AK Parti seçmeninin yüzde 50,6'sı siyasilerin rektör olmasını istemiyor

Metropoll Araştırma şirketinin araştırmasına göre, seçmeninin yüzde 69'u siyasilerin rektör olarak atanmasını doğru bulmuyor. Siyasilerin rektörlüğünü onaylamayanların oranı AK Parti seçmeni içerisinde yüzde 50,6 oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Metropoll Araştırma şirketinin kurucusu ve yöneticisi Özer Sencar, Boğaziçi Üniversitesi'ne AK Partili Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan tartışmalar ve protestolarla ilgili araştırmanın sonuçlarını Twitter hesabından paylaştı.

Sencar, “Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşananlar üzerine, halkın rektör atamalarına ve üniversitelerin yönetimine yönelik görüşlerini araştırdık. İktidar seçmenlerinin bile olanlardan ciddi rahatsız olduğu çok net anlaşılıyor” dedi.

Araştırmaya göre, “Üniversite rektörü olarak eski milletvekili, eski milletvekili adayı gibi partili kişilerin/siyasilerin atanmasını doğru buluyor musunuz?” sorusunda yüzde 69 “hayır”, yüzde 20,2 “evet”, yüzde 10,8 “Fikrim yok/Cevap yok” seçeneğini tercih etti.

AK Partili seçmeninin yüzde 50,6'sı, CHP seçmeninin yüzde 90,2'si, İYİ Parti seçmeninin 85,1'i, HDP seçmeninin yüzde 93'ü ve MHP seçmeninin yüzde 63,8'i soruya hayır cevabını verdi.

Rektörlerin nasıl belirlenmesine dair soruya ise yüzde 73, “Üniversite öğretim elemanları rektörlerini kendileri seçmelidir”, yüzde 17,9 da “Rektörleri Cumhurbaşkanı tayin etmelidir” yanıtını verdi.

“Üniversiteler idari ve akademik anlamda bağımsız/özerk olmalıdır görüşüne katılıyor musunuz?” sorusunu katılımcıların yüzde 75 “Evet katılıyorum” şeklinde cevapladı. Yüzde 15,7 ise bu görüşe katılmadığını beyan etti.