Akbelen'de bu kez de yangın önleme bahanesiyle ağaç kesimi

Milas'taki Akbalen Ormanı'nda termik santrale kömür aramak için ağaç kesiminin bölge halkının tepkisiyle durdurulmasının ardından, şirket bu kez de yangın önleme gerekçesiyle kesim yapmaya çalıştı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan 740 dönümlük Akbelen Ormanı’nda yine ağaç kesilmeye başlanması üzerine çevre halkı bölgeye akın etti.

Akbelen'de termik santrale kömür aramak için yapılmak istenen ağaç kesiminin direnişle durdurulmasının ardından halkın nöbet eylemi sürüyor. Bu sabah ormana giren kesim ekipleri, Işıkdere bölgesinden kesim işlemine başladı. Ağaçların yangını önlemek için kesildiği iddia edilirken, bölge halkı kesimin yapıldığı bölgeye gelerek tepki gösterdi.

'FIRSATTAN İSTİFADE KESİME BAŞLADILAR'

Gazete Duvar'a konuşan İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Nejla Işık, şirketten gönderilen 15'e yakın işçinin kesim işlemi gerçekleştirdiğini söyledi. Kesime gerekçe olarak ise yangınların gösterildiğini ifade eden Işık, "Yangın sıçrayacak diye şirket yaklaşık 15 işçi göndermiş, kesim yapıyor. Kesim yapılan bölgede yangının 'y'si yok. Fırsattan istifade kesime başladılar. İşçiler şirketten geldiklerini kabul etti. Derdinizi onlara anlatın diyorlar. 1.5 saattir kesim yapıyorlar. Kaç ağaç gitti bilmiyoruz. Tüm duyarlı kamuoyunu desteğe bekliyoruz" dedi.

İŞÇİLER: BURAYA YANGINI ÖNLEMEK İÇİN GELDİĞİMİZİ SANIYORUZ

Kesim yapan işçilerden biri ise şirket tarafından yangını önlemek için getirildiklerini ve o nedenle kesim yapmalarının istendiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Termik santral için de ağaç kesiyorlar. Bugün bizi aldılar buraya getirdiler. Biz de burada yangını önlemek için böyle bir olay olduğunu sanıyoruz. Bizim bir art niyetimiz yok. Bize ne verirlerse onu yapmaya çalışıyoruz. Termik santrale yangın girmesin diye kesim motoru kullanan biri lazım dediler. Gönüllü olarak geldik. Motorların hepsi şirketin. Buraya yeni geldim. 5-10 ağaç ya kestim ya kesmedim. Ama termik santralın içerisinde ve çevresinde 100 dönüm civarı yer kesildi."

KÖYLÜLER ARAÇLARIN ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

akbelen
Köylüler, şirketin gönderdiği araçların geçişini engellemek için oturma eylemi başlattı.

 

Yaşananların ardından iş makinaları kesilen ağaçları küremek için ormanlık alana geldi. Oturma eylemi başlatan köylüler, araçların geçişine izin vermiyor. Suç işlendiğini belirten bölge halkı jandarmayı çağırdı. İkizköy Çevre Komitesi’nden Deniz Gümüşel yaşananları aktardı. Gümüşel, “Oturduk önlerine ve araçları geçirmiyoruz. Jandarmayı aradık. Jandarmanın gelip durum tespiti yapmasını istiyoruz. Çünkü savcılığa YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulunacağız. YK Enerji kendi alanı içerisinde olmayan orman alanında kendi kafasına göre kesim yaptı. Tamamen suç. Buranın termik santralle hiçbir ilgisi yok. Yangının devam ettiği Fesleğen Yaylası Bayır Köyü’ne de 15 kilometre uzaklıkta bir yer. Yangın önlemi falan değil. Bunlar yangını fırsat bilip ormana girdiler” diye konuştu.