Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesinde koronada bile beyaz yakalı-işçi ayrımı

Yapımı süren Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nde işçilerin dip dibe, yöneticilerin sosyal mesafeli yemek yediği görüntüleri değerlendiren Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, hiçbir sendikanın örgütlü olmadığı işletmede, işçilerden bilgi aldıklarını belirtti. Göksoy, “Burada çalışanlar beyaz yaka ve işçi diye ayrılıyorlar. Bu görüntülerin kaynağı da bu ayrımdan geliyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Sosyal medyada önceki gün yayınlanan ve bir işyeri yemekhanesine çekildiği belirtilen görüntüler çok konuşuldu. Görüntüler Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışan işçilerin yemekhanesinde çekilmişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç’un sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerde, iki farklı yemekhane görülüyor. 6 bin işçinin çalıştığı santralde, işçilerin yemek yediği alanda sosyal mesafe ve diğer korona virüsü tedbirleri hiçe sayılırken, yöneticilerin olduğu yemekhanede ise fiziki mesafeye uyularak yemek yenildiği görülüyor.

Kemal Göksoy

'SENDİKAYI DAHİ İÇERİ SOKMUYORLAR'

Konuyla ilgili görüştüğümüz Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesinde kendileri de dahil hiçbir sendikanın örgütlü olmadığını, ne sendika ne gazeteci ne de dışarıdan başka bir kişinin içeriye girebilme şansı olmadığını söyledi. Burada çalışan işçilerin kendilerine ulaşarak, yaşananları aktardığını belirten Göksoy, “Bu santrale giremesek de neler yaşandığını biliyoruz. Burada beyaz yaka ve çalışan diye bir ayrım var. Bu ayrım her şeye yansıyor. Pandemi koşullarında dahi bu ayrımı yapmışlar. Görüntülerde görülen kalabalık kısım işçiler, diğer kısım beyaz yakalılar” diyor.

BAŞKA YERLERDE DE BENZERLERİ YAŞANIYOR

Göksoy, her yerde var olan "kuralsız, esnek, işçiyi değil de sermayeyi düşünen zihniyetin" Akkuyu’da da kendisini gösterdiğini belirterek, kendilerine fabrikalarda çalışan işçilerden de benzer olayların yaşandığına dair bilgiler geldiğini söyledi. Hükümete ve yetkililere sermayeden yana değil işçiden yana davranmaları gerektiği çağrısı yaptıklarını fakat uyarılarının karşılık bulmadığını söyleyen Kemal Göksoy: “Bunun gereği de iş güvenliği ve işçi sağlığına dikkat edip, kuralsız çalışma yaptırmamaktır. Bunu sağlamak zor değil. 6 bin işçinin çalıştığı bir yerde, salgın hastalık olduğu bir dönemde geniş bir yemekhane yapmak zorunludur. Denetimli ve kurallı işleyen, işçisini düşünen bir anlayış, toplumu da düşünmüş olur. Bir toplumun işçisi sağlıklı olmazsa kendisi de sağlıklı olmaz.”