AK Parti’nden ‘şeker zammı’ savunması: Üretici ve tüketicinin lehine olacak

İYİ Parti şeker fiyatlarındaki artışın araştırılması için Meclis’e önerge verdi. Görüşmeler sırasında AK Partili Yunus Kılıç, zammı “Üreticinin ve tüketicinin lehine olacak” sözleriyle savundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine ise yüzde 37 zam kararı aldı.

Böylece son bir yılda şekerin kilosu 6.5 TL’den 24 TL’ye, çuvalı ise yaklaşık 220-250 TL’den bin 100 TL’ye yükseldi.

İYİ Parti de şeker fiyatlarındaki artışın ve arkasındaki nedenlerin ortaya çıkarılması için Meclis’e araştırma önergesi sundu.

TBMM Genel Kurulu’nda gündeme alınan önerge AK Parti ve MHP oyları ile reddedilirken, iktidar milletvekilleri şeker zammını savundu, “Üretici ve tüketici lehine olacak” dedi.

‘YANLIŞ POLİTİKALAR SONUCU ÜLKE ŞEKER KOMASINA SOKULMUŞ DURUMDA’

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu imzasıyla Meclis’e sunulan önergesinin gerekçesini açıklayan İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, şekerin stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekerek, “Son bir yılda şekerin kilosu 6,5 liradan 24 liraya, çuvalı 250 liradan bin 200 liraya kadar yükseldi. Anlaşılan AK Parti iktidarında tarımda kasta varan hatalarından şeker de payını aldı. Şeker üretimindeki yanlış politikalar, hatalı özelleştirme kararları nedeniyle ülkemiz âdeta şeker komasına sokulmuş durumda. Ülkemizin şeker ihraç eden bir ülkeden şeker ithal eden bir ülke hâline gelmesi AK Parti'nin en büyük ayıplarından biridir” ifadelerine yer verdi.

Pancar üreticisinin artan maliyetler yüzünden topraktan uzaklaştığını, milletin de şeker fiyatlarından yakındığını kaydeden Erel, tarımsal desteklerin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Erel konuşmasının devamında “Vatandaşımızın ağzının tadının daha fazla kaçmaması adına araştırma önergemizin kabulünü arz ediyoruz” dedi.

‘HÜKÜMET ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEZSE HALK MİSAFİRE İKRAM EDECEK ŞEKERİ BULAMAYACAK’

HDP adına söz alarak konuşan Ağrı Milletvekili Abdullah Koç da hükümetin yanlış politikası sonucu Türkiye’nin şekere muhtaç hale getirildiğini söyledi. İktidarın kamuya ait fabrikaları sattığına, bu politikadan şeker fabrikalarının da nasibini aldığına vurgu yapan Koç, kanun teklifine destek verdiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

“Şeker üreticilerine ilişkin olan, yüzde 300'e varan, üretim kapasiteleri düşük ve aynı zamanda girdi maliyetlerinin son derece yüksek olduğu bir alanda halkın desteğe ihtiyacı var, çiftçinin desteğe ihtiyacı var. Hükümet şeker üreticilerine destek vermediği oranda Türkiye gerçekten şekere muhtaç olacak ve önümüzdeki bayramlarda dahi halk kendi evine ve kendi misafirlerine ikram edeceği şekeri de artık bulamayacak.”

‘ŞEKERDE BÜYÜK BİR SOYGUN VAR’

Şekerde büyük bir soygun olduğunu belirterek, birilerinin bu alandan rant elde ettiğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de özelleştirmeye birlikte şekerde büyük bir vurgunun piyasaya açıldığını söyledi.

Gürer, “Geçtiğimiz yıl 400 bin ton stokla şeker üretimine geçildi, fabrikalar da 2 milyon 500 bin ton şeker üretti. Türkiye'nin 2 milyon 900 bin ton şekeri vardı. Yıllık tüketimimiz 2 milyon 700 bin ton, yani 200 bin ton fazladan şekeri olan bir ülkeyiz. Ama ne oldu? Mart ayında bunu açıklayan bakanlık, mayıs ayında 400 bin ton şeker ithalatının kapısını açtı" hatırlatmasında bulunarak şunları ifade etti:

"Halk şeker alamaz hâle düşürüldü ama birileri buradan kesesini dolduruyor. Derhâl özelleşen fabrikalar kamulaştırılmalı, o fabrikalar kamulaştırılırsa şekerdeki büyük oyun biter. Aksi takdirde eylül ayında kilosu 30 liradan şeker yemek zorunda kalır bu millet. Ne yazık ki bugün şekerden mamul her üründe fiyat artacak. Dondurmadan tatlıya her ürüne gelen zamlarla vatandaşın et ve süt mamullerinden sonra şekere de erişmesi zorlaşacak.”

AK PARTİLİ KILIÇ: ŞEKER FİYATLARINDA CİDDİ BİR KARMAŞA VAR

Şekerde özel sektör ile devlet arasındaki satış fiyatlarında, uluslararası şeker fiyatlarında ciddi bir kargaşa ve karmaşa olduğunu kabul eden AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç ise bu durumun nedenini şu şekilde açıkladı:

“Türkiye'deki şeker fiyatları genellikle dünya piyasalarının 2 katı gibidir. Dolayısıyla siz Türkiye'de fazladan şeker üretseniz bile hiçbir zaman dış alıcınız olmaz, yani sizin şekerinize dış müdahale olmazdı. Fakat geçen yıl ilk defa gerçekleşen bir şey oldu: Döviz kurlarının Türkiye'de hızla yükselmesi ve dünyada şeker fiyatlarının artmasıyla bizim şeker fiyatlarımız ilk defa dünya fiyatlarının oldukça altında kaldı. Dolayısıyla yurt dışından müthiş bir talep oldu. Çok başlı bir krizde TÜRKŞEKER, yine de tüketicisine şekeri ucuz ulaştırabilmek için ucuz fiyattan şeker sunumunu uzun bir süre devam ettirdi.”

'PİYASADAKİ DENGELEMEYİ SAĞLAYACAK'

Rusya ve Ukrayna krizinden dolayı da içerideki şekere talebin arttığını, bunun da serbest piyasadaki özel sektörün iştahını kabarttığını söyleyen Kılıç, piyasada şu anda meydana gelen ikili fiyat olayının tamamen özel sektörün bu iştahından kaynaklandığını savundu.

TÜRKŞEKER'in uzun süre ucuz fiyattan şeker verebilme gayreti olduğunu, ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade eden Kılıç, yapılan şeker zamlarını savunarak, “Bu zam bir müddet sonra göreceksiniz; piyasadaki dengelemeyi sağlayacak, üreticinin ve tüketicinin lehine olacak” dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da Kılıç’ın bu sözlerine şu yanıtı verdi: “Yüzde 67 zam yaparak mı koruyorsunuz? Yapma Başkan ya, sen inanıyor musun ya? Yapma ya, yapma Başkan ya! Yüzde 67 zam yaparak mı koruyorsun ya? "Masumuz." deyip duruyorsun!”

İYİ Parti’nin önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.