AK Partili Zengin tepki topladı: Çıplak aramaya direndim, yıllar geçti söyleyemedim

Çıplak arama iddialarının gündeme getirilmesiyle ilgili "Onurlu ve ahlaklı bir kadın bir sene beklemez" ifadesini kullanan AK Partili Özlem Zengin'e siyasetçi ve insan hakları savunucularının yanı sıra iki yıl önce bebeğiyle tutuklanan öğretmen Ayşe Çelik de tepki gösterdi. Çelik "Beni de çıplak aramak istediler, direndim, kabul etmedim ama ne yazık ki tanık oldum. Yıllar geçti söyleyemedim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Meclis'te Uşak’taki çıplak arama iddialarını reddederken, “Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez. Bu, kurgusal bir harekettir” dedi. Zengin’in bu sözlerine sosyal medya aracılığıyla binlerce kişi tepki gösterdi.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Yaklaşık 20 yıl sonra ‘Avukatlık yemininde başımı açtığım için kafamı kaldıramadım’ diyen Özlem Zengin TBMM de ‘çıplak aramaya maruz kalan ‘namuslu’ kadın bunu söylemek için 20 yıl beklemez’ dedi. Kadın milletvekili olarak bu kadın milletvekilinden utandım. O söylemeye utanmadı” ifadeleriyle Zengin’e tepki gösterdi.

‘BU BAKIŞIN TÜM KADINLARA KAYBETTİRDİĞİ ÇOK AÇIK’

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise,”Biz AKP kadınları ayrıştırıyor, kendi ‘makbul” kadınını yaratmak istiyor derken tam da bunu kast ediyorduk. Özlem Zengin, çıplak arama işkencesine maruz kalmış kadınları; ‘onurlu, iffetli’ olmamakla suçladı. Bu bakışın bütün kadınlara kaybettirdiği çok açık!” ifadelerini kullandı.

Zengin’in sözlerine tepki gösteren DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Mehmet Emin Ekmen, “Yanılıyorsunuz Özlem hanım, tam da o bahsettiğiniz ‘ahlak’ ‘utanma’, ‘mahremiyet’ duygusu bir kadını 1 yıl değil, ömür boyu susturulabilir” dedi.

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay ise Zengin’in ifadelerine, “Bundan daha utanç verici, aşağılık bir açıklama zor duyarız” dedi.

AYŞE ÇELİK: TANIK OLDUM

Beyaz Show’a bağlanarak “Çocuklar ölmesin” dediği için "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla geçmişte hapis cezası verilen öğretmen Ayşe Çelik de AK Partili Zengin’e tepki gösterdi. İki yıl önce bebeğiyle tutuklanan Çelik, “6 aylık kızımın bezini açıp aradılar. Beni de çıplak aramak istediler, direndim, kabul etmedim ama ne yazık ki tanık oldum. Yıllar geçti söyleyemedim. Sn #ÖzlemZengin siz bizim onurumuzu sorgulayacak son kişi bile olamazsınız. Utanç verici bir konuşma” dedi.

İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin ise, “Yaşadığı cinsel işkenceyi, ömür boyu anlatamayan kadınlar tanıdım. Tabii bunu anlamak için, ‘kadın bakış açısına‘ sahip olmak gerekir. Yaratılan, feodal, militer erkek egemen sistem, birçok kadının konuşmasını engelliyor” dedi.

Gazete Duvar yazarı Zehra Çelenk "Tacizi, şiddeti aylarca, yıllarca, intihar ederken, yeni bir hayat kurmaya çalışırken, hiçbir koşulda dillendiremeyen on binlerce kadına da “onursuz, ahlaksız” deniyor böylece. Çürüme özeti" diyerek tepki gösterdi.

ALTIOK: CİNSİYETÇİ-ERİL DİLİN YENİDEN ÜRETİLMESİ

Zengin’in ifadelerinin olduğu videoyu alıntılayan gazeteci Barış Yarkadaş, “İzlerken utandım... Siz de izleyin ve bu sözleri hiç unutmayın... AKP işte budur. Özlem Zengin'dir AKP…” ifadelerini kullandı.

CHP eski Milletvekili Zeynep Akatlı Altıok ise, “Onurlu ve ahlaklı bir ‘kadın siyasetçi’ bu sözleri söylemez! Bu sözler, RTE'de sıkça zuhur eden cinsiyetçi-eril dilin bir kadın bedeninde yeniden üretilmesinden başka bir şey değildir. Koltuğu korumak adına kadın olmak değil, erkek taklidi yapan siyasetçi olmak tercih edilmiş.!” İfadeleriyle Zengin’in sözlerine tepki gösterdi.

Avukat Tuba Torun, “Özlem Zengin, Akp yönetiminin tüm hedef, yöntem ve politikalarının vücut bulmuş halidir. Hele o parmak...” ifadeleriyle Zengin’e tepki gösterirken, gazeteci Banu Güven ise, Partili olmak, kadın olmanın önüne geçtiğinde... Özlem Zengin'in ‘onur ve ahlak’ kavramlarıyla ilgili oturup düşünmesi gerekiyor” dedi.

ZENGİN: TT OLMUŞUM YİNE...

Sosyal medya üzerinden gelen tepkiler üzerine yeni bir paylaşım yapan AK Partili Özlem Zengin ise “Tokat yolundayım... TT olmuşum yine... Beni duyan var mı bilmiyorum. Ama ümitliyim duyan anlayan yeter diyenler olacaktır. Karlı yollar şahit...” ifadelerini kullandı. (DUVAR)