AK Parti’den borç yapılandırması için 15 maddelik kanun teklifi

Ak Parti borçların yeniden yapılandırmasına yönelik olarak hazırladığı 15 maddelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – AK Parti’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu 15 maddelik kanun teklifinde borç yapılandırması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, stok düzeltme beyanı, işletme aktifine kayıtlı taşınmazların kayıtlı değerlerinin yükseltilmesi gibi bir çok düzenleme yer alıyor.

BORÇLAR YAPILANDIRILIYOR

Düzenlemeye göre, Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na (YİKOB) olan bazı borçlar yapılandırılıyor. Ancak düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Covid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında tutuluyor. Kanun teklifiyle kesinleşmiş bazı alacaklar için yapılandırmaya gidiliyor. Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, il özel idareleri ve belediyelere bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen alacaklardan düzenlemenin yasalaşarak yayımlandığı tarih itibarıyla şu borçların tahsilinden vazgeçilecek.

MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI DÜZENLENİYOR

Düzenleme ile esnafa geçici, 'sicil affı' da geliyor. Bu kapsamda karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtların dikkate alınmayacağı hususunda düzenleme yapılması amaçlanıyor. Yine teklif ile matrah ve vergi artırımı düzenleniyor. Buna göre, ihtilaflı ya da inceleme ve takdir işlemleri devam eden alacaklar için de yapılandırma imkanı getirilerek bu aşamalardaki alacakların bir an önce Hazine’ye intikalinin sağlanması, matrah ve vergi artırımı yoluyla vergilemede öngörülebilirliğin artırılarak geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılması ve işletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilerek kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesine yönelik düzenlemeler öngörülüyor. (HABER MERKEZİ)