Akyakalılar dava açtı: Betonyaka olmak istemiyoruz

Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi, Akyaka İmar Planı Revizyonu hakkında yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı. Muğla İdare Mahkemesi’nde açılan davanın ardından yapılan basın açıklamasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kamuoyu vicdanını fazla yaralamadan, halkın onay vermediği bu planı iptal etmeye davet edildi.

Google Haberlere Abone ol

MUĞLA - Akyaka ve Muğlalıların, Akyaka Revizyon İmar Planı için 15 Ekim’den bu yana sürdürdükleri mücadele durmuyor. Plana askı süreci içinde binlerce dilekçe vererek itiraz edilirken dün de Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi, Muğla İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma talepli dava açtı. Davanın ardından Akyaka’ya gidilerek korona virüsü salgını nedeniyle temsili katılımla basın açıklaması yapıldı. Akyaka sahilinde “Muğla cennet kalsın” ve “Gökova’yı vermecez” yazılı pankartlar açıldı ve MUÇEP Gökova Meclisi adına Edip Kavuzlu, basın açıklamasını okudu.

‘DOĞAL YAŞAM ALANLARI BETONLAŞTIRILMAK İSTENİYOR’

“Akyaka’nın betonyaka olmasına izin vermeyeceğiz” diyen Kavuzlu, 15 Ekim’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan Koruma Amaçlı Akyaka İmar Planı’nın, Akyakalılar ve Muğla halkı tarafından büyük tepki ile karşılandığını ifade etti. Bu planın doğanın korunmasına dair en küçük bir iz taşımadığını vurgulayan Kavuzlu, imar planına neden karşı olduklarını şöyle anlattı: “Aksine deniz ve Azmak kıyı ekosistemleri, yat limanı, otel, alışveriş merkezleri ile doldurularak uluslararası sözleşmelere göre korunması gereken doğal yaşam alanları betonlaştırılmak isteniyor. Kermetur Sitesi’nde yaşayan yurttaşlarım mülkiyet hakları gasp edilerek yerine alışveriş merkezi yapılmak isteniyor. Çocukların oyun alanları, meydanlar, parklar, sosyal ve kültürel donatı alanları daraltılarak ticari alanlara dönüştürülüyor. Boş bulunan her yere otopark planlanıyor. Beş kat artırılması planlanan otel alanları, buna bağlı olarak katlanarak artacak trafik yoğunluğu ile Akyaka’nın yaz aylarında yaşadığı trafik kâbusu iyice çözümsüz hale gelecek. Bölgenin depremselliğini, hassas ekolojik yapısını dikkate almadan, ÇED süreci işletilmeden ve birçok mevzuata aykırı olarak hazırlanan bu plan, ne Gökova’nın Özel Çevre Koruma Bölgesi olma özelliğiyle ne de Akyaka’nın yavaş kent ne de Nail Çakırhan’ın mimari anlayışıyla uyumludur.”

‘PLAN İPTAL EDİLSİN’

Edip Kavuzlu, Akyakalıların ve Muğlalıların plana askı sürecinde binlerce dilekçe vererek itirazlarını dile getirdiğini hatırlatarak, yöre halkının kendilerine sormadan yapılan bu kâbus senaryosuna geçit vermeyeceklerini kararlı bir şekilde ortaya koyduklarını söyledi. MUÇEP Gökova Meclisi olarak bu süreci başından beri yakından izlediklerini ifade eden Kavuzlu, Bu plana izin vermeyeceğimizi ve iptal edilmesi için her türlü yasal ve meşru yolu deneyeceğimizi ifade etmiştik. Bu anlamda Muğla idare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma talepli ilk davamızı açtık. Önümüzdeki günlerde bu davaya çok sayıda yurttaş ve kuruluşun da müdahil olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Kavuzlu, bu vesileyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir kez daha seslenerek, kamuoyu vicdanını fazla yaralamadan, halkın onay vermediği bu planı iptal etmeye davet etti ve bölge halkı olarak davalarının sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurguladı. Basın açıklamasının ardından Akyakalılar, “Muğla cennet kalacaktır” sloganını atarak dağıldı.

Etiketler akyaka muğla protesto