Akıncı'nın üç avantajı, Tatar'ın üç umudu

KKTC seçimlerinde ikinci tura kalan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Ersin Tatar'ın önündeki matematik ne? Adaylar 18 Ekim'deki ikinci tur öncesinde kimlerin desteğini almaya çalışacak, nasıl bir denklem işleyecek?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyindeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Ersin Tatar'ın ikinci tura giden süreçte izleyeceği yol merak konusu. 18 Ekim’deki ikinci turda en fazla oyu elde eden aday Kıbrıslı Türklerin yeni lideri olacak. 

İkinci tur hazırlıkları ise bu sabah itibarıyla başlamış durumda. Hem Akıncı hem Tatar, çeşitli siyasi partilerin ve ilk tura katılan adayların desteğini sağlamak için büyük çaba sarf ediyor. 

İlk turdan sonra gözlerin çevrildiği noktalardan biri, boykot cephesi. İlk turunda seçime katılım oranı dikkat çekti, zira oylamayı boykot eden Kıbrıslı Türklerin yüzde 40’tan fazlası sandığa gitmedi. Yerel uzmanlara göre sayıları 90 bini bulan boykot cephesi ikinci tur açısından kritik önem taşıyor. 

AKINCI CEPHESİNDE GÖZLER CTP'DE

Lefkoşa’dan ulaşan son bilgilere göre, önümüzdeki pazar günkü seçimlere giden sürece Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bir adım önde başladığı söylenebilir. Tecrübeli uzmanlar ve yorumcular bu durumu üç nedene bağlıyor. 

Akıncı’nın ikinci turdaki avantajıyla ilgili olarak öncelikle, birinci turu üçüncü sırada, yüzde 22’lik bir oy oranıyla bitiren Tufan Erhürman’a ve lideri oluğu Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne işaret ediliyor. Son bilgilere göre, bu cephe ikinci turda Akıncı’ya destek sunmaya çok yakın. Akıncı’nın ilk turda elde ettiği yüzde 30’a yakın oy oranına CTP’nin desteğinin eklenmesi ikinci turda zaferi getirebilir. 

ÖZERSAY VE DENKTAŞ DA FEDERAL VİZYONA DESTEK ÇIKABİLİR

İkinci turda Akıncı cephesi başka bir yönden de destek beklemekte. Akıncı’ya yakın kaynaklar, ikinci turda dün başarı elde etmemelerine rağmen, toplamda yüzde 10’a yakın bir oy alan Kudret Özersay ve Serdar Denktaş cephelerinden önemli sayıda oy bekliyor. Özersay’ı destekleyen liberal çevrelerle Ankara’ya mesafeli duran Denktaş’ın destekçilerinin bir bölümü ikinci turda oylarını federal çözüm vizyonundan yana kullanabilir. 

Son olarak Akıncı cephesi dikkatlerini boykotçulara çevirmiş durumda. Yeni hafta başlarken, boykot cephesinden bir miktar oyun gelebileceği düşüncesiyle hareket ediliyor. 

TATAR DA BOYKOT CEPHESİNE EĞİLECEK

Akıncı gibi Tatar da boykot cephesine odaklanmış durumda. Başbakanın dün akşamki konuşmasında belirttiği üzere, yüzde 40’ları aşan boykotçuların bir kısmının Tatar cephesine kayması durumunda Kıbrıs Türk siyaset sahnesinde dengeler değişebilir. 

Tatar ayrıca ikinci turda çoğunlukla Türkiye'den Kıbrıs'a yerleşenlerin desteklediği Yeniden Doğuş Partisi (YDP) ile diğer sağ ve milliyetçi kesimlerin oyuna da gözünü dikmiş durumda. 

ANKARA DENGELERİ DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?

Son olarak Tatar cephesinin umutlarını artıran ve Başbakan'ın destekçilerine “İkinci turda yüzde 53-54’leri bulacağız” dedirten faktör, Ankara. Kıbrıslı Türk ve Rum yorumcular, Ankara’nın Tatar lehine müdahalelerini sürdüreceği görüşünde. Bu bakış açısına göre, sonucun az miktardaki oya bağlı olacağı süreçte, Ankara’nın Tatar cephesine dolaylı ya da dolaysız olarak sunacağı destek, özellikle de ekonomik ve siyasi avantajlar, nihai sonucu Başbakan'ın lehine etkileyebilir.