Almanya ve Fransa'dan Rus diplomatlar için 'persona non grata' kararı

Almanya ve Fransa, Bucha'dan yayılan ancak Rusya'nın yalanladığı 'sivil katliam' görüntülerine ilişkin Rus diplomatları 'istenmeyen kişi' ilan etti ve ülkeyi terk etmelerini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ukrayna'ya saldırısının ardından Avrupa'nın ekonomik yaptırımlarla köşeye sıkıştırmaya çalıştığı Rusya'ya yönelik şimdi de 'diplomatik yaptırım'lar başladı.

Almanya, Ukrayna'nın Bucha kentindeki sivil ölümleri iddiasının ardından onlarca Rus diplomatı 'persona non grata' (istenmeyen kişi) ilan etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Twitter'dan yaptığı açıklamada, Rusya'nın 'kurgu' açıklamasına rağmen Bucha'dan gelen fotoğrafların tüm sınırları aşan bir "yok etme" iradesine tanıklık ettiğini belirtti ve şunları söyledi: "Bu nedenle, Rusya Büyükelçiliği'nin önemli sayıda çalışanını istenmeyen kişi olarak ilan ettik. Ortaklarımızla birlikte, Rusya'ya karşı mevcut yaptırımları daha da sıkılaştıracağız, Ukrayna silahlı kuvvetlerine desteğimizi kararlı bir şekilde genişleteceğiz ve ayrıca NATO'nun doğu kanadını güçlendireceğiz."

AA'nın aktardığına göre Almanya medyası, "istenmeyen kişi" ilan edilen Rus diplomat sayısının 40 olduğunu ve 5 gün içinde Almanya'yı terk etmelerinin istendiğini yazdı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise ülkede görev yapan ve eylemleri Fransa'nın güvenlik çıkarlarına aykırı olan 35 Rus diplomat için sınır dışı kararı alındığını duyurdu. 

Bunun, Avrupa Birliği'nin (AB) aldığı kararların bir parçası olduğu ifade edilen açıklamada, önceliğin Fransızların ve Avrupalıların güvenliğini sağlamak olduğu kaydedildi. (HABER MERKEZİ)