Akdeniz Üniversitesi Konservatuarı’nda bağış krizi çıktı

Akdeniz Üniversitesi Konservatuarı binasının onarımı için veliler, 15 milyon lira bağışlayacak bağışçı buldu. Fakat üniversite yönetimi, bağışın döner sermayeye aktarılmasını isteyince kriz çıktı.

Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuarı
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - 2019 yılında çürük raporu verilen Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuarı binasının onarımı, yüz yüze eğitim kararıyla beraber yeniden gündeme geldi. Binanın güçlendirilmesi için kampanya başlatan öğrenci velileri, kendi aralarında 5 milyon lira topladı.

Veliler ayrıca 15 milyon lira bağış yapacak bir destekçi de buldu. Ancak Öğrenci Velileri Dayanışma Platformu, A.Ü. Rektörlüğü’nün, bağışın döner sermayeye aktarılmasında ve bina yapımı dışında da kullanılmasında ısrarcı olması nedeniyle görüşmelerin kesildiğini duyurdu. Platform, topladıkları bağışları binanın onarımı için kullanma talebiyle bir imza kampanyası başlattı.

BİNAYA ÇÜRÜK RAPORU VERİLDİ

Platform adına yapılan açıklamada şunlar dile getirildi: “Biz, Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda öğrenim gören, geleceğin sanatçıları olan öğrencilerin velileriyiz. 2020 yılının kasım ayında basına yansıyan haberlerden, A.Ü. Devlet Konservatuarı binasının yıkılma tehlikesinin olduğunu öğrendik. Söz konusu haberler konservatuar binasının depreme karşı dayanıklılığıyla ilgili 2019 tarihli ‘Performans Analiz Raporu’na dayanıyordu ve binanın deprem yönetmeliğine aykırı olduğu, mevcut haliyle kullanılmasının sakıncalı olduğu belirtiliyordu. Bahsi geçen performans raporuna rağmen, çocuklarımız yıkılma tehlikesi altında olan binada pandemi başlangıcına kadar eğitim devam ettirildi. Bize bina ile ilgili ne yapılacağı konusunda hiçbir bilgi verilmedi. Binanın konservatuar olarak kullanılmasının sakıncalı olduğu bilgisini edindikten sonra, öğrenci velileri olarak, yüz yüze eğitime ara verilmiş olmasını da fırsata çevirerek, konservatuar eğitimi için yeni bir binanın inşası ya da başka bir binanın ivedilikle tahsis edilmesi taleplerimizi iletmek üzere Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nden randevu istedik. Ancak randevu talebimiz kabul edilmedi.”

REKTÖRLÜK DÖNER SERMAYEDE ISRAR EDİYOR

Rektörlüğün bütçe yetersizliği nedeniyle yeni bir bina yaptırmayacağı yönünde duyumlar aldıklarını ve kaynak arayışına girdiklerini anlatan veliler açıklamada “Sanatsever biri 15 milyon lira tutarında bağış yapabileceğini bildirdi. Bağışın yeni konservatuar binasının yapımında kullanılabilmesi için Rektörlük ile bağışçı arasında görüşme süreci başladı. Yapılan görüşmelerde, bağışçının, yapacağı bağışın hiçbir koşulda başka işlerde kullanılmaması, sadece konservatuar binası yapımında harcanmak şartını protokole bağlayarak ödeme yapabileceğini belirttiğini, Rektörlüğün ise bağışın döner sermayeye aktarılmasında ve bina yapımı dışında da kullanılmasında ısrarcı olduğunu, bu nedenle de görüşmelerin kesildiğini ne yazık ki haricen öğrendik” ifadelerini kullandı. Bir imza kampanyası başlattıklarını belirten veliler, “Çocuklarımızın güvenli bir ortamda eğitim ve öğrenimlerine devam etmelerini istemek en temel hakkımızdır” dedi.

Konuyla ilgili önümüzdeki hafta bir toplantı yapılacağını belirten Akdeniz Üniversitesi yönetimi, konservatuvar öğrencilerinin eğitim aldığı binanın durumu, öğrencilerin hangi binada eğitime devam edebilecekleri ve yapılan bağışların nasıl değerlendirileceğine ilişkin sürece toplantıdan sonra karar verileceğini ifade etti. (DUVAR)