Almanya ile Ukrayna arasında miğfer krizi: 'Yastık yollasaydınız'

ABD ve İngiltere'nin silah gönderdiği Ukrayna'ya Almanya'dan 5 bin miğfer yollanması 'kriz' yarattı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Berlin'in kararını yetersiz bularak "Bu bir şaka" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği iddiasında ısrar eden Batı ülkeleri Kiev'e silah göndermeye devam ederken, Almanya'da yeni hükümetin 5 bin miğfer gönderme kararı alması ufak çaplı bir kriz yarattı. Kiev'in uzun yıllar Almanya'da yaşamış eski bir boksör olan belediye başkanı Vitali Klitschko, "Almanya bundan sonra nasıl bir destek verecek? Yastık mı yollayacak?" dedi.

'KRİZ BÖLGELERİNE ÖLDÜRÜCÜ SİLAH GÖNDERMEME KARARI ALDIK'

Almanya'nın Ukrayna'ya 5 bin miğfer gönderme kararı, Savunma Bakanı Christine Lambrecht tarafından açıklandı. Lambrecht, İngiliz mevkidaşı Ben Wallace ile ortak basın toplantısında, "Almanya hükümeti kriz bölgelerine öldürücü silahlar göndermeme kararı aldı çünkü durumu alevlendirmek istemiyoruz, başka şekillerde katkıda bulunmak istiyoruz" dedi. Kiev'den gelen askeri ekipman talebine yanıt verdiklerini belirten Lambrecht, Almanya'nın ayrıca Ukrayna'daki bir sahra hastanesine yardım gönderdiğini ve hâlâ barışçıl bir çözüm amaçladığını vurguladı. 

SİLAH YOLLAYAN İNGİLTERE: YARGILAMIYORUZ

ABD'yle birlikte Ukrayna'ya son günlerde silah gönderimini hızlandıran İngiltere'nin Savunma Bakanı Wallace ise bu sözler üzerine, başkalarının kararlarını yargılamadıklarını söyledi. Wallace, "İngiltere'nin, Ukraynalıların taktiksel savunma amaçlı silah yardımına ihtiyaç duyduğuna dair bir pozisyon aldığı açık. Fakat başka ülkelerin kararlarını yargılamıyoruz" dedi.

Normandiya Dörtlüsü üzerinden barış sürecini canlandırmaya çalışan ve 'Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal edeceğine inanmadığını' söylediği için deniz kuvvetleri komutanının istifasına sahne olan Almanya'nın bu kararı, Kiev'de 'hoş karşılanmadı'. Eski bir dünya ağır sıklet boks şampiyonu olan ve uzun süre Almanya'da yaşamış Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, bu kararı 'karşısında söyleyecek bir şey bulamadığı bir şaka' olarak niteledi.

'BUNDAN SONRA YASTIK MI YOLLAYACAKLAR?'

Bild gazetesine konuşan Klitschko, "Almanya hükümetinin davranışı karşısında söyleyecek bir şey bulamıyorum. Savunma Bakanlığı, bizim her an Ukrayna'da yeni bir istila başlatabilecek, mükemmel ekipmanlara sahip Rus güçleriyle karşı karşıya olduğumuzun farkına varmadığı ortada. Almanya bundan sonra ne yollayacak? Yastık mı?" dedi.

BERLİN BÜYÜKELÇİSİNDEN AÇIKÇA SİLAH YARDIMI ÇAĞRISI

Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk de miğfer yollama kararını 'sembolik bir jest' olarak niteleyip, Ukrayna askerlerinin en acil ihtiyaç duyduğu şeyin miğfer olmadığını söyledi. Melnyk, "Düşünce biçiminde en azından bir değişim gördüğümüz için memnunuz. Fakat en çok ihtiyaç duyduğumuz şey savunma silahları" dedi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Ukrayna Almanya miğfer