Almanya Dışişleri Bakanı: Rusya'ya petrol ambargosuna hazırız

Rusya'ya petrol ambargosu uygulanmasını isteyen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Ukrayna'ya ağır silah göndermeme kararı alsaydık, Ukrayna'da başka bölgeleri Rusya'ya teslim ederdik" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın başta Ukrayna'ya ağır silah gönderme kararı olmak üzere Rusya'ya yönelik yaptırım kararları tartışılırken Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock yeni açıklamalar yaptı. 

Alman birinci kanalı ARD'de katıldığı tartışma programında Rusya'ya olası bir petrol ambargosunu savunan Baerbock, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı hazırlayacağı altıncı yaptırım paketinde petrol ambargosunun yer alması gerektiğini belirtti.

'ENERJİ YAPTIRIMLARI YILLAR SÜREBİLİR'

"Birkaç hafta öncesine kadar olası bir enerji yaptırımına bir ay dahi dayanılmayacağının düşünüldüğünü ancak geçen süre içinde gerekli hazırlıkların yapıldığını" söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı, Rusya'ya uygulanacak enerji yaptırımlarının yıllar sürebileceğini ifade etti.

Yaptırımların kaldırılmasının Rusya'nın tüm birliklerini Ukrayna topraklarından çekmesi halinde mümkün olabileceğini savunan Baerbock, "AB içinde Rusya'ya karşı altıncı yaptırım paketinde petrol ambargosu konusunda ortak bir tutum benimsenmesi için çaba gösteriyoruz" dedi. 

AĞIR SİLAHLARI SAVUNDU

Almanya'nın Ukrayna'ya ağır silah gönderme kararıyla ilgili konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, "Eylemsizliğin sorumluluğunu da taşıyoruz. Şu anda Ukrayna'ya silah göndermeme, ağır silah göndermeme kararı alsaydık, Ukrayna'da başka bölgeleri Rusya'ya teslim ederdik. Hiçbir şey yapmıyor olsaydık, Ukraynalıların acısı çok, çok daha büyük olurdu" dedi.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Almanya'nın Ukrayna'ya sevkedeceği silahlar konusunda muhalefet sıralarından tepki gelmişti. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin dış politika sorumlusu Johann Wadephul, Ukrayna'ya sevkedilmesi kararlaştırılan "Gepard" tipi zırhlı uçaksavar tanklarının doğru silah olup olmadığı konusunda tereddütlerini dile getirdi. Bunun, "en karmaşık silah sistemlerinden biri olduğunu" belirten Wadephul, bu tankları kullanabilmek için gereken eğitimin altı ay sürdüğünü belirterek, bu sistemin seçilmiş olmasının "savunma bakanının bilgisizliğine bağlanabileceğini" söyledi.

Almanya Federal Meclisi'nde Ukrayna'ya ağır silah göndermek için sunulan önerge, geçen hafta koalisyon ortakları Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yanı sıra Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) destekleriyle onaylanmıştı. (DW Türkçe)