AK Partili başkan caddeye akrabasının konağının adını verdi

AK Parti yönetimindeki Karlıova Belediyesi, Söğüt Caddesi’nin ismini değiştirerek Belediye Başkanı Veysi Bingöl’ün akrabasının ismini verdi. İsim değişikliği tartışmalara yol açtı.

Hacı Said Bingöl Konağı'nın adı caddeye verildi.
Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Bingöl'e bağlı Karlıova Belediyesi, ilçe merkezindeki bir caddenin ismini değiştirerek belediye başkanının akrabasının ismiyle yapılan konağın ismini verdi. Halk arasında Söğüt Caddesi olarak bilinen caddenin yeni ismi ‘Hacı Said Bingöl Konağı Caddesi’ oldu. Cadde eski adını mahalleye ilk yerleşenlerden olan Mehmet Söğüt’ten alıyordu.

‘KONAK SAHİBİ DIŞINDAKİLER İÇİN İSİM BİR ANLAM İFADE ETMİYOR’

AK Parti yönetimindeki Karlıova Belediyesi’nin şubat ayı toplantısında ilçe merkezinde bulunan Söğüt Caddesi’nin ismi, ‘Hacı Sait Bingöl Konağı Caddesi ‘olarak değiştirildi. HDP grubunun karşı çıktığı değişiklik AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Karlıova’da ikamet eden Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı Muhammed Fatih Tiryaki, isim değişikliğine tepki göstererek ilçe halkının da bu değişiklikten rahatsız olduğunu söyledi. Tiryaki ‘’Karlıova ilçemizde geçmişte siyasi parti ilçe başkanlığı yapmış olan merhum Hacı Said Bingöl isminin, çocukları tarafından yaptırılan bir villaya verilmesi elbette kendi takdirleridir, özel mülkiyetlerine herkes gibi onlar da istediği ismi verebilirler. Ancak konağın sahipleri dışında insanlar için bir anlam taşımayan isminin, bir caddeye verilmesi ilçe sakinlerimizi ciddi manada rahatsız etmiştir. Hele ki önceki Söğüt ismi bir düşünürün ismi iken” ifadelerini kullandı.

Cadde ve sokaklara verilecek isimlerin herkes tarafından kabul görecek isimler olması gerektiğini söyleyen Tiryaki, “Caddelere herkes tarafından değer gören yazar, şair, düşünür gibi toplumun tüm kesimleri tarafından kabul gören isimlerin verilmesi gerekirdi. Bu bağlamda ‘Hacı Said Bingöl Konağı’ isminin bir caddeye verilebilmesi için, AKP belediye başkanının akrabasının isminin verildiği bir konak olması yetmez” dedi. Konak isminin sırf AKP’li başkanın akrabasının ismi olduğu için caddeye verilmesi kararından dönülmesini isteyen Tiryaki şunları söyledi: ‘İktidarın gücünden faydalanıp ‘ben istediğim şekilde davranırım’ denilmesi yanlışından acilen dönülmelidir. Dönülmezse bile ilk seçimde koydukları isim tekrar değişecektir” dedi.

Karlıova Belediye Başkanı Veysi Bingöl

‘DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ AKP’Lİ ENCÜMENLERİN DE TEPKİSİNE YOL AÇTI’

Söğüt Caddesi’nin isminin değiştirilmesine tepki gösteren HDP Karlıova Belediye Meclis Grubu adına açıklama yapan Maksut Karabağ ise böylesi bir teklifin meclis gündemine gelmesine AKP’li üyelerin bile şaşırdığını söyledi. Karabağ, “2 Şubat’ta Belediye Başkanı Veysi Bingöl’ün başkanlığında toplandık, en az 40 yıldır ‘Söğüt’ olan cadde isminin değiştirilerek ‘Hacı Said Bingöl Konağı Caddesi’ yapılması önerisi okununca herkes çok şaşırdı. Öneri AKP’li encümenler arasında da gülüşmelere yol açtı. ‘Çok saçma bir teklif’ dediler ancak Belediye Başkanı Veysi Bingöl ‘ben kabul ediyorum’ deyip elini kaldırınca onlar da kabul oyu kullandılar. Karlıova’da herkesin bildiği, sevdiği ve aynı zamanda Alevi dedesi olduğu söylenen Mehmet Söğüt’ün hatırasını taşıyan bu caddenin ismini değiştirip kendi yakınlarının ismini vermelerinin anlaşılır, kabul edilebilir bir tarafı yok. Teklife sert tepki gösterdik, HDP olarak böyle bir değişikliği kabul etmeyeceğimizi ifade ettik ancak oy çokluğu ile kabul edildi“ diye konuştu.

Söğüt ismine dair de bilgi veren Karabağ, “Ben caddenin tarihçesini biraz araştırdım. Karlıova ilçe olduğunda (1936), 22 yıl belediye başkanlığı yapan Lütfü Altı’nın son dönemlerinde caddeye Söğüt ismi verilmiş. Mehmet Söğüt, Karlıova’da sevilen, sayılan bir Alevi yurttaştı, aynı zamanda gazeteciydi” dedi.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN İMZA TOPLANMIŞ

‘Hacı Said Bingöl Konağı’ isminin caddeye verilmesi için geçen yıl mahalleliden imza toplanıp belediyeye dilekçe verildiği de öğrenildi. Dilekçede dokuz imza yer alırken, imza atanların birçoğu Belediye Başkanı Veysi Bingöl’ün akrabalarından oluşuyor. İsim değişikliği için verilen dilekçeyi sorduğumuz HDP Karlıova Belediye Meclis üyesi Maksut Karabağ, “İsim değişikliğine ilişkin dilekçe dokuzuncu ayda verilmiş. Ancak belediye başkanı İstanbul’da ikamet ettiği için belediye personeli dilekçeyi bekleterek şimdi meclis gündemine getirdi. Dilekçede ismi olanların birçoğu belediye başkanının akrabaları, bir kısmını da ben aradım ‘mahalle ile ilgili bir durum var’ denilerek imza alınmış. 80 yaşındaki dedenin imzasını almışlar ne olduğundan haberi yok. Yurttaşları kandırarak isim değişikliği için imza toplamışlar” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN BİNGÖL TEPKİLERE 'HDP ZİHNİYETİ' DEDİ

İsim değişikliği önerisinin belediye meclis toplantısında tartışmalara yol açması sonrası caddeye ismi verilen Hacı Said Bingöl’ün oğlu ve AK Parti 24. dönem milletvekili adayı Şahin Bingöl, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak HDP’yi hedef aldı. Şahin Bingöl, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Bizler olduğumuz sürece Bingöl/Karlıova Belediyesini HDP zihniyetine teslim etmeyeceğiz. Karlıova Belediyesi daima emin ellerde hizmet etmeye devam edecektir. HDP anlayışı ızdırap ve zarar vermekten başka bir işe yaramaz. Aziz milletimize şükranlarımızı sunarız.”