Akşener’in açıklamaları CHP’de nasıl yankılandı: Sistemin değirmenine su taşır

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in açıklamalarının ardından toplanan CHP MYK’de "Yola devam" denildi.

Google Haberlere Abone ol

Ceren Bayar -Serkan Alan

ANKARA - Millet İttifakı’nın aylardır merakla beklenen ortak cumhurbaşkanı adayı için gözler ittifaka çevrilmişken İYİ Parti’den beş liderin üzerine uzlaştığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itiraz geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a çağrısının ardından ittifaktaki partiler kurullarını olağanüstü toplama kararı aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderleri ile telefon görüşmesi yaptığını aktaran CHP’li bir kurmay, "Liderler desteklerini ifade ettiler. Yarın bile karar açıklanabilir" diye konuştu.

‘SİYASİ NEZAKETSİZLİK’

İYİ Parti lideri Akşener’in açıklamalarını "siyasi nezaketsizlik" olarak niteleyen CHP MYK üyelerinden bir isim, "Üzgünüz tabii. Böyle olmamalıydı. Ama masadan kalkanlar bunun siyasi bedelini de, toplumsal bedelini de öder" dedi.

‘SİSTEMİN DEĞİRMENİNE ŞU TAŞIR’

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in açıklamalarının masaya zarar verdiğini ancak masanın beş parti ile yoluna devam edebileceğini kaydeden CHP’li bir yetkili, "Erdoğan ya da Cumhur İttifakı’na doğrudan ya da dolaylı yoldan destek olan herkes bu sistemin değirmenine su taşır. Bizimle yürüyenler ‘Bu sistem değişsin’ diyenler Altılı Masa’ya zarar verdi" ifadelerini kullandı.

‘ORTAK ADAYA İMZA ATMADIN MI MERAL HANIM?’

CHP’li bir kurmay ise Akşener’in çıkışı ve gelinen süreçle ilgili şunları söyledi:

"Bir buçuk yıldır Altılı Masa ile birlikte çalışıyor. Tam bir demokrasi kültürü içinde çalıştık. Meral Hanım ‘dayatma’ diyor. Beş kişi bir şey söylüyor bir kişi farklı şey söylüyor. Hangisi dayatma? Ortak adaya imza atmadın mı Meral Hanım? Farklı görüşler olabilir ama masada bir karar verilecek. O karara neden saygı göstermiyorsun?”

‘REFERANDUM NİTELİĞİNDE BİR SEÇİM’

Kılıçdaroğlu’nun video mesajında ilettiği "Sofrayı büyüteceğiz" vurgusuna dikkat çeken bir başka CHP’li yetkili, "Millet zaten tek adam rejimine karşı birleşecek. Bu seçim referandum niteliğinde bir seçim" değerlendirmesinde bulundu.

‘TEREDDÜT YOK YOLA DEVAM’

Parti örgütleri olarak Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ve Millet Ittifakı’nın birlikteliği konusunda tereddütleri olmadığını ifade eden CHP’li bir isim, "Belediye başkanlarımız, örgütlerimiz hep birlikte yolumuza devam edeceğiz" dedi.

‘KILIÇDAROĞLU YAVAŞ’LA DA İMAMOĞLU’YLA DA GÖRÜŞÜYOR’

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aday olup olmayacağı yönündeki soruyu değerlendiren CHP’li yetkili, "Genel Başkan adayken belediye başkanları aday olur mu? Bugünkü açıklama siyasi etikle de hiç bağdaşmadı. Kılıçdaroğlu Mansur Yavaş’la da Ekrem Beyle de görüşüyor. Aday olmaları etik de olmaz doğru da olmaz. Yoldalar, geliyorlar. Uygun bir açıklama uygun bir zamanda yapılacak. Fiilen yapmak daha iyidir" ifadelerini kullandı.

‘MASA BEŞLİ DEVAM EDER’

Bir başka CHP’li kurmaya göre ise İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in açıklamalarına anlam verilemedi. Masanın beş siyasi partiyle devam edeceğini belirten partili, "Belediye başkanlarına çağrısının bir karşılık bulmayacağını biliyoruz. Başkanlardan da açıklama gelecektir. Bundan sonrası için masa 5'li devam eder" dedi.

Millet İttifakı’nın 5 lideri yarın 17:00’de Saadet Partisi’nde bir araya gelecek. Bu toplantı öncesi saat 13.00’te CHP MYK toplanacak.