AK Partili Hüseyin Beyoğlu hakkında iddianame: Rüşvet verene inşaat izni

Bağlar Belediye kayyımı Hüseyin Beyoğlu ile tutuklu müdürü ve yardımcısı hakkındaki iddianame hazırlandı. Ortam dinleme kayıtları ve rüşvet iddiları iddianamede yer aldı.

Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla 2019 yerel seçimlerinde AK Partili Hüseyin Beyoğlu'na teslim edilen Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesi'ne dönük rüşvet soruşturması tamamlandı. Beyoğlu tarafından belediyeye İmar Müdürü yapılan Fırat Kılıç, geçtiğimiz yılın Kasım ayında 1 milyon TL rüşvet alırken suçüstü yakalandı. Soruşturma kapsamında Kılıç ile Belediye Başkan Yardımcısı Sıddık Aycıl gözaltına alındı. İki isim, 3 Kasım'da Sulh Ceza Hakimliğince "icbar suretiyle irtikap" suçundan tutuklandı. Dosyanın şüphelisi Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ise, adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. 

RÜŞVET VERİNCE İNŞAATA İZİN VERİLDİ 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı tamamladı. 3 isim hakkında "icbar suretiyle irtikap" suçundan 10'ar yıl hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianamede, soruşturmanın müteahhit Nusret Bekiranlı'nın şikayeti üzerine başlatıldığı kaydedildi. Bekiranlı, yapacağı konutlar için kendisinden daire başı 50 bin TL, toplamda ise 5 milyon TL rüşvet istediğini kaydetti. Şikayet üzerine Diyarbakır 1'nci Sulh Ceza Hakimliği kararıyla 27 Ekim 2023'te soruşturma başlatıldı.  

İddianamede, Hüseyin Beyoğlu, Sıddık Aycıl ve Fırat Kılıç'ın faaliyetlerinin 3 hafta süreyle teknik araçlarla izlendiği, gizli olarak ses ve görüntü kaydı alındığı aktarıldı. Ayrıca iddianamede, Bekiranlı'nın inşaat başvurusunun 4 ay boyunca karara bağlanmadığı, şüphelilerin talep ettiği rüşvetin Fırat Kılıç'a teslim edildiği ve hemen sonrasında Belediye Başkan Yardımcısı Sıddık Aycıl'ın başvuruyu işleme koyduğu belirtildi. 

ORTAM DİNLEMESİ BEYOĞLU'NU YALANLADI 

İddianamede, dinlemeler sonrası rüşvetin ilk taksiti olan 1 milyon TL'nin müteahhit Nusret Bekiranlı tarafından İmar Müdürü Fırat Kılıç'a verildiği ve bu sırada Kılıç'un suçüstü yakalandığı ifade edildi. İddianamede, Hüseyin Beyoğlu'nun bu konudaki ifadelerine yer verildi. Beyoğlu, ifadesinde kendisinden şikayetçi olan müteahhit Bekiranlı'yı tanımadığını ve inşaat başvurusundan haberinin olmadığını iddia etti. Ancak 31 Ekim 2023'te yapılan ortam dinlemesi, Beyoğlu'nun gerçek beyanlarda bulunmadığı ortaya çıktı. Beyoğlu'nun, Fırat Kılıç ile birlikte odasına gelen Bekiranlı'ya "Tüm Türkiye’yi ayağa kaldırmışsınız ayağa, tamam yardımcı olun" dediği bilgisi iddianamede yer aldı. İddianamede, Beyoğlu'nun "gerçeği yansıtmayan" beyanlarına işaret edilerek, yaptığı savunmanın "suçtan kurtulamaya dönük olduğu" kaydedildi. 

Belediye Başkan Yardımcısı Sıddık Aycıl, 4 ay boyunca Bekiranlı'ya inşaat izni verilmemesi ve rüşvetin teslim edildiği gün iznin çıkmasını "tesadüf" olduğunu ileri sürdü. Bu durum iddianamede, "Şüpheli Sıddık Aycıl’ın bunun bir tesadüf olduğunu savunmasının hayatın olağan akısına açık bir şekilde aykırı olduğu görülmektedir" şeklinde yorumlandı. 

'HÜSEYİN BAŞKAN İSTİYOR'

Fırat Kılıç'ın belediyede bulunan odasında Nusret Bekiranlı ile yaptığı rüşvet pazarlığının ortam dinlemesine iddianamede yer verildi. 27 Ekim 2023'te kaydedilen ortam dinlenmesinde; Kılıç ile Bekiranlı arasında yapılan konuşmada, rüşvette indirime gidilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bir ismin devrede olduğu anlaşılıyor. Pazarlık sürdüğü sırada Kılıç, "Cumhurbaşkanı danışmanı olarak kendini tanıtan Fatihcan" adlı birinin devrede olduğu ve "rüşvet" nedeniyle gözaltına alındığını belirtiyor. 

Kılıç, bu nedenle temkinli davranılmasını istiyor. Kılıç, ayrıca birkaç soruyla rüşvet indirimi için Bekiranlı'dan başka birilerini devreye sokup sokmadığını öğrenmeye çalışıyor. Bekiranlı, bunun üzerine, "Yok, bilgim yok, O Ankara'dan gelen arkadaş dışında Fırat Bey (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan kişi)" yanıtı veriyor. 

Yine ortam dinlemesi kayıtlarına göre; Bekiranlı, rüşvette indirim yapılması için pazarlık yaparken, devreye girmek isteyen kişiye, "İmar Müdürü Fırat Bey'in elinde bir şey değil, bizzat Hüseyin Başkan bunu şey yapıyor" diyor. Kılıç da Bekiranlı'yı onaylayarak, "He" diyor. 

Konuşmaların devamında Bekiranlı, parayı denkleştirmemesinden yakınıyor. Bekiranlı, "tevhid" için 1 milyon TL vereceğini ve ruhsat izni halledildikten sonra da 1 milyon TL vereceğini söylüyor. Bekiranlı, ayrıca Beyoğlu'nun zorluk çıkarabileceği endişesini dile getiriyor. 

Kılıç, yaşanan gözaltı nedeniyle parayı resmi yoldan yollamalarını isteyebileceğini belirtiyor. Kılıç, Beyoğlu ile görüşmeden ve "işin olurunu" almadan, Bekiranlı'ya kendisiyle konuşmayacağını belirtiyor. Bekiranlı, buna karşı söz konusu parayla belediyeye gelemeyeceğini dile getiriyor. 

'FIRAT BAŞKANIN TAHSİLATÇISI OLMUŞ'

Kılıç'ın makam odasındaki ikinci görüşmenin tarihi ise, 31 Ekim 2023. Bu görüşmeye Belediye Başkanı Beyoğlu da dahil oluyor. Bekiranlı, bu görüşmede "tevhid" için 1 milyon TL vereceğini ve ruhsat izninin verilmesi sonrası da 4 milyon vereceğini söylüyor. Bekiranlı, ayrıca Beyoğlu'nun bundan sonra başka şey istememesi için Kılıç'tan ricacı oluyor. 

Kılıç, "Ne konuştuysak o. O konuda netiz abi" yanıtı veriyor. Bekiranlı, "Ben arkadaşlara Fırat Bey orada inan ki ismi müdürdür. Ama başkanın tahsilatçısı olmuş" diyor. Kılıç, bu durumu "En başından beri" diye onaylıyor. 

'BAŞKAN İLLA DA PARA GETİR DİYOR'

Bekiranlı, depremzedeler için yapılacak bir konut projesinden bahsederek, "İki yüz küsur daire yapıyordu. Gelmiş, başkan, 'vallahi daire başı 50 milyon vermezse' demiş. O da 'Ben dosyayı geri çekiyorum, yapmıyorum' demiş" diye anlatıyor. 

Ortaklarının rüşvet vermeyi kabul etmediğinden yakınan Bekiranlı, bunun için çok "mücadele" ettiğini ifade ediyor. Bekiranlı, ortaklarına dosyanın peşini bırakmayı teklif ettiğini belirtiyor. Bekiranlı, ayrıca ortaklarına "Başkan demiş getireceksiniz (parayı)" dediğini ifade ediyor. Bekiranlı, "Bak Fırat Bey dostumdur, tanıyorum, vallahi Fırat Bey para istemiyor ama başkan ona baskı yapıyor. Başkan illa para getir" diye de ekliyor. 

MÜTEAHHİTLERDEN RÜŞVET ALINMIŞ 

Kılıç, "Rüşvet almada kural oluştuğunu" belirtiyor ve 2022 yılında müteahhitlerden daire başı 35 bin, 2023 yılında da daire başı 50 bin TL rüşvet aldıklarını anlatıyor. Bekiranlı, buna karşılık, "Bütün müteahhitlerden alındı" diye söze karışıyor. Kılıç da, "Geçen geçen sene başlayanlardan otuz beş, otuz yedi o civarda …bu sene de diyor elli .." yanıtını veriyor. 
 
Bekiranlı, büro inşaatı yapan bir kişinin rüşvet vermediğini kendisine aktardığını paylaşıyor. Kılıç, "Ama konut tasarımı olanlar hepsi verdi …" diyor. 

Bekiranlı, Celal adlı müteahhitin ne kadar rüşvet verdiğini soruyor. Fırat Kılıç, "Altmış dört müydü, otuz iki miydi? Çarpı otuz beş" diye yanıtlıyor. Buna karşılık hesap yapan Bekiranlı, "İki trilyon iki yüz kırk dört öyleyse" diyor. Kılıç, "Aynen" diye yanıtlıyor. Dinleme kayıtlarına göre; Söz konusu pazarlık sonrası Bekiranlı ve Kılıç'ın Belediye Başkanı Beyoğlu'nun odasına geçtiği anlaşılıyor. Beyoğlu, "Tüm Türkiye'yi kaldırmışsınız ayağa" diye sitem ediyor. 

Beyoğlu, devamında Kılıç'a "Tamam yardımcı olun" talimatı veriyor. Kılıç ve Bekiranlı, daha sonra odadan çıkıyor. Sonrasında Kılıç ve Bekiranlı, rüşvetin nasıl verileceği üzerinden tartışma yürütüyor. 

Kılıç, rüşvetin dışarda verilmesini istiyor ve bunun için kendisini arayacağını söylüyor.

Bekiranlı, "Ankara’da Çevre Bakanlığında çalısan 506541.... numaralı telefonu kullanan Fırat isimli bir dostumla yanına gitmiştim. Hatta o zaman Hüseyin Beyoglu bana 'bakan beni aradı, o yüzden 500.000 TL daha almıyorum. Bunun haricinde artık bakan bile beni aramasın' demişti" diye kaydetti. 

(HABER MERKEZİ)