Akademisyen Uğur Mutlu Parkan vefat etti: Ondan hep öğrendik

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü'nün kurucularından 73 yaşındaki Prof. Dr. Uğur Mutlu Parkan, vefat etti: Ondan hep öğrendik, bizim için çok kıymetliydi.

Google Haberlere Abone ol

 

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – Uzun süredir kalp rahatsızlığı nedeni tedavi gören Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Uğur Mutlu Parkan, vefat etti. Daha önce kalp kapakçığından ameliyat olan 73 yaşındaki Parkan'ın kalbinin üç defa durduğu ve yoğun bakıma alındığı öğrenilirken, dün öğlen saatlerinde vefat ettiği belirtildi. Yaşamının son yıllarına kadar üniversitelerdeki derslerine aralıksız devam eden Parkan'ın, ulusal ve uluslararası alanda önemli çalışmalara imza attığı biliniyor.

DEÜ SİNEMA-TV BÖLÜMÜ KURUCULARINDANDI

1948 yılında İstanbul'da doğan ve Sankt Georg Avusturya Lisesi'ndeki beş yıllık eğitiminden sonra Kabataş Lisesi'ni bitiren Parkan, 1968 yılında kısa film yönetmeni arkadaşlarıyla birlikte Genç Sinema dergisini çıkardı. Mayıs 1968 dönümünü öğrenci olarak girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde geçiren Parkan, yine aynı dönemde Ulus Gazetesi'nin sinema eleştirmenliğini yaptı. 1971 darbesi sonrasında Paris ve Cenevre'de çalışmalarını sürdüren Parkan, 1978 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü'nün kuruluşunda yer aldı.

1986'da Sanatta Yeterlilik, 1990'da Doktora, 1992'de Doçentlik, 1999'da ise Profesörlük ünvanını alan Parkan, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin ardından Marmara, Maltepe, Yeditepe, Kadir Has, Girne Amerikan ve Beyken Üniversitelerinde dersler verdi. Parkan, yaşamını yitirmeden önce de Işık Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktaydı.

TEZ ÇALIŞMALARI, MAKALELER, SÖYLEŞİLER VE 'ZOR YILLAR' PROJESİ

Birçok yüksek lisans ve doktora tez çalışmasını yöneten Parkan'ın, yönetmenliğini yaptığı kısa filmler de bulunurken, ulusal ve uluslararası yayınlarda bir çok makaleye imza attı. 1984 ile 2008 yılları arasında alanı ile ilgili çok sayıda söyleşide yer alan Parkan, Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Kurulu ve Başbakanlık Tanıtma Kurulu tarafından desteklenen, II. Dünya Savası sırasında Rodos’taki 42 Yahudi asıllı Türk’ü Nazilerin elinden kurtaran Başkonsolos Selahattin Ülkümen’in yaşamını konu alan ‘Zor Yıllar adlı projede de yer aldı.

1968 KUŞAĞINI ANLATAN SON ROMANI BASILMAYI BEKLİYOR

Parkan'ın ayrıca "Brecht Estetiği ve Sinema" ile "Sinema Estetiği ve Godard" isimli kitapları da mevcut. Parkan'ın, son kitabı olan ve kendi hikayesinden yola çıkarak yazdığı, 1968 kuşağını anlatan "Son kalan" isimli romanını ise yaşamını yitirmeden önce tamamladığı ancak kitabın henüz basılmadığı öğrenildi.

'BİZ ONDAN HEP ÖĞRENDİK, HEP ÖĞRENCİSİ OLDUK...'

Alanında önemli çalışmalara imza atan Parkan'ı anlatan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Zuhal Özkan da Parkan'ın öğrencilerinden. 1980'li yılların ortasında Parkan'ın öğrencisi olduğunu söyleyen Özkan, Parkan'ın sıradan bir hoca olmadığını ve yaşamı boyunca ilkelerinden asla taviz vermediğini belirtti.

Özkan, "Ben ve bütün öğrencileri de dahil olmak üzere düne kadar sürekli görüştük. Hiçbir öğrencisini bırakmazdı. Onun sürdürdüğü bir ilişkiydi. Önce hoca oldu, sonra baba oldu, ağabey oldu, yoldaş oldu bizlere. İzmir'e geldiğinde hepimizi toplardı, buluşurduk. Yaşamını yitirişi, kocaman bir boşluk bıraktı. Biz ondan hep öğrendik, hep öğrencisi olduk. Bizim için çok kıymetliydi" diye konuştu.

Parkan'ın basılmayan "Son Kalan" romanına da dikkat çeken Özkan, "Bizlere düşen onun anısına o kitabın basılmasıdır. Şu an tek dileğimiz odur. Biz öğrencileri olarak onun anısına kitabın basılmasını istiyoruz" dedi. (DUVAR)