Almanya aşılama sürecine nasıl hazırlanıyor?

Almanya'da tüm eyaletlerde aşılama merkezleri kurulmaya başlandı. Aşı için gerekli tıbbi malzemelerin siparişleri verildi. Huzurevleri, bakıma muhtaç yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanları aşılamak için gezici aşı ekipleri oluşturuldu. Bazı eyaletlerde emekli doktorların göreve çağrılması plahlanıyor. Alman ordusu da kapsamlı bir aşılama planı üzerinde çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

KÖLN - Almanya’da korona virüsü ile enfekte olanların sayısı yüksek bir seviyede seyrediyor. Yetkili sağlık kuruluşu Robert Koch Enstitüsü'nün verdiği bilgilere göre, pazartesi sabahı itibariyle bir gün içinde 12 bin 332 yeni vaka kaydedildi. Federal Almanya Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre bir günde 147 kişi yaşamını yitirdi.

Bavyera’da eyalet çapında korona virüsü vaka sayısının hala yüksek olması nedeniyle 9 Aralık'tan itibaren acil durum ilan edilmesine karar verildi. İşe, kreşe, okula veya doktora gidilmesi gibi zorunlu haller dışında sokağa çıkılmasına izin verilmeyecek. Ayrıca son bir hafta içinde vaka sayısı 100 bin kişide 200'ü aşan bütün kent ve kasabalarda saat 21.00 ile 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanması öngörülüyor.

Vaka sayıları yüksek kalmaya devam ederken bir taraftan da ülke genelinde aşılama hazırlıklarına başlandı. Almanya Sağlık Bakanı Spahn, mart ayı sonuna kadar ülkede 10 milyon dozdan fazla aşının kullanıma hazır hale geleceğine inandığını, BioNTech aşısına izin çıkması halinde gelecek aylarda üç ila dört milyon dozun kullanıma hazır olacağını söyledi. Toplamda beş aşı adayının yıl ortasına kadar ruhsat alacağını tahmin ettiğini ifade eden Spahn, en geç yaz mevsiminde toplu aşılamaların başlayacağını ifade etti.

Federal Sağlık Bakanı Spahn, ilk aşı merkezlerinin açılmasını iki hafta önce talep etmiş ve federal eyaletlerden buna göre kendilerini hazırlamalarını istemişti. Bu aşı merkezleri yeterli doz aşıya ve aşı deneyimine sahip olana kadar bir köprü görevi görecekler.

Tüm eyaletlerde aşılama merkezleri kurulmaya başlandı. Eyalet hükümetleri öncelikli olarak sağlık alanında çalışanların, itfaiye, polis memurlarının ve yüksek riskli hastaların aşılanmasını öncelikli tutacaklarını açıkladılar. Kimin hangi sırada aşı olacağına karar verecek olan federal eyaletleri, hali hazırda konunun üzerinde çalışan aşı komisyonlarının vereceği tavsiyeleri takip edecekler. Yaşlı ve hasta bakım evleri için de ayrıca gezici ekipler hazırlanıyor.

Eyaletlerin hemen hepsi gerekli şırınga, kanül ve soğutma ünitelerini şimdiden sipariş ettiklerini açıkladılar.

HANGİ EYALET NASIL HAZIRLANIYOR?

Baden-Württemberg: Eyalette hâlihazırda ilk test çalışmaları yapılıyor. Kızıl Haç geçen hafta sonu Ulm Sergi Merkezi'nde saatte 120 kişinin nasıl aşılanabileceğinin denemesini yaptı.

Stuttgart kentinde, 15 Aralık'a kadar sekiz aşı merkezi oluşturacak. İkinci adımda ise ocak ortasına kadar her kentte ve kırsal bölgede daha küçük merkezlerin yapılması planlanıyor. Her hastaya bireysel danışmanlık sağlanacak.

Schleswig-Holstein: Günde bir merkezde yaklaşık 1500 kişinin aşısının yapılmasını planlıyor. Eyalet yönetimi gerekli şırınga, kanül ve soğutma ünitelerini sipariş ettiğini, tıbbi malzemelerin bir kısmını da teslim aldığını açıkladı. Eyalet Sağlık Bakanlığı'na göre de ilk etapta tıbbi ve tıbbi yardımcı personele aşı yapılacak. Aşı konusunda idari işleri eyaletin itfaiyesi üstlenecek.

Aşağı Saksonya: 60 kadar aşılama merkezi planlanıyor. Sosyal Demokrat Sağlık Bakanı Carola Reimann temelde her 150.000 kişi için bir aşı merkezi olması gerektiğini söyledi.

Mecklenburg-Vorpommern: Eyaletin bütün şehirlerinde en az bir korona aşılama merkezi planlıyor.  Eyalet Sağlık Bakanlığı da aşı merkezleri için emekli olan doktorları göreve geri çağırmayı planlıyor.

Hessen: Eyalet Başbakanı Volker Bouffier, toplam 30 aşılama merkezinde nüfusun yüzde 60 ila 70'ini aşılamayı hedeflediklerini açıkladı. Bu plana göre yaklaşık dört milyon insan aşılanmış olacak. Her şey planlandığı gibi giderse hedef sürü bağışıklığına sekiz ila dokuz ay içinde ulaşılabilir. Bouffier, "Ülkemizde hiç böyle bir meydan okuma olmadı" dedi.

Rhineland-Pfalz, her şehre en az bir aşılama merkezi planlıyor, Saarland, Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletleri, aşılama merkezi koordine ettiklerini her bölge başına en az bir merkez planladıklarını açıkladılar.

Thüringen:  29 aşılama merkezi ve huzurevleri için toplam on gezici ekip planlıyor. Thüringen eyaleti Eğitim Bakanı Helmut Holter, öğretmenler ve eğitimciler için aşıyı okullarda ve kreşlerde yapmayı planladıklarını açıkladı.

Kuzey Ren-Vestfalya: Almanya’nın nüfus bakımından en yoğun eyaletinin Sağlık Bakanı Karl-Josef Laumann, aralık ayı ortasına kadar Federal Sağlık Bakanı Spahn’ın istediği gibi her şehirde her bölgede aşılama merkezi kurmak için çalışmalara başladıklarını duyurdu. Laumann ayrıca bakıma muhtaç yaklaşık 800 bin yaşlı insanı aşılamak için gezici aşılama ekipleri oluşturacaklarını da açıkladı.  Bakanlık ayrıca 600 binden fazla 'bağışıklık sistemi zayıf' kişinin adreslerini belirlemek ve aşı olmalarını istemek için uzun vadeli bakım sigortası kullanmayı planladıklarını da belirtti. Kuzey Ren-Vestfalya’da  her hafta tahmini 80 bin ila 100 bin kişi aşılanabilmesi için çalışmalar yapılıyor. Hedef, 16 milyon kişiyi aşılamak Laumann ve "2021 muhtemelen bir aşılama yılı" olacak dedi.

Hamburg havaalanı ile Berlin'deki Tegel ve Tempelhof dışında iki eski havalimanı aşı merkezi olarak kullanılacak. Ayrıca bir sergi salonu ve üç spor sahası da aşılama merkezi olarak hizmet verecek.

AŞILARIN VE AŞI BİLGİLERİNİN GÜVENLİĞİ İÇİN KORUMA ÜST SEVİYEDE

Almanya federal hükümeti tarafından temin edilen ve en az eksi 70 dereceye kadar soğutulması gereken aşının saklanması ve dağıtılması çok kolay değil. Aşı merkezlerinde açıkça yapılandırılmış bir aşılama prosedürü olacak. Önce aşı yapılacak kişinin kimlik ve sağlık bilgileri kayıt altına alınacak, ardından herkese aşının olası riskleri ve yan etkileri hakkında bir doktor tarafından bilgilendirme yapılacak. Kişi, aşı olmaya karar verirse aşılama yapılacak. Merkezlerde aşılananların kısa bir süre dinlenebileceği odaların da olması gerekiyor.
Aşı olacak gruplar sırasıyla haberdar edilecek, davet edilecek ve bilgilendirilecekler. Öncelikli olanlar yine şeker ve HIV pozitif olan kişiler olacak. Merkezlerin önünde uzun sıralar ve kaos oluşmaması için hiç kimse kendi inisiyatifiyle bir aşı randevusu için başvuruda bulunamayacak.

Alman ordusu da günde 18 bin kişiyi aşılamayı mümkün kılan bir plan üzerinde hazırlıklarını sürdürdüklerini açıkladı. Bild am Sonntag gazetesindeki habere göre, Alman Ordusu Sağlık Hizmetleri, Almanya çapında, her birini 20 ila 25 askerin işlettiği 26 aşı istasyonuyla 15 Aralık tarihine kadar faaliyete hazır hale gelmeyi planlıyor.

Aşı olan herkes yine korona kurallarına uymak ve maske takmakla yükümlü olacak.  Aşıların tutulduğu soğutucular ve aşı bilgilerinin yer aldığı listeler direkt olarak veya dijital bir saldırıdan korunmak amacıyla yüksek gizlilik ve de güvenlik altında tutulacak.

Ayrıca muhalefet bir federal aşı yasasının çıkarılmasını da talep etti. Önümüzdeki günlerde bu yasa ve ayrıntıları Federal Almanya Parlamentosu’nun gündeminde olacak.

Etiketler aşı almanya korona