AK Parti'de Kaşıkçı yorumu: Aramız bozuk mu kalsaydı?

Suudi Arabistan'a devredilen Cemal Kaşıkçı davasına ilişkin konuşan AK Partili üst düzey bir yetkili, "Sadece bu davadan dolayı iki ülkenin arası bozuk mu kalsaydı?" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda katledilen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin dava Suudi Arabistan'a devredilmişti. Türkiye'nin Cemal Kaşıkçı dosyasında 'elinden geldiğini yaptığını' öne süren AK Partili bir isim, "Türk mahkemeleri karar veremez durumdaydı. 4 yıldır bu dosyada bir yol alınamıyordu. Sadece bu davadan dolayı iki ülkenin arası bozuk mu kalsaydı? Bu Suudilerin Türkiye'de ilk cinayeti. Ancak dünyada ilk cinayetleri değil. Başka ülkelerde de cinayet ve kaçırma vakaları var" dedi. 

'PARA ERDOĞAN'IN CEBİNE Mİ GİRECEK?'

Halk TV'den Seyhan Avşar'a konuşan ismi açıklanmayan AK Partili üst düzey yetkili, uluslararası toplumun Cemal Kaşıkçı davasında Türkiye'yi yalnız bıraktığını belirtti. 2018 yılında 'Çöl Davosu' olarak nitelenen zirvede konuşan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın açıklamalar yaptığını kaydeden yetkili, şu ifadeleri kullandı:

"Selman o dönem yaptığı açıklamalarında üstü kapalı Türkiye'ye mesaj verdi. 'Her şeye varım' dedi ve tekliflerde bulundu. Ancak uluslararası toplum bu dosyada Türkiye'yi yalnız bıraktı. ABD'nin o dönemki başkanı Trump hiçbir şey yapmadı. Bu konu Türkiye'nin üzerine kaldı. Gelinen süreçte Türkiye yeni bir dünya düzeni kurmak zorunda. Kartlarını en iyi şekilde dağıtması gerekiyor. Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır arasında görüşmeler var. İslam ülkelerinin birbirinden uzaklaşmasının önüne geçilmesi gerekiyor. İslam dünyası parçalı olmamalı. Konu kamuoyunda 'Türkiye'ye Suudi Arabistan'dan para gelecek' diye tartışılıyor. Bu çok sığ bir bakış açısı. Sonuç olarak evet para da gelir. Ama esas mesele bu değil. Zaten bu para Erdoğan'ın cebine mi girecek? Zaten Erdoğan'a sorarsan ekonomimiz kötü değil ki."

'TÜRKİYE ONLAR KADAR GÜÇLÜ OLSAYDI DURUM FARKLI OLURDU'

Türkiye'nin, 'ABD kadar güçlü bir devlet olmadığını' aktaran yetkili, "Adalet tesis edebilmek içinde güçlü olmak gerekir. Türkiye onlar kadar güçlü olsaydı durum daha farklı olurdu. Büyük konuşmak için güçlü olmak gerekiyor. Bizim bir yaptırım mekanizmamız yok. Bu dosya gitti diye 'Prens Selman aklandı' diye bir şey yok. Ayrıca bu davanın açılması Suudi Arabistan'a 1 trilyon dolara mal oldu. Halen imajlarını düzeltmek için para harcıyorlar. Prens Selman Kaşıkçı cinayeti soruşturmasından büyük zarar gördü. Eskiden planladığı hiçbir şeyi yapamaz durumda. Eğer bu cinayet dünyaya duyurulmasaydı Selman, Libya siyasetinde daha saldırgan olurdu. Kendisinin ılımlı İslam projesi vardı. Dünyada kendine alan açmaya çalışıyordu. Ancak şu an bunu yapmasına imkan yok" dedi. 

Yaşanan sıkıntıların Türkiyeli iş inanlarını zor durumda bıraktığını aktaran yetkili, "Birçok tüccarımız zor durumda. İnsanlar rahatsız. Kesenize dokunulursa rahatsız olmaz mısınız? Uluslararası ilişkiler böyle yürütülmez. Ayrıca Cemal Kaşıkçı Erdoğan hayranı biriydi. Onun dostları Türkiye'nin bu kararını anlayışla karşılıyor" diye konuştu. 

"Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yan yana görür müyüz" sorusuna ise yetkili, "Olabilir. Uluslararası ilişkilerde her şey mümkün. Ancak bu durum bizi üzer" yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)