AK Partili Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ‘usulsüzlük’ davası

CHP’li Nilüfer Belediyesi, kentsel dönüşüm uygulama imar planlarındaki yetkisini usulsüz kullandığı gerekçesiyle AK Partili Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Nilüfer Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne dava açtı. Davanın gerekçesi olarak, Nilüfer Belediyesi tarafından onaylanması gereken 1/1000 ölçekli planların ilçe belediyesine danışılmadan Bursa Büyükşehir Meclisi tarafından onaylanması gösterildi.

KONU MAHKEMEYE TAŞINDI

Belediye Kanunu’na göre büyükşehir belediyesinin 1/5000, 1/100000 ve 1/25000'lik Nazım İmar Planı ve Çevre Düzeni Planı onama yetkisi bulunuyor. Daha ayrıntılı olan 1/1000'lik uygulama imar planının onanma yetkisi ise ilçe belediyesinin meclis kararı ile gerçekleşiyor. İlçe belediyesince onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planında denetlemeyi de büyükşehir belediyesi yapıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe döneminde kentsel dönüşüm projeleri için hazırlanan uygulama imar planlarının ada bazında Büyükşehir’in meclis onayıyla geçmesi için yetki verdi. Yaklaşık yedi yıldır bu yetkiye sahip olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projelerinde bu yetkiyi ada bazında değil, parsel bazında kullanmaya başladı. CHP’li Nilüfer Belediyesi, Büyükşehir’in yetkisini usulsüz kullandığı gerekçesiyle konuyu mahkemeye taşıdı.

‘BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YETKİSİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR’

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Osman Ayradilli, kentsel dönüşüm uygulama imar planlarının parsel bazında kullanılamayacağını anlattı. Mahkemenin uygulamaları usulden bozmak zorunda olduğunu ifade eden Ayradilli, “Parsel bazında yapılınca uygulama imar planı olmuyor. Buna, tek mevzi plan tadilatı deniyor. Büyükşehir Belediyesi’ne yetki, bütün alandaki parseller için verilirken yetkinin parsel bazında kullanılması yasa dışı oluyor. Büyükşehir Belediyesi burada yetkisini kötüye kullanıyor” dedi.

‘BÜYÜKŞEHİR, NİLÜFER BELEDİYESİ’Nİ PAS GEÇİYOR’

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi eski Başkanı Füsun Uyanık, Büyükşehir’in ilçelere göre davrandığını söyledi. Uyanık, Nilüfer Belediyesi’nin CHP’li olmasından dolayı Büyükşehir’in ilçeye sormadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği yetkiye dayanarak planları res’en onayladığını belirtti. Uyanık, “Yıldırım ve Osmangazi ilçelerinde kanunun 73. Maddesi’ne göre hareket ettiği için kentsel dönüşüm planları ilçe meclisinde çözülüyor. Ama Nilüfer ilçesi için Büyükşehir yetkisini diğer maddeden kullanıyor. Yani Büyükşehir, Nilüfer Belediyesi’ni pas geçiyor” diye konuştu.

İlçenin haberi olmadan yapılan planların genellikle bozulduğunu söyleyen Uyanık, bu planlara dava açtıklarını ve davaları kazandıklarını anlattı: “Mahkemede, kamu vicdanında ilçenin haberi olmadan neden bu planların yapıldığı sorgulanıyor. Nasıl bir kamu yararı var? Kentsel dönüşümler kamu yararı adına yapılıyor ama burada kamu yararı yok. Kanun izin vermediği için geri dönüyor zaten.”

Bursa Otobüs İşletmeleri’nin arazisinde de benzer bir durum yaşandığını hatırlatan Uyanık, “Bu araziye yönelik dava açıldı. İlçe belediye meclisinde görüşülmeden Büyükşehir’in onaylayamayacağını gerekçe göstermiştik ve mahkeme bizi haklı buldu” ifadelerini kullandı.

‘MAHKEMEDEN DÖNEN PLANLAR BÜTÇEYE DE ZARAR’

İtiraz edilmediği için sadece Büyükşehir’in onayıyla uygulamaya alınan planların da olduğunu söyleyen Uyanık, “Kentsel dönüşümde analizleri Nilüfer Belediyesi’nin yapıp ‘kentsel dönüşüm olabilecek nitelikte’ demesi lazım. Bina, alan riskli mi değil mi? Umut Sitesi, Ulaşım Sitesi’nde kat yüksekliği yaptılar. Jeolojik etütlerin yenilenmesi lazım. Karotların alınıp binaların riskli olup olmadığının ölçülmesi lazım. Ama hiçbir şey yapmadılar. Büyükşehir sadece planları meclisten geçiriyor. Kat yüksekliğine dayanıp plan değişikliği yapılarak kentsel dönüşüm deniyor. Gelecek nüfus için gerekli sosyal donatı alanlarının da düşünülmesi gerekir. Eğitim, sağlık, kültürel tesisi, çocuk parkı, yeşil alan gibi alanların da gelecek nüfusa göre planlanması gerekir” dedi.

Bursa’nın birinci derece deprem bölgesinde olduğunun altını çizen Uyanık, depreme yönelik ölçümlerin yapılmadan kentsel dönüşüm planlarının sadece meclisten geçirilerek uygulanmasına ilişkin uyarıda bulundu. Uyanık, onaylanarak yapılan inşaatların mahkemede iptal edilmesiyle bütçenin de zarara uğratıldığını dile getirdi. (DUVAR)