AK Partili Kaya: İstanbul Sözleşmesi'ne ihtiyacımız yok, 'Ankara Mutabakatı' denen yeni bir çalışma yapıyoruz

Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Kararı'yla kadına karşı şiddeti önleyecek mekanizmaların oluşturulmasını, yasal tedbirler alınmasını, şiddet mağdurlarının korunmasını öngören İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından AK Parti, yeni bir adıma hazırlanıyor. "Kadın haklarının teminatı için İstanbul Sözleşmesine ihtiyacımız olmadığını görüyoruz" diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, 'Ankara Mutabakatı' denen yeni bir çalışmayı ortaya koymayı planladıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Kararı'yla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini değerlendirdi. 

"Kadın haklarının teminatı için İstanbul Sözleşmesine ihtiyacımız olmadığını görüyoruz. Türkiye kendi hukukuyla, iç mevzuatıyla, anayasal düzenlemeleriyle kadınların hakkını koruyacak güce sahiptir" diyen Kaya, Ankara Mutabakatı denilen yeni bir çalışmayı ortaya koymayı planladıklarını söyledi.

Bu konuda çalışmaları başlattıklarını ifade eden Ak Partili Kaya, özetle şunları söyledi: "Kadının korunması anlamında iç hukuk düzenlememiz neyi gerektiriyorsa yapmak durumundayız. Şiddet uygulayanın gözünün yaşına asla bakmadık, bakmayacağız. 
'İstanbul Sözleşmesi olmazsa bütün kadınlar mağdur edilecek, haksızlığa uğrayacak, şiddet meşru hale gelecek' gibi akıl almaz ve kabul edilemez iddialar ortaya atılıyor. Böyle bir şeyin olması asla ve asla mümkün değil. 6284 sayılı yasamız gereğince kadını koruma kararları yürürlükte. Yasalarımızda değişen bir şey yok. Yasalarımızda kadına karşı şiddet konusunda her şey mevcut. İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi bu yasaları yürürlükten kaldırmıyor.

'SÖZLEŞMEDEKİ BAZI KAVRAMLAR TÜRKİYE'NİN AİLE YAPISINI HEDEF ALAN NOKTAYA ÇEKİLDİ'

İstanbul Sözleşmesi, kadın haklarını iyileştirmek ve kadına yönelik şiddetle tam manasıyla mücadele etmek maksadıyla imzalandı. Ancak gelinen noktada sözleşmedeki bazı kavramların, Türkiye'nin aile yapısını hedef alan, toplum ve aile değerlerine uygun olmayan eylemlerin ve söylemlerin olduğu noktaya çekildiğini gördük. İstanbul Sözleşmesi, bazı odaklar tarafından cinsiyetsizliğin ve kadın ile erkek düşmanlığının arka planı haline getirildi. Bu bakımdan sözleşmenin feshedilerek kadın hakları ve kadına şiddetle mücadele konusunda kararlılıkla çok daha iyi ve net adımlar atmaya devam edeceğiz. Kadın güçlü olursa aile güçlü olur, kadının hakları korunursa bireysel ve toplumsal kalkınma ve iyileşme güçlü olur. Bu nedenle 'Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü Türkiye' diyoruz." (AA)