AK Parti'den Ruhsar Pekcan savunması: Eşim bakan vermiyorum mu deseydi

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Ticaret eski Bakanı Ruhsar Pekcan'ın bakanlığa yüksek fiyattan dezenfektan satmasıyla ilgili açıklamalar yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'te dün düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.
Konuşmasında, bakanlığa kendi şirketinden dezenfektan sattığı ortaya çıkan eski Ticaret Bakanı AK Partili Ruhsar Pekcan'a da değinen Elitaş, konuyla ilgili şu an meclise sunulmuş bir teklifin olmadığını aktardı.

Teklifin meclise sunulması halinde bir kanaat oluşturacaklarını ifade eden Elitaş, CHP'nin bu konuda vereceği önergeye Pekcan'ın cevap verdiğini anımsadığını söyledi.

'DEZENFEKTANA İHTİYAÇ DUYULDUĞU BİR DÖNEMDİ...'

Pekcan'a yönelik iddia ile Pekcan'ın "Aldım" dediği para arasında 20 kat fark olduğunu söyleyen Elitaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Etik olarak değerlendirilebilir mi? Değerlendirilebilir. Yaklaşık 3-4 liralık alkol fiyatlarının 25 liraya çıktığı bir dönemdi. Fiyatları o günkü şartlarla değerlendirmek lazım. Böylesine dünyayı zor durumda bırakan salgın dönemlerinde elinizde teknik imkan varken kamunun ya da ilgililerin dezenfektana ihtiyaç duyduğu bir dönemde 'Kusura bakmayın benim eşim bakan, vermiyorum' demek ne kadar doğru olurdu, onu değerlendirmek gerekir. Bakılması gereken o malın kuruma verildiği tarih ve piyasadaki fiyattır. Bir bakan hanımefendinin bakanlığı bıraktığı günden birkaç gün önce böylesine bir doğru olmadığına inandığım bir şekilde saldırıya uğratılmasını da, linç edilmeye çalışılmasını da doğru bulmadığını söylemek istiyorum.” 

CHP'Lİ ENGİN ÖZKOÇ'TAN SORULAR

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, bu açıklamasının ardından Elitaş'a sosyal medyadan şu soruları yöneltti:

- Dezenfektan ihracatı yapılamadığı dönemde kendi firmasının ihracat kanalını Cumhurbaşkanı Kararıyla açtırmadı mı?

- Bu koddaki başka firmaların el dezenfektanlarının ithalatı da engellenmedi mi? Benzer ürünlerdeki KDV 18 iken, KDV 8'e düşürüldü mü?

- Devletten dezenfektan üretim işleri için 1.4 milyon TL teşvik alınmış mıdır?

- El dezenfektanı üretimindeki NACE kodu değiştirilmedi mi? Üretim ‘çok tehlikeli’ sınıfından ‘tehlikeli’ sınıfına kaydırılmadı mı? Bu yolla iş sağlığı ve güvenliği maliyetleri, zorunlu denetim ve muayene sıklığı da düşürülmedi mi?

- Mayıs 2020-mayıs 2021 arasında, el dezenfektanı ihracatı yapmak isteyen diğer GTİP kodlarındaki firmalar dışarıya mal satabildi mi?

- Bakanın şirketi yeni GTİP kodu yaratarak, kaç ülkeye ne kadar mal ihraç etti?

- Bakan, kendi sorumluluğundaki Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Yasa Taslağı kamuoyu görüşüne açıldığı dönemde bu skandallara imza attı. Peki bu rezaletlere Cumhurbaşkanı neden sessiz kaldı?

- Bakan, kendi nüfuzunu kullanarak, KDV indirimi, teşviği alarak, ihracat yasağını delerek iç piyasada ve dışarıda ne kadar satış yaptı? Üretim maliyetlerini düşürerek zincir marketleri de bağladı mı?” (HABER MERKEZİ)