Alevi örgütlerinden ‘Demokrasi ve Laiklik’ mitingine çağrı

Alevi örgütleri, hak ihlallerine ve ayrımcı politikalara karşı düzenleyeceği “Demokrasi ve Laiklik" mitingine adalet, özgürlük ve demokrasi talebi olan herkesi çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alevi örgütleri, zorunlu din derslerine karşı başlattıkları kampanya kapsamında yarın İstanbul Kadıköy Rıhtım’da “Demokrasi ve Laiklik” şiarıyla miting düzenleyecek. Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı, Demokratik Alevi Dernekleri gibi 13 Alevi çatı örgütünün öncülüğünde düzenlenecek mitinge siyasi partiler, emek ve meslek örgütleri olmak üzere çok sayıda kişi destek vermesi bekleniyor.

İstanbul’da düzenlenecek mitingin yanı sıra aynı gün Türkiye’nin her yerinde eş zamanlı açıklamalar yapılacak. Alevi örgütleri temsilcileri, mitinge katılım çağrısında bulundu.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, mitingin toplumun geleceği adına çok kıymetli olduğunu belirterek, demokrasi, özgürlük, eşitlik ve laiklik adına önemli bir toplumsal duruş olacağını dile getirdi. Doğan, “Miting, mevcut iktidarın bize dayatamaya çalıştığı şeriat geleceğini önünde bir engel ve çok önemli bir çıkış olacağını düşünüyorum” dedi.

TALEPLER

DAD olarak taleplerinin bu mitingde dile getireceklerini belirten Doğan, talepleri şöyle sıraladı: “Anaokullarına indirilen zorunlu din derslerinin kaldırılması, AİHM kararlarının uygulanması, ana dilde eğitimin tanınması, Aleviler üzerindeki asimilasyon politikalarının sona erdirilmesi gibi taleplerimiz var. Aynı zamanda halklara ve inançlara özgürlük, eşitlik, Aleviler olarak anayasal eşitlik, toplumsal barışın sağlanması, laik ve çağdaş eğitim talebimiz var. Pedagojik olarak çocuklarımıza layık olmayan din eğitiminin dayatılmasına karşı sesimizi yükselteceğiz. Toplumsal barışın eşit yurttaşlığı talep ediyoruz.”

Doğan, adalet, özgürlük, eşitlik ve demokrasi talebi olan tüm kesimleri alanda buluşmaya çağırdı.

DEMOKRASİ VURGUSU

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat ise laiklik ve demokrasi taleplerinin olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de birçok alan sorun yaşandığını dile getirdi. Demokrasi alanında sorunların yaşandığını belirten Fırat, demokrasiye ekmek ve su kadar ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Taleplerini sıralayan Fırat, “Türkiye’deki hak ihlalleri ve ayrımcı politikalar, Alevilerin haklarının ve Cemevlerinin statüsünün tanınması gibi durumlara karşı alanda olacağız. Yine yargı kararlarının uygulanması yönünde talebimiz olacak. Ama en önemlisi demokrasi talebimizi gür bir biçimde dillendirmek için çağrımız olacak” diye belirtti.

ÇAĞRI

Fırat, “Türkiye’deki hak ihlalleri, laik eğitim sorunu sadece Alevilerin sorunu değil. Vicdanı olan, Türkiye’deki her türlü haksızlığa karşı olan canlarımızı o gün beraber sesimizi duyurmak için el ele vererek, çağrımıza destek vermelerini istiyoruz” dedi.