AK Parti'de tartışma: Reform bu mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ekonomi, hukuk ve demokraside yepyeni bir seferberlik başlatıyoruz” sözlerinin yankıları sürüyor. AK Parti’ye göre 15 Temmuz nedeniyle ortaya çıkan tahribatın giderilmesi için reform şart ancak MHP bu reforma kırmızı çizgiler çekmeye çalışıyor. İmamoğlu’na Kanal İstanbul soruşturması, Çakıcı’nın CHP liderini tehdidi gibi gelişmeler zamanlama olarak 'manidar' bulunurken muhalefet yaşananları Cumhur İttifakı içinde bir itişme olarak değerlendiriyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınması, ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası Ankara’da siyaseti hareketlendirdi. Ekonomi yönetimindeki değişimin politikalarda da bazı değişiklikleri getireceği mesajı “faiz artışı” ile verilirken bunun hukuk ve demokrasi reformu ile de güçlendirileceği kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ekonomi, hukuk ve demokraside yepyeni bir seferberlik başlatıyoruz” sözleri üzerine '4. Yargı paketi' konuşulmaya başlandı. Ancak bu 'reform' açıklamaları ile eş zamanlı olarak “Bu nasıl reform adımı?” sorusuna yol açan gelişmeler de yaşanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan Kanal İstanbul soruşturması, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik hakaret ve tehdit içeren mektubu, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Çakıcı’ya sahip çıkması ve en son Diyarbakır merkezli 100’ün üzerinde kişinin gözaltına alındığı operasyon 'Reform bu mu?' sorusuna yol açan gelişmelerden sadece birkaçı. Peki bu yaşananlar kulislerde nasıl yorumlanıyor?

15 TEMMUZ’UN MALİYETİ AĞIR OLDU

AK Parti’de bir yetkili iktidarları döneminde insan hakları, demokrasi ve yargı alanında çok önemli adımlar atıldığını ancak 15 Temmuz darbe girişimi ve terörle mücadele sürecinde bu reformların “ne yazık ki” diyerek birçoğunun tahrip olduğuna dikkat çekiyor. Öyle ki bir milletvekili bu durumu, “Kendi reformlarımızı kendi ellerimizle yıkmak zorunda kaldık. 15 Temmuz bizi geriye götürdü” sözleriyle açıklıyor. 15 Temmuz sürecinden kaynaklandığı savunulan bu tahribatın giderilmesi amacıyla bir reform sürecinin önemine dikkat çeken bir yetkili ise, “15 Temmuz'la mücadelenin maliyeti ağır oldu. OHAL bitti ama etkileri bitmedi. Bazı düzenlemelerin devam ettiği algısı var. Mülkiyet gibi konularda güvencelerin açık olarak ilan edilmesi gerek. Partide de bu yönde çok fazla beklenti ve talep dile getirilmeye başlandı” değerlendirmesinde bulunuyor.

ZAMANLAMA MANİDAR

AK Parti’de reform açıklamalarının yapıldığı bir süreçte İmamoğlu hakkında soruşturma açılmasını ve Çakıcı’nın Kılıçdaroğlu’na dönük açıklamalarını zamanlama açısından 'manidar' bulan siyasetçiler var. AK Partili bir başka yetkili reform açıklamaları sonrası ortaya çıkan bu iki gelişmeyi, “Erdoğan ne zaman Türkiye büyüyecek, demokrasi gelişecek, hukuk güçlenecek dese bir el geliyor bu ülkeyi karartmaya çalışıyor. Türkiye’nin gündemi gölgeleniyor” diye yorumluyor. Bu sözler akıllara iktidar ortağı MHP’yi ve başta terörle mücadele konusu olmak üzere bazı konularda MHP’ye yakın düşünen bazı AK Partilileri akla getiriyor. Ancak bu konuda açık ifadeler kullanılmıyor.

CUMHUR İTTİFAKI’NIN İÇİNE EL BOMBASI ATILDI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Çakıcı’nın Kılıçdaroğlu’na yönelik tehdidini ve Bahçeli’nin bu sözlere sahip çıkmasını değerlendirirken, “Tehdidin adresi reform yapacağım diyen Erdoğan ve Adalet Bakanı'dır” dedi. CHP’li çok sayıda siyasetçi de süreci Akşener gibi yorumluyor. Son yaşananları “Cumhur İttifakı kendi içinde itişiyor” diye yorumlayan CHP’li bir yöneticiye göre AK Parti içinde “Reform yapmak zorundayız, yoksa bu şekilde yürüyemeyiz” diyenlerle mevcut durumun devamını isteyenler arasında bir çatışma var. Burada 'olası reform' sürecine çeşitli konularda “kırmızı çizgi” çeken MHP’nin de devreye girdiği ifade ediliyor. CHP’li siyasetçi, “Cumhur İttifakı içine bir el bombası atıldı. Bu bomba patlar mı, patladığında sonuçları ne olur, şimdiden bir şey söylemek mümkün değil” diyor.

Yaşanan reform tartışması “Parlamenter sisteme de dönüş de gündeme gelir mi” sorusunu beraberinde getirdi. CHP’ye göre 'hukuka dönüş'ün bile çatlağa yol açtığı iktidarda bu yönde bir adım atılması ihtimali çok düşük.

HDP REFORMDAN KENDİNİ KORUMAYA ÇALIŞIYOR!

“Ekonomide, hukukta, demokraside reform” sözleri sarf edilirken Diyarbakır merkezli 100’ün üzerinde kişinin gözaltına alındığı operasyonla karşı karşıya kalındığına dikkat çeken HDP’li bir yönetici ise son yaşanan tartışmaları gülümseyerek, “Biz reform hareketlerinden kendimizi korumaya çalışıyoruz” esprisi yapıyor. HDP’de de Cumhur İttifakı ve AK Parti’nin kendi içinde bir kavga yaşandığı görüşü hakim. Bir parti yetkilisi, “Gerçekten reform niyetleri varsa hem AK Parti içinde hem de ittifaklarında bir kırılma olmadan bu reform olmaz” diyor.