Alevi örgütleri meydanda: Devletin Alevi'si olmayacağız

Siyasi iktidarın Alevilere yönelik politikalarını protesto eden Alevi örgütleri, “İktidar Sünni-Hanefi inancına Alevileri de ekleme amacındadır. Bizlere tarif ve tahrifi kabul etmiyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alevi kurumları birçok ilde eşit yurttaşlık talebiyle basın açıklaması yaptı. Torba yasayla Aleviliğin dizayn edilmeye çalışılmasını protesto eden Alevi örgütleri, "Zalimin talim ettiği yola minnet eylemem", "Eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmiyoruz" ve "Cem ibadetimiz, Cemevleri ibadethanemiz" yazılı dövizler taşıyarak ortak açıklamayı okudu.

İZMİR'DE BİR ARAYA GELEN ALEVİLER: DEVLETİN ALEVİSİ OLMAYACAĞIZ

İzmir'de Alevi Bektaşi Federasyonu'nun çağrısıyla bir araya gelen Alevi örgütleri, asimilasyon politikalarının son bulması talebiyle basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamada, "AKP yasanı al başına çal" ve "Devletin Alevisi olmayacağız" sloganları atıldı. Kurumlar adına açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Ege Bölge Temsilcisi Gülbahar Kaplan, Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Alevilerin, ikinci yüzyılında ise inançlarının yok edilmek istendiğini söyledi.

'BU YASA ALEVİLİĞİ SÜNNİ GELENEĞİN ALTINDA KÜLTÜREL BİR ÖGE OLARAK GÖSTERMEKTE'

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulduğuna dikkat çeken Kaplan, “AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi İnancı ve Kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir" dedi.

8 Kasım'da Meclis önünde yapmak istedikleri açıklama ile de Alevilere gözdağı verilmek istendiğini dile getiren Kaplan, şöyle devam etti; "Kerbela’da İmam Hüseyin, Anadolu’da Hünkar, Banaz da Pir Sultan, Nurhak’ta Şah Kalender gibi ne inancımızdan geçeriz ne de yolumuzdan döneriz. Şah Hüseyin’in kanıyla çiziği sınıra sahip çıkma zamanıdır. Kimsenin inancını ve ibadethanesini tarif etmeyeceğimiz gibi, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tarif edemez. İktidar Sünni-Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Biz tarif ve tahrif etmediğimiz gibi, bizlere de tarif ve tahrifi kabul etmiyoruz. Ve tekrar tekrar ifade ediyoruz. Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, laik ve demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan vazgeçmeyeceğiz."

BURSA: EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ

Alevi dernekleri bugün saat 14.00’de Bursa Şehreküstü Meydanı’nda bir araya gelerek eşit yurttaşlık hakkı istedi. Yaklaşık 200 kadar kişi cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasını içeren basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Alevi dernekleri adına Zeynel Baltürk okudu.

Baltürk, yaptığı açıklamada AK Parti’nin Aleviler üzerinde asimilasyon politikaları uyguladığını dile getirdi. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmediklerini vurgulayan Baltürk, ikinci yüzyılda ise inançlarının yok edilmeye çalışıldığını kaydetti.

‘ALEVİLİK TORBA YASAYA SIĞMAZ’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AK Parti’nin Meclis’e sunduğu Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde “sığdırılan” düzenlemeye aleviler tepkili. Tepkinin nedeni ise Alevilik ile ilgili düzenlemelerin “kültür” olarak ifade edilmesi. AK Parti’nin bu çıkışı Bursa’da Alevi dernekleri tarafından protesto edildi. Aleviliğin torba yasaya sığmayacağını dile getiren Zeynel Baltürk, “Bu yasa ile Aleviliği Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir” dedi. Baltürk, açıklamasına şöyle devam etti: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile AKP Hükümeti çözümü betonda, demirde görmektedir. Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Siyasi iktidarda artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır.”

‘LAİK DEMOKRATİK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Aleviler olarak kadimden bu yana yetmiş iki millete bir nazarla baktıklarını, El ele El Hakka düsturu ile inançlarının önceki pirlerinden emanet aldıklarını vurgulayan Baltürk, bundan sonraki nesillere inancı aynı şekilde teslim etmeleri gerektiğinin sorumluluğunu taşıdıklarını söyledi. “Devraldığımız bu tarihsel bilinç ve sorumluluğumuzla, 8 Kasım 2022’de Meclis önünde bu yasa tasarısını neden kabul etmediğimizi, son derece barışçıl bir gösteri ve basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştığımız günün gecesi, Alevilere gözdağı vermeye çalıştılar.”