AK Parti Sözcüsü Çelik: Arabuluculuk konusunda hazırlıklarımız tamam

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Filistin gündemli MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Çelik, sivil ölümlerine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni MYK'daki A takımıyla bir araya geldi. Parti genel merkezindeki basına kapalı toplantı saat 13.50'de başladı.

Toplantıdan sonra AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu.

'SİVİLLERİN HEDEF ALINMASINI KABUL ETMİYORUZ'

Çelik'in açıklamaları şöyle:

"Hepimizin gündemi ve üzüntüsü Filistin İsrail olayları. Sivil can kayıplarının arttığı ve Gazze'nin topyekün bombalandığı bu görüntü hepimiz açısından üzüntü verici olduğu gibi bundan sonra nereye gideceği konusunda da büyük bir belirsizliği beraberinde getirmektedir. Her türlü sivil kayıplarına karşıyız. Sivillerin ve masum insanların hedef alınmasını kabul etmiyoruz."

'AB DE ALET OLMAKTADIR'

"Barış için diplomasi koymak şu an için zor. Görüntü hepimiz açısından üzüntü verici. Burada biz nasıl ki İsrail güçleri tarafından yasa dışı yerleşim yerlerinde ve diğer yerlerde Kudüs'te başka yerlerde sivilleri hedef alan aşırı şiddet eylemlerine karşı çıkıyorsak aynı şekilde İsrail'de sivilleri hedef alan eylemlere de karşı çıkıyoruz. Sivilleri hedef alan bombalama durmalı. Toplu cezalandırmaya AB de alet olmaktadır. Gazze'nin topyekûn cezalandırılması hukuka aykırı. Filistin meselesi bir günde ortaya çıkmadı."

'ÇÖZÜM İÇİN BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ'

"Çeşitli devletler İsrail'in kendini savunma hakkından bahsediyor. BM üyesi bir devlet kendisine bir saldırı yapıldığı zaman hukuk içerisinde kendini savunma hakkı vardır. Orantılı bir şekilde olması gerekir. Bütün bir Gazze ve Filistin halkını cezalandırmaya dönük şiddet eylemine dönüştürülürse bunun kabul edilmesi söz konusu olamaz. Çözüm için bağımsız Filistin Devleti kurulmalı.

Terörle mücadele devam ediyor. Tamamen meşru haklar temelinde bunu gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin terörle mücadele operasyonları dünyanın en yüksek meşruiyete sahip operasyonlarıdır. Azerbaycan'ın soykırım yaptığına dair bir propaganda yapılmaya çalışıldı. Bu bir yalandı. Herhangi bir şekilde soykırım yok. BM, bu iddiaları araştırmak için oraya çıktı. Raporlarda Ermeni sivillerine yönelik bir şiddet ya da soykırım gibisinden adlandırılabilecek faaliyetlere rastlamadıklarını söylediler."

'HAZIRLIKLARIMIZ TAMAMLANDI'

Çelik, iki taraf arasındaki arabuluculuk çalışmalarına değindi ve “Kurumlarımız, oraya insani yardım götürülmesi ve aynı zamanda diplomatik açıdan bir arabuluculuk konusunda Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda hazırlıklarını tamamlamışlardır” mesajı verdi.

BLİNKEN'E TEPKİ: ÇOK TEHLİKELİ BİR YAKLAŞIM

İsrail'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in "Sadece ABD Dışişleri Bakanı olarak değil, bir Yahudi olarak da buradayım" sözlerinin sorulması üzerine Ömer Çelik, "Maalesef uluslararası toplumdan gelen sesler, şimdiye kadar yani bu bahsettiğim Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu barış perspektifini ve şiddet, karşı şiddet kısır döngüsünü ortadan kaldıracak bir perspektifi ortaya koyamıyor. Bunun dışında duruyor" dedi.

İsrail'in kendini savunma hakkının, Filistin halkının insan haklarına uygun yaşama hakkıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

"Birisi çıkar da İsrailli masumların, İsrailli sivillerin hedef alınmasını desteklerse, bu ne kadar yanlışsa Filistin halkının bu şekilde topyekun cezalandırılması da o kadar yanlış. Biz İsrail'deki masumlara, sivillere dönük yapılan bu eylemlerin karşısında olduğumuzu söylüyoruz. Aynı şekilde Filistin'deki masumlara dönük olarak da bu şekilde bir tablonun ortaya çıkmaması gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımız herkese şu çağrıda bulundu, 'Devlet gibi davranın. Devlet aklıyla davranın. Örgüt gibi davranmayın' diye. Şimdi topyekun Gazze'nin bombalanması ne demektir, burada bir devlet aklı söz konusu olabilir mi?"

Blinken'in açıklamalarına tepki gösteren Çelik, "Diplomasinin, barış perspektifinin işletilmesi gereken bir olayda dini aidiyet vurgulanarak bir tarafgirlik üretilmesi kadar yanlış bir şey olabilir mi? ABD Dışişleri Bakanı'nın açıklaması son derece yanlış bir şeydir. Bulunduğu görev diplomasinin işletilmesi gereken bir görev. Böylesine basiretsiz bir açıklama olabilir mi? Yaklaşımı tehlikeli bir yaklaşım. Diplomasiyi işletmesi gerekenler şimdi dini aidiyetler üzerinden, bir tarafgirliği ve hizipçiliği işletiyorlar. Buradan herhangi bir perspektif çıkmaz. O yüzden herkesin açıklamalarına çok dikkat etmesi gerekir" diye konuştu.  (HABER MERKEZİ)