AK Parti’de 'kapatma davası açılsa da kapatılmaz' görüşü

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HDP’nin kapatılması için iddianame hazırlaması üzerine HDP’de nasıl bir yol haritası izleneceği tartışılıyor. İlk tepki Newroz alanlarından verilirken Hukuk Komisyonu da iddianameyi inceliyor. MHP’nin “HDP’nin kapatılması” çağrısına sıcak bakmayan AK Parti’de hazırlanan iddianame sonrası da görüş değişmedi. “Dava açılsa da kapatılmaz” denirken bu gelişmenin muhalefet blokunu yakınlaştıracağı bu nedenle AK Parti’nin işini zorlaştıracağı yorumu dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

Nergis Demirkaya

ANKARA – MHP’nin çağrısının ardından HDP’nin kapatılması için düğmeye basıldı. Bir yandan hukuki süreç başlatılırken diğer taraftan siyaset sahnesi de hareketlendi. AK Parti’de “kapatma değil hazine yardımı kesilmesi ve bazı isimlerle ilgili siyaset yasağı” olasılığı dile getirilirken HDP’de ortaya çıkabilecek tüm seçenekler için hazırlık yapılması kararı alındı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HDP’nin temelli kapatılması, hazine yardımının kesilmesi ve 687 kişiye siyaset yasağı getirilmesini talep eden iddianamesi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sunulduktan sonra iddianamenin incelenmesi için raportör görevlendirildi. Raportör 15 gün içinde raporunu hazırlayacak ve AYM üyelerine sunacak. Raporu değerlendirecek üyeler iddianameyi kabul ederse kapatma davası başlayacak.

İLK TEPKİ NEWROZ KUTLAMALARI İLE VERİLECEK

HDP’nin kapatılması istemiyle iddianame hazırlandığının ortaya çıkmasının ardından olağanüstü MYK toplantısı yapan HDP’de gelişmelerin partinin tüm organlarınca değerlendirildikten sonra yol haritasının belirlenmesine karar verildi. Toplantılar devam ederken açılmak istenen davanın “hukuki değil, siyasi bir dava” olduğu yönündeki tespitin toplumun geniş kesimleri ile paylaşılması ve buna karşı uluslararası alanda da kamuoyu oluşturulması için çalışmalar yapılacak. Açılmak istenen davaya karşı ilk tepki de hafta sonu İstanbul’da Diyarbakır’a birçok ilde yapılacak Newroz kutlamaları ile gösterilecek.

DAVAYA KARŞI HUKUKİ HAZIRLIK DA BAŞLADI

HDP’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame “İddianame değil polis fezlekesi” olarak değerlendirilse de dava açılma ihtimaline karşı hukuki hazırlık için de düğmeye basıldı. HDP Merkezi Hukuk Komisyonu koordinasyonunda hukukçu milletvekilleri ve akademisyenlerin katkısıyla iddianame incelenecek, davanın kabulü durumunda savunma için de hazırlık yapılacak.

'HDP FİKRİ SİYASET YAPMAYA DEVAM EDECEKTİR'

HDP’li siyasetçiler davayı “kapatmadan öte bir fikrin siyaset yapmasını engellemek” olarak değerlendiriyor. HDP’nin 3-5 kişinin bir araya gelip kurduğu bir parti olmadığı, kişilere siyaset yasağı getirilerek de bu fikrin yok olmayacağı ifade ediliyor. Partide, “Milyonlarca kişinin gönül verdiği bir fikriyat bu. Parti kapatmayla, kişilere siyaset yasağı getirerek bu fikir yok edilemez. Milyonların destek verdiği bu fikir siyaset yapmaya devam edecektir” değerlendirmesi yapılıyor.

AK PARTİ’DE 'KAPATMA DAVASI AÇILSA DA KAPATILMAZ' GÖRÜŞÜ

MHP’nin “HDP’nin kapatılması” çağrısına sıcak bakmayan AK Parti’de kapatma sonrası da görüş çok değişmedi. AK Partili bir yönetici “Sıcak bakmadığımızı çeşitli vesilelerle dile getirdik. Ama Anayasada bunun imkanı var, o nedenle sürpriz olmadı. Kapatma davası açılsa da kapatılacağını düşünmüyorum. Hazine yardımının kesilmesi ve bazı isimlerle ilgili siyaset yasağı getirilebilir” görüşünü savundu.

'KAPATMA İŞİMİZİ ZORLAŞTIRIR'

HDP’nin kapatılması yönündeki gelişmeler AK Partili kimi siyasetçiler tarafından “İşimizi zorlaştırır” sözleriyle de yorumlandı. HDP’ye kapatma davası açılmasının muhalefet blokunu ayırmak yerine tersine, “Ben o partiye karşıyım ama demokratik siyasetten yanayım, o nedenle kapatmaya karşıyım” tutumu ile yan yana duruşu kolaylaştıracağı, meşrulaştıracağı savunuluyor.

Meclis kulislerinde HDP’nin kapatılmasının MHP fikriyatını doğrulaması dışında onlara da oy konsolidasyonu anlamında fayda getirmeyeceği konuşulurken top yargıya atılıyor. Anayasa Mahkemesi’nin hukuka uygun bir karar vereceği beklentisi dile getiriliyor.

 
 
Etiketler hdp mhp ak parti