‘Albayrak Varlık Fonu’ndan istifa edecek mi?’

CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa eden Berat Albayrak’ın başkanvekili konumunda bulunduğu Türkiye Varlık Fonu’ndan da istifa edip etmeyeceğini ve ne kadar tazminat ödeneceğini sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa eden Berat Albayrak’ı durumunu Meclis gündemine taşıdı. Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olması sıfatıyla görev aldığı bazı kamu kurum ve kuruluşlarındaki görevlerinin halen devam ettiğini belirten Bakırlıoğlu, Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Türkiye Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu, yönetim kurulu başkanvekili olarak ise Berat Albayrak’ın bulunduğunu belirten Bakırlıoğlu, “Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinde istifa eden Berat Albayrak’ın bakanlık sıfatıyla görevde bulunduğu Türkiye Varlık Fonu Başkanvekili görevinden de istifa etmiş midir” sorusuna yanıt talep etti.

‘VARLIK FONU AKP’NİN ARPALIĞI DEĞİLDİR’

Berat Albayrak’ın Varlık Fonu'ndaki görevinden istifa edip etmediğinin hâlâ belli olmadığını belirten Bakırlıoğlu soru önergesinde, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yönetim Kurulu Başkanı, Berat Albayrak’ın ise Başkanvekili olduğu ve bünyesinde kamu bankaları dahil 23 kamu şirketini bulunduran Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) 2018 yılı 17 milyar lira olan net kârı 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 48,3 düşüşle 8 milyar 854 milyon TL'ye gerilemiştir” dedi.

Fonun, finans sektörü dışı toplam borcunun 2018 yılında 194,6 milyar lira iken 2019 yılında yüzde 46 artışla 284,2 milyar TL'ye yükseldiğini belirten Bakırlıoğlu, “Bu tablo bizlere fon yönetiminde zafiyet olduğunu göstermektedir. Varlık fonu AKP’nin arpalığı aile fertlerinin gelir kapısı değildir. Maliye Bakanlığı döneminde ekonomiyi yönetemeyen, döviz artışını durduramayan birisinin varlık fonu yönetiminden ayrılması en doğru karar olacaktır” çağrısında bulundu.

‘ALBAYRAK’A NE KADAR TAZMİNAT ÖDENECEK?’

Bakırlıoğlu’nun yanıtlanmasını istediği diğer soruları şöyle sıraladı:

- Üst Kademe Kamu Yöneticileri İle Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümlerine göre; Türkiye Varlık Fonu A.Ş. yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürünün sözleşme taban ve tavan ücretleri ile görevleri sona erenlere veya görevden alınanlara tazminat ödenip ödenmeyeceği Cumhurbaşkanınca belirlenir denilmektedir. Türkiye Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Başkanvekili, Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyelerine ne kadar sözleşme ücreti, aylık, maaş, huzur hakkı vs adlar altında ne kadar para ödenmektedir?

- Berat Albayrak'ın istifa etmesi veya görevden alınması durumunda kendisine ne kadar tazminat ödenecektir?

- Yaşanan son gelişmelerden sonra Berat Albayrak'ın ülkenin en güzide, en büyük şirketlerini bünyesinde bulunduran TVF'deki görevine devam etmesi böylesi önemli bir fonun itibarını zedelemeyecek midir?