Alamos Gold, Türkiye'ye 1 milyar dolarlık dava açıyor

Kaz Dağları'ndaki siyanürlü altın madeni arama çalışmalarıyla bilinen ve yoğun protestolara neden olan Alamos Gold şirketi, Türkiye'ye karşı tahkim başvurusu yapmaya hazırlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kaz Dağları'nda siyanürlü altın çalışması yapan ve onbinlerce ağacı kesen Kanadalı altın madenciliği şirketi Alamos Gold, Türkiye'ye karşı dava açmaya hazırlanıyor. Şirketin açıklamasına göre açılacak dava tutarı 1 milyar doları aşabilir.

Şirket, Türkiye'nin üretim lisansının yenilenmemesi kararıyla ilgili gerekçe göstermediği için tahkim başvurusunda bulunacağını belirtti.

TEHDİTKAR ÜSLUP

Tehditkar bir üslubun kullanıldığı şirket açıklaması şöyle:

"Ekim 2019'da, Kirazlı Altın Madeni'nin inşaatına başlandığında, şirket yenilenmesi için tüm yasal ve düzenleyici gereklilikleri yerine getirmiş olmasına rağmen, hükümet şirketin maden ruhsatlarının rutin olarak yenilenmesini sağlayamadı.

Şirketin maden ruhsatlarının yenilenmemesi, Türkiye Cumhuriyeti'ne vergi ve diğer gelirler de dahil olmak üzere gelecekteki ekonomik faydalarda yarım milyar doların üzerinde kayıp sağlayacak ve Türkiye içinde binlerce istihdam kaybı ile sonuçlanacaktır. Kaybedilen iş fırsatlarına ek olarak, bu aynı zamanda topluluk projelerine devam eden yatırımların kesintiye uğraması yoluyla yerel nüfus üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olacaktır." (EKONOMİ SERVİSİ)