Alamos Gold: Kaz Dağları’ndan gitmiyoruz

Çanakkale'de faaliyet yürüten ve 2019’un Ekim ayından bu yana ruhsatı yenilenmeyen Alamos Gold’un 27 Ekim tarihi itibariyle, yapılan bir protokol çerçevesinde işletme sahasını Orman Bölge Müdürlüğü’ne devrederek, bölgeyi terk ettiği ileri sürüldü. Şirket ise, “İddialar yalan ve gerçek dışıdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE- Çanakkale’de altın madeni işletme faaliyeti yürüten uluslararası altın tekeli Alamos Gold’un yöreyi terk etmeye hazırlandığı iddia edildi.

Cumhuriyet Gazetesi'ne açıklama yapan Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, Kaz Dağları’nda maden arayan Alamos Gold’un önceki gün itibarıyla devletten tazminat alarak sahadan çekildiğini söyledi. Ancak şirket bugün yaptığı açıklama ile bu iddiayı yalanladı.

'HEDEFTE DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU DEĞİL'

Doğu Biga Madencilik tarafından yapılan açıklamada şirketin Türkiye Cumhuriyeti kanun ve mevzuatlarına uygun şekilde kurulmuş yerli bir şirket olduğu vurgulanırken, "Maden kanunu tarafından düzenlenmiş olan ruhsat hakları ile ilgili şirketimizin bütün hakları devam etmektedir. Şirketimizin bulup geliştirdiği bu yer altı kaynağı ile ilgili amacında ve hedefinde hiçbir değişiklik söz konusu değildir. Şirketimiz ne tahkim süreci içerisine girmiş ne de başka bir hukuki yola başvurmuştur. Faaliyetlerini devam ettirmekle ilgili olarak birinci otorite kurum olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile MAPEG’in temdit işlemlerini tamamlamasını beklemektedir” denildi.

'TAMAMEN MEVZUATTAN KAYNAKLI BİR UYGULAMA'

“Haberde yer alan, şirketimizin maden ruhsatlarının satışına dönük olarak yapılan haber asılsızdır, gerçek dışıdır” denilen açıklamada, “Bu ve benzer asılsız haberlerin neden olacağı bizim ve hissedarlarımızın uğrayacağı zararlara ilişkin tüm yasal haklarımızı saklı tuttuğumuzu beyan ederiz. Kamuoyu ile paylaşmak isteriz ki; Haberde şirketimizin maden ruhsatı ile ilgili satışına dönük ifadeler tamamen gerçek dışıdır, yalandır. Şirketimizin uluslararası tahkim gereği devletten tazminat aldığına dair ifade gerçek dışıdır. Sahada Orman Bakanlığının yaptığı, tamamen mevzuattan kaynaklı bir uygulamadır” ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Kaz Dağları'nda siyanürle altın aramak için yüz binlerce ağacın kesilmesine yol açan Kanada merkezli Alamos Gold şirketi ve yerli iştiraki olan Doğu Biga Madencilik'in 13 Ekim 2019'da sona eren arama ruhsatı yenilenmemişti. Bölge halkı ve çevre örgütleri, şirketin ruhsatının bittiği günden beri ağaçların kesildiği maden sahasında nöbet tutmaya devam ediyordu. Doğu Biga Madencilik ise Kirazlı Altın Madeni Projesi'nin 2021 yılında tekrar faaliyete geçeceği açıklamıştı.