Akademisyen Tuna Altınel 2 yıl sonra pasaportuna kavuştu

Fransa'da akademisyen olan Tuna Altınel'in pasaportu iki yıl sonra kendisine verildi. Altınel, 'Örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılanıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılanan ve Ocak 2020'de beraat eden Lyon-1 Üniversitesi öğretim görevlisi ve barış akademisyeni Doç. Dr. Tuna Altınel pasaportunu aldı. Altınel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iki yıldır kendisiyle dayanışma gösterenlere teşekkür etti.

Pasaportunu aldığını Twitter hesabından duyuran Altınel şunları söyledi: "Dün, iki yılı aşkın bir süreden sonra pasaportumu geri aldım. Geçerli olduğu söylendi. Bu aşamaya gelene kadar dayanışma ve destek gösteren herkese teşekkür ederim. Barış, adalet, demokrasi mücadelesi sürüyor. Şunu da belirtmek isterim. Pasaportumu almamı sağlayan idari mahkeme kararı istinafa taşındı. İstinaftan çıkacak karar durumumu belirleyecek. Ama aksi bir karara kadar pasaportumu kullanmaya hakkım var" dedi.

 

NE OLMUŞTU?

Lyon-1 Üniversitesi Matematik Bölümünden Doç. Dr. Tuna Altınel, Fransa'da gerçekleşmiş bir konferans gerekçe gösterilerek 11 Mayıs 2019'da Balıkesir'de tutuklandı.

Altınel, 10 Mayıs'ta pasaportu üzerindeki tahdide dair bilgi almak için Balıkesir Nüfus Müdürlüğü'ne gitmiş, aynı gün gözaltına alınmıştı. Savcılığın tutuklama istemiyle adliyeye sevki ardından nöbetçi hakimliğin kararıyla tutuklanarak Kepsut L Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

Soruşturma kapsamında Altınel'e Lyon'da katıldığı konferans nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması yöneltilmişti. Söz konusu panelde Altınel, eski HDP milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın konuşmalarını Türkçe'den Fransızca'ya tercüme etmişti.

Altınel, "örgüt üyeliği" suçlamasıyla 81 gün tutuklu yargılandığı davanın Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Ocak 2020'de görülen üçüncü duruşmasında beraat etti. (HABER MERKEZİ)