Akbelen Ormanı'na şafak vakti baskın: Kesim motorları getirdiler

Kömür madeni açılmak istenen Muğla Akbelen Ormanı'na sabaha karşı jandarma ve TOMA'lar getirildi. Avukatlar, kesim işlemine karşı yürütmeyi durdurma başvurusu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla İkizköy’deki kömür maden sahasının genişletilmesi çalışmalarına karşı Akbelen Ormanı’nı korumak için iki yıldır süren doğa nöbeti alanına bu sabaha karşı saat 05.30’da çok sayıda jandarma ve TOMA sevk edildi. İkizköy eylemcilerinden Hasan Yorulmaz, “Kesim motorları ile Akbelen Ormanı’na girildi. Ve çamları kesmeye başladılar” dedi.

Kesim haberi ile İkizköylülerin avukatları ve çevreciler, bu sabah yürütmeyi durdurma talebi ile mahkemeye başvurdu.

SABAHA KARŞI ORMANA TOMA'LAR GETİRİLDİ

Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek için ağaç kesimine karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Akbelen Ormanı’nda açılmak istenen kömür madenine karşı köylüler, 2019’dan beri mücadele ediyor.

Doğa Nöbeti’nin ikinci yılına girmesinden kısa bir süre sonra bugün, sabaha karşı 05.30’da bölgeye çok sayıda Jandarma ekibi ve TOMA sevk edildi.

KÖYLÜLERDEN ÇAĞRI: NE OLUR ÇIKIN GELİN

Akbelen Ormanı eylemcilerinden Esra Işık, “Bu vicdansızlıktır. Hepsine söylüyorum: Köyde doğmadınız mı, köy ne demek bilmiyor musunuz? Ne olur çıkın gelin” diye tepki gösterdi.

İkizköy eylemcilerinden Hasan Yorulmaz, “Sabahın saat 05.30’unda, bir sürü askeri araç bir sürü jandarma ile kesim motorları ile Akbelen Ormanı’na girildi. Ve çamları kesmeye başladılar. Bizleri de ormana sokmamak için ellerinden geleni yaptılar. Ben herkesten, doğaseverlerden, yurdunu seven insanlardan buraya destek bekliyorum” dedi.

Ormanda yapılan kesim hazırlıklarının görüntülerini ve köylülerin tepkisini paylaşan Ekoloji Birliği Kadın Meclisi de İkizköylülerin bir an önce Akbelen Ormanı’ndaki ablukanın kaldırılmasını ve kesim kararının durdurulmasın talep ettiğini belirterek, kamuoyunu Akbelen Ormanı’na desteğe çağırdı. 

YÜRÜTMEYİ DURDURMA BAŞVURUSU YAPILDI

Yaşanan durumun ardından İkizköylü halkının avukatları ve çevreciler, bu sabah yürütmeyi durdurma istemiyle Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Bilirkişi raporuna dikkat çekilen başvuruda, “Söz konusu raporla, dava konusu maden işletme projesinin, orman ve içerisinde yer alan ekosistemin geri dönüşü olmayacak şekilde yok olacağı bilimsel olarak tespit edilmiştir” denildi. Başvuruda, “İşlemin uygulanmasıyla telafisi imkansız zararlar meydana gelmeye başlamıştır; şu anda dava konusu işleme dayanarak Akbelen Ormanı'ndaki ağaçlar hızla kesilmektedir. İçindeki canlıları ile birlikte önemli bir ekosistem yok edilmektedir. Bütün bir ekosistemde telafisi mümkün olmayacak zarara yol açacak ekokırım suçu işlenmektedir. Giderimi imkansız zararların artmasının önlenmesi, dava konusunda verilecek karara kadar Akbelen Ormanı'nın korunması için derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmelidir” ifadelerine yer verildi.

ÇEVRECİLER BAKANLIK ÖNÜNE GİDİYOR

Öte yandan çevreciler de Ankara'da Tarım ve Orman Bakanlığı önünde eylem çağrısında bulundu. Çağrıda, “İkizköylülerin 4 yıldır sürdürdüğü haklı yaşam mücadelesine rağmen bu sabah saat 06.00'da Akbelen Ormanı'na kesim ekipleri girdi. Orman yangınlarının, sellerin peşimizi bırakmadığı, sıcak dalgaları ile boğuştuğumuz iklim krizinin ortasında kömür için orman kesmek büyük bir hatadır. Bugün (24 Temmuz 2023 Pazartesi) Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya Akbelen Ormanı'ndaki kesimi durdurması ve ormanın kömür madenine tahsisi iznini geri çekmesi için çağrı yapmak üzere, saat 11.30'da Ankara'da Tarım ve Orman Bakanlığı binası önünde buluşuyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)