Alman basınında Scholz'un Ukrayna ziyareti: Olumlu ancak götürdükleri yeterli değil

Scholz'un Ukrayna'ya aday ülke statüsü sözü ziyaretin 'dolu' yanı, daha fazla ağır silah sözü vermemesi ise 'boş' yanı olarak nitelendirildi.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile birlikte Ukrayna'yı ziyareti, Almanya'da gecikmiş, ancak yine de çoğunlukla olumlu bir ziyaret olarak nitelendi. Bununla birlikte Scholz'un Ukrayna için çantasında götürdükleri yeterli bulunmadı. Yorumlarda Scholz'un, “Ukrayna'ya sembolik bir ziyaret yapıp basına fotoğraf vermek için gitmem” sözü hatırlatılarak, başbakanın kendi koyduğu çıtaya takıldığı yazıldı. Bu bağlamda Ukrayna'ya daha fazla ağır silah sözü vermemesi ziyaretin boş yanı, Avrupa Birliği'ne (AB) aday ülke sözü dolu yanı olarak nitelendi.

SEMBOLLER ÖNEMLİ, AMA ELBETTE YETERLİ

n-tv haber kanalı, Scholz'un sembolik ziyaret istememesi sözüne gönderme yaparak, sembollerin önemli olduğunu, ancak bunun elbette yeterli olmadığını yazdı. Başbakanın Ukrayna'ya AB'ye üyelik perspektifi vermesinin çok önemli bir adım olduğunu belirten n-tv, “Almanya'dan hala ağır silahlar yok, gönderilmeli, hem de çok. Yakında silahlar gönderilmezse bu ziyaret anlamsız olur” değerlendirmesi yaptı.

Alman İkinci Televizyonu (ZDF), “Çanta hafifti” başlıklı yorumda, Scholz'un “Ukrayna'ya sadece fotoğraf vermek için gitmem” sözünü hatırlatarak, başbakanın kendi koyduğu çıtanın kurbanı olduğunu belirtti. ZDF de böyle bir dönemde sembolik fotoğrafların önemli olduğunu, ancak Scholz'un şimdiye kadar bunu yapmadığını yazdı. Bu sebeple bu ziyarette beklentilerin yüksek olduğunu yazan ZDF, Ukranya'ya AB'ye aday ülke statüsü verilmesini olumlu, daha fazla ağır silah sözü verilmemesini olumsuz olarak niteledi.

TRENLE TARİH KİTAPLARINA DOĞRU

Deutsche Welle, “Trenle tarih kitaplarına doğru” başlıklı yorumunda, Scholz'un ziyaretini başarılı olarak değerlendirdi. Ukrayna Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'i ülkesinde istememesi üzerine Scholz'un geç gittiğini yazdı. Deutsche Welle de Ukrayna'ya AB'ye aday ülke statüsü sözünü ziyaretin başarısı olarak değerlendirdi. Ağır silah konusunda ise, “Scholz, tank anahtarı vermedi, eski vaatleri yineledi” yorumunu yaptı.

AB'YE ADAY ÜLKE STATÜSÜ SÖZÜ YETERLİ DEĞİL

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, Scholz'un Ukrayna'ya ziyaretini olumlu bulmayan medya kuruluşları arasında yer aldı. “Kiev'de AB bayrağı çekmek, Rusya'nın çekilmesini sağlamaz” diyen gazete, Ukrayna'nın ivedilikle ağır silahlara ihtiyacı olduğunu yazdı. Ukrayna'nın askeri olarak kendini Rusya'ya karşı savunması gerektiğini, bunun için de ağır silah ve mermi gerektiğini belirtti. Ukrayna'nın çok namlulu roketatar ve diğer ağır silahlardan çok fazlasına ihtiyacı olduğunu yazan gazeteye göre Ukrayna, savaşı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

UKRAYNA İÇİN KABUSUN BAŞLANGICI OLABİLİR

Die Welt gazetesi, Scholz, Macron ve Draghi'nin Ukrayna ziyaretinin ülke ve başkan Zelenskiy için hiç de olumlu olmadığı görüşünü savundu. Üç politikacıyı da Avrupa'nın gerçekçi ve pragmatik politikacıları olarak niteleyen gazete, bunların kısa süre içinde ve az masrafla savaşın bitmesini istediklerini yazdı. Dolaylı olarak bu üç politikacının Rusya'ya şimdiye kadar elde ettiği bazı bölgelerin bırakılmasına razı olduklarını savundu. Gazete, bu durumun Ukrayna için bir kabusun başlangıcı olabileceğini ileri sürdü. Yorumda, “Bir yanda AB içinde çoğunluğu oluşturan gerçekçi politikacılar, diğer yanda Baltık, doğu ve güney Avrupa ülkeleri. Bu ülkeler, Ukrayna'dan toprak elde etmiş Rusya ile kısa süre içinde masaya oturulması halinde, bunun Putin'i Büyük Rusya hayali için cesaretlendirmesinden kaygı duyuyorlar” değerlendirmesi yapıldı.

HALKIN YARISI ZİYARETİ OLULMU BULDU

Öte yandan, Forsa kamuoyu araştırma kuruluşunun anketine göre Almanların yüzde 55'i Scholz'un Ukrayna'ya ziyaretini olumlu, yüzde 38'i gereksiz buldu. Dikkat çeken bir nokta, doğulu Almanların yüzde 54'ünün ziyareti gereksiz bulması. Ukrayna'nın AB'ye üyeliği konusunda da ülkenin batısı ile doğusu arasında epeyce fark var. Batılı Almanların yüzde 55'i Ukrayna'nın AB'ye üyeliğini desteklerken, doğuluların yüzde 56'sı karşı çıkıyor. Sağcı parti Almanya için Alternatif (AfD) üyelerinin ise yüzde 83'ü Ukrayna'nın AB'ye üye olmasından yana değil.

Ukrayna'ya yardım konusunda de ülke genelinin görüşleri farklı. Ankete katılanların yüzde 37'si yardımları yetersiz bulurken, yüzde 34'ü yeterli bulunuyor. Yüzde 23'ü ise şimdiye kadar yapılmış olan yardımların fazla olduğunu düşünüyor.