Akar'dan 'Asker geç kaldı' eleştirisine yanıt: Hududu kim koruyacak?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, askerin deprem bölgesine ulaşmakta geç kaldığı eleştirilerine yanıt verdi, "Mehmetçiğin emeğine saygı duyulsun" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Depremin ardından ilk 48 saatte bölgeye yeterli desteğin gitmediği, özellikle askerin sevkinde gecikme olduğu iddialarına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yanıt verdi. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'ye açıklamalar yapan Akar, eleştirileri şöyle değerlendirdi: 

"Birisi diyor ki: 'Ben buraya geldim, burada asker yoktu.' Her yerde aynı anda olmak mümkün mü? Bu bir koordinasyon ve organizasyon meselesi. TSK; AFAD ve valiliklerce belirlenen görev ve sorumluluk sahalarında depremin ilk anından itibaren yer aldı, almaya da devam ediyor.
Diyorlar ki: '2’nci Ordu nerede?' 2’nci Ordu’nun görevi ne? 2’nci Ordu’nun görev alanı, bin kilometreye 240 kilometrelik bir alan. Yani 164 bin kilometrekare, ülkemizin yüzde 21’i. Bunun 911 kilometre Suriye hududu var, 384 kilometre Irak hududu var, 417 kilometre İran hududu var. Bundan sorumlu olan bir birlikten bahsediyoruz. Sahadaki 40 bin Mehmetçikten 22 bini 2’nci Ordu’dan. Diğer birliklerden takviyeyle bunu 40 bine çıkardık.

KARS’TAN, İZMİR’DEN GELEN BİRLİKLER VAR

Nereden geliyor takviyeler? Kayseri’den, Antep’ten, Şırnak’tan, Mardin’den, Midyat’tan geliyor. Daha da ötesinde Babaeski’den geliyor, Edremit’ten geliyor, İzmir’den geliyor, Kıbrıs’tan geliyor, Kars’tan geliyor. Yani burada Hava Kuvvetleri de var, Deniz Kuvvetleri de var, Genelkurmay da var, MSB de var. Tüm askerleri yığarak olmaz. Teknik olarak bu işten anlayan personeli kullanmak esas. Yani kullanılabilecek ne varsa kullandık, kullanıyoruz.

SINIRLARI KİM KORUYACAK?

Uzaktan böyle ahkâm kesmekle olmuyor. Hududu kim koruyacak, Suriye’de kim kalacak? Suriye’yi mi boşaltacağız, Irak’ı mı boşaltacağız? Görmek istemeyen körler ve duymak istemeyen sağırların amacı farklı, bizim derdimiz farklı. Beklentimiz, ülke olarak yaşadığımız bu derin acıya ve Mehmetçiğin ve personelimizin büyük emeğine saygı duyulması.

(...)

TÜRKİYE’YE DOĞRU SIĞINMACI AKINI İDDİASI

Bazı fitne fesat yuvaları depremin hemen ardından ‘sınırlardan sığınmacı akını’ olduğuna dair iddiaları ortaya attılar. Bu iddialar tamamen gerçekdışıdır. Ne sınır kapısından ne de sınır hattından geçiş var. Konuyla ilgili yetkililerden bilgi aldık, yerinde incelemelerde bulunduk, hudut karakollarını denetledik. Türkiye’ye yoğun geçiş olduğu iddiasının aksine tek yönlü yani Türkiye’den Suriye’ye doğru Suriyeli vatandaşların geçtiğini ifade ettiler. Bunların sayısı da 40 bini geçti." (HABER MERKEZİ)