Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, Pekin'i eleştirdikten sonra 'ortadan kayboldu'

Çinli milyarder Jack Ma, ekim sonunda Pekin yönetiminin mali denetim politikalarını eleştirmesinden bu yana kamuoyu önüne çıkmadı. Ma'nın bir yarışma programındaki jüri üyeliğini de devretmesi Batı dünyasında spekülasyonlara yol açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba’nın kurucusu Jack Ma'nın, ekim sonunda Pekin yönetiminin mali denetim yöntemlerini eleştirmesinden sonra kamuoyu önüne çıkmaması spekülasyonlara yol açtı. Çin'in en tanınmış iş insanlarından biri olan Jack Ma'nın son olarak bir yarışma programındaki jüri üyeliğini bir başka Alibaba yetkilisine devretmesi, sosyal medyada söylentilere sebep oldu.

Çin'in en zengin isimleri ve dünyanın en tanınan girişimcileri arasında yer alan Ma, son olarak ekim sonunda Şanghay'da bir foruma katıldı. Bu forumda Çin hükümetinin yönetmeliklerini ve piyasa denetleme kurumlarını eleştirmiş, büyümenin hızlandırılması için reform çağrısı yaparak yetkililerle ters düşmüştü. Bu eleştiriden kısa süre sonra Alibaba'nın mali teknoloji kolu olan Ant Group’un 37 milyar dolarlık halka arzı askıya alınmış, Alibaba'ya anti-tröst soruşturması başlatılmış, Ant Grubu’nun diğer tüketici finansmanı girişimleri düzenlenmişti.

O tarihten bu yana kamuoyu önünde görülmeyen Jack Ma, jüri üyeliği yapması beklenen 'Afrika'nın İş Kahramanları’' isimli girişimci yarışmasına da katılmadı. Ma’nın jüri üyeliğini bir başka Alibaba yöneticisine verdiği belirtilirken, Reuters'a konuşan bir şirket sözcüsü bu değişikliğin Ma'nın programındaki bir uyuşmazlıktan kaynaklandığını söylemekle yetindi.

Ma'nın nerede olduğu, Batı'da sosyal medyanın en çok merak edilen konularından biri haline gelmiş durumda. Çin sosyal medyasında bu konuda fazla yorum yapılmazken, Pekin merkezli teknoloji danışmanlığı şirketi BDA China'nın yöneticisi Duncan Clark, Ma'nın dikkat çekmemesi için uyarılmış olabileceğini söyledi. Reuters'a konuşan Clark, "Ona dikkat çekmemesinin söylendiğini düşünüyorum. Bu daha önceden pek görülmüş bir durum değil; konu daha çok Ant'ın büyüklüğü ve mali düzenlemeler konusundaki hassasiyetlerle bağlantılı’’ dedi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Alibaba JAck Ma Çin