Almanya basını: 'Rusya'ya kısmen petrol ambargosu Orban'ın zaferi'

AB'nin Rusya'ya karşı yüzde 90 petrol ambargosu uygulama kararı Almanya basınında olumlu karşılandı. Macaristan lideri Orban'ın AB'nin Rusya'ya tamamen ambargo uygulamasını engellediği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya basınında Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrolüne ambargo kararı olumlu bulunmakla beraber birçoğu “hafif ambargo” başlığıyla sundu.

Ambargoya başından beri karşı çıkan Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın ise AB'nin ambargo kararını hafiflettiği iddiası basında "Orban'ın zaferi” olarak yorumlandı. İstisnalar sebebiyle Rusya'nın petrol geliriyle savaş kasasını doldurmaya devam edeceği, Macaristan'ın da ucuz petrol sayesinde AB pazarında avantaj elde edeceği ileri sürüldü.

Gelecek ağustos ayında yürürlüğe girecek ambargo uzlaşmasında başta Macaristan olmak üzere bazı AB ülkelerine geçiş dönemi ve istisnalar sağlanması sebebiyle uzlaşma, “hafif, istisnalı, belirsiz, Viktor Orban'ın zaferi” başlıklarıyla verildi. Yorumlarda Rusya'ya doğal gaz ambargosunun kaçınılmaz olduğuna dikkat çekilerek, petrol ambargosunda yaşanan sorunlar ve çekişmelerin bu konuda da yaşanacağı hatırlatıldı.

'AB'DE GÖRÜŞ AYRILIKLARI'

Berlin'de yayımlanan Tagesspiegel gazetesi, “Orban'ın Zaferi” başlıklı yorumunda, haftalar süren pazarlık sonunda varılan uzlaşmanın, AB'nin Rusya'ya karşı yaptırımlar konusunda birliğindeki çatlakları gösterdiğini yazdı. Bu çatlakların gittikçe arttığı belirtilerek, uzlaşmada istisnaların ne kadar süre geçerli olacağının belirsiz olduğuna dikkat çekildi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın istediklerini elde ettiği, kendisinin bunu ülkesinde büyük bir başarı olarak satacağı savunuldu. Ayrıca, Rusya'dan ucuz petrol almaya devam ederek, AB iç pazarında avantajlı konuma geleceği ileri sürüldü.

'KAĞIT ÜZERİNDE BİR AMBARGO'

Yine Berlin'de yayımlanan die Tageszeitung gazetesi de ambargoyu yetersiz bularak, “Kağıt üzerinde bir ambargo” olarak niteledi. İstisnalar ve geçiş dönemi olmak üzere birçok konuda belirsizlik bulunduğunu yazan gazete, Macaristan'ın yanısıra Yunanistan'ın da istediğini elde ettiğini belirtti. Yunanistan, AB'nin deniz yoluyla Rusya'nın petrol satışının tümüyle yasaklanmasını engelledi, yalnız bunun için AB limanlarını kullanamayacak. Gazete, petrol ambargosu sebebiyle akaryakıt fiyatlarının artmaya devam edeceğini hatırlatarak, İspanya ve Yunanistan'ın buna karşı AB'den fiyat tavanı belirlemesini talep ettiğini yazdı. Almanya'nın buna karşı çıktığı hatırlatılarak, bunun da başka bir çekişme konusu olacağı belirtildi.

'RUSYA'YA YUMRUK YERİNE TOKAT'

Avusturya'da yayımlanan der Standard gazetesi ise, Rusya'ya petrol ambargosunu, “Rusya'ya yumruk yerine tokat” başlığıyla niteledi. Uzlamayı, “asgari bir uzlaşma” değerlendiren gazete, AB'nin kendi politik kuralları sebebiyle siyasi hareket alanını sınırladığını ve Rusya karşısında kendisini küçük düşürdüğünü yazdı. Bu yorumuyla AB'de kararların oy birliği ile alınması kuralını hatırlatan gazete, sadece Macaristan'ın ağır bir ambargoyu engelleyebildiğini belirtti. Doğal gaz ambargosu gündeme geldiğinde bu kez Avusturya'nın “kötü adam” rolü oynayacağını ileri sürdü.

'OY BİRLİĞİ KURALI KALDIRILMALI'

AB Meclisi Avrupa Halk Partisi Grubu Başkanı Manfred Weber, Deutschlandfunk radyosunu verdiği demeçte, AB'de kararlarında oy birliği koşulunun kaldırılmasını talep etti. “AB, karar alma mekanizmalarında oy birliği koşulunu tartışmaya açmalı” diyen Weber, Macaristan ve diğer ülkelerin vetosu sebebiyle Putin'in petrolden para kazanmaya devam edeceğini söyledi. Weber, uzun vadede ise ambargonun Rusya'ya zarar vereceğini savundu.

YÜZDE 90 AZALTMA HEDEFİ

AB'nin Rusya'ya petrol ambargosu, Rusya'dan deniz yoluyla petrol alımının durdurulmasını öngörüyor. Bu durumda Druscha boru hattından Avrupa ülkelerine petrol taşınması sürecek. AB, bu yılın sonuna kadar Rusya'dan petrol ithalini yüzde 90 oranında azaltmayı hedefliyor. İstisna ülkeler içinde olmalarına karşın Almanya ve Polonya yıl sonuna kadar Rusya'dan petrol ithalini durduracağını bildirdi. Almanya şu anda Rusya'dan petrol ithalini yüzde 12'ye indirmiş bulunuyor. Savaş başında bu oran yüzde 35 dolayındaydı.

AB 2020'DE 440,3 TON PETROL İTHAL ETTİ

AB ülkeleri, 2020 yılında farklı ülkelerden 440,3 ton petrol ithal etti, bunun 113 milyon tonu Rusya'dan geldi. Bunu Norveç (38,3 milyon), Kazakistan (37,3 milyon), Amerika (35,5 milyon), Suudi Arabistan (34,6 milyon) ve diğer ülkeler (181,7 milyon) izledi. Öte yandan enerji ambargosu Rusya'nın enerji gelirini azaltmak yerine artırmış. Buna göre enerji fiyatlarının artması sebebiyle Rusya'nın enerji geliri 13,7 milyar euro artmış.