Ali Koç: Türk otomotiv sektörünün en büyük yatırımını yapacağız

Ali Koç, Koç Holding olarak 2 milyar euroluk 'Türk otomotiv sektörünün bugüne kadarki en büyük yatırımı'nı gerçekleştireceklerini açıkladı. Söz konusu yatırımla, Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikasında elektrikli oto üretilecek.

Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ve Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Beştepe'de protokol imzaladı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikası, elektrikli oto üretimi yapılacak şekilde dönüştürülecek. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen 'Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Yeni yatırımımızla Kocaeli fabrikamız, Türkiye’nin batarya dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek" dedi. 

Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikasına toplamda 10 yıl içinde 2 milyar euroluk yatırım yapılacak. Yatırıma ilişkin açıklama yapan Ali Koç "Tarihimizin en büyük otomotiv yatırımını yapıyor olmak Topluluğumuzun ve ortağımız Ford Motor Company'nin ülkemize inancının en büyük ispatı. 10 yıl sürecek bu yatırımı ileriye dönük stratejik bir hamle olarak görüyoruz. Uluslararası iş alemine çağrıda bulunmak istiyoruz; Türkiye, tarihsel birikimi, yetişmiş insan kaynağı, Ar-Ge kabiliyetleri, ekonomik potansiyeli, eşsiz jeostratejik konumu ve bugünkü mevcut teşvik sistemiyle dünyaya önemli fırsatlar sunan ülkelerin başında gelmektedir" dedi.

FORD TRANSİT CUSTOM ÜRETİLECEK

Öte yandan Ford Motor Company ve Volkswagen AG, 2018'den beri devam eden iş birliği planları çerçevesinde Kocaeli'de 1 tonluk orta ticari aracın ortak üretimi için anlaştı.

Ford Otomotiv'den yapılan açıklamada, "Proje kapsamında Yeni Nesil Ford Transit Custom ailesinin dizel, şarj edilebilir hibrit elektrikli PHEV ve tam elektrikli versiyonlarının, Ford Otosan tarafından Kocaeli fabrikalarında 2023'ün ilk yarısından itibaren kademeli ve çoğu ihracata dönük olacak şekilde üretilmesi öngörülüyor" ifadesi kullanıldı.

ERDOĞAN: TÜRKİYE EN ÖNEMLİ BATARYA MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAK

'Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise "(Ford Otosan'ın yatırımı) Geleceğin otomotiv sanayisinde elektrikli ve bağlantılı ticari araçların en büyük üretim merkezi Türkiye olacaktır" dedi.

Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yatırımın, Türk mühendislerine elektrikli araçlar ve batarya konusunda ciddi kabiliyetler kazandıracağına inanıyorum. Geçen yıl 5 kıtada 180 ülkeye 900 binin üzerinde taşıtın ihracını yaptık. (Ford Otosan) Sahip olduğu ihracat kapasitesiyle bu yatırım, cari dengemize çok ciddi katkı sağlayacaktır. Türkiye'yi dünyanın önemli batarya üretim merkezlerinden biri yapmakta kararlıyız. Bir taraftan bu yatırımları teşvik ederken diğer taraftan yerli markamızı geliştirerek ülkemizde rekabetçi bir iklim oluşturmak istiyoruz." (AA)