AK Parti bir yılda verdiği tek önergeyle İzmir Belediyesi'ni hedef aldı

Meclis’in 2022 yılı yasama karnesine göre 286 milletvekili bulunan AK Parti’den sadece İzmir Milletvekili Necip Nazır 1 soru önergesi verdi. Önergede İzmir Büyükşehir Belediyesi soruldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Milletvekili Kemal Peköz, Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 2022 yılı yasama faaliyetleri hakkında bilgi istedi. Peköz’e gelen yanıta göre 2022 yılında milletvekilleri Meclis’e toplam 20 bin 502 soru önergesi verdi. Bir yıl boyunca AK Partili 286 milletvekilinden sadece 1 soru önergesi kayıtlara geçti.  

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nazır önergesinde İzmir’deki su kirliliğinden İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni sorumlu tuttu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan bu çerçevedeki sorularına yanıt istedi.

Bakan Murat Kurum, AK Partili Nazır’ın önergesini İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilettiği metin ile yanıtladı. Belediyenin yanıtında, "İzmir su arıtmada lider şehir konumunda" denildi.

'İZMİR’DEKİ ATIK SU SORUNUNUN SORUMLUSU BELEDİYE’

AK Partili Nazır, 2 Haziran 2022’de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle sunduğu önergesinde İzmir Körfezi’nin kirliliğini gündeme getirdi, Körfez'den yayılan kokuya ilişkin sorular sordu. Önergesinde kirliliğin sorumlusu olarak CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni gösteren AK Partili Nazır, şu ifadeleri kullandı:
"Bir şehirde atık suların fen ve sanat kaidelerine uygun olarak toplanıp uygun teknolojilerle arıtılmasının sağlanması, yağmur sularının atık sudan ayrı bir şekilde tesis edilerek alt yapının yapılması belediyelerin asli görevidir. İzmir’de vatandaşa karşı bu hizmetleri yapmakla sorumlu İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü'dür."

‘İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞ YAPIYORMUŞ GİBİ GÖRÜNEREK ALGI YARATIYOR’

Büyükşehirler içinde en pahalı suyun İzmir’de kullanıldığını savunan Nazır, önerge metninde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır bu yatırımları yapmadığını, vatandaşı oyaladığını iddia ederek şu ifadeleri kullandı:
"İzmir Büyükşehir Belediyesi algı ile İzmir’de iş yapıyormuş gibi görünerek günü kurtarmaya yönelik önceliği olmayan farklı faaliyetler yapmakta ve bu işler için de yüksek bedeller ödediği bilinmektedir."

AK PARTİLİ NAZIR’IN SORULARI

AK Partili Nazır’ın yanıtlamasını istediği sorular ise şöyle sıralandı:

-İzmir Büyükşehir Belediyesi 25 yıldır yapmadığı bu asli hizmetlerini ne zaman yapacaktır?
-Körfez'deki kirlilik ne zaman temizlenecektir?
-İzmir’in pis kokması sorunu ne zaman giderilecektir?
-Büyükşehirler içinde en pahalı suyu kullanan İzmirlilerin ödediği paralar, yatırım ve işletmelere harcanacağı yerde nereye harcanmaktadır?

BAKANLIK: İZMİR ATIK SU TESİSLERİ KONUSUNDA LİDER ŞEHİR

AK Partili Nazır’ın önergesi Bakan Murat Kurum tarafından 29 Temmuz 2022’de yanıtlandı. 5 sayfalık yanıtta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin konuya ilişkin bilgilendirmesine yer verildi, çalışmalarda bir aksaklık olmadığı belirtildi.

Belediyenin sunduğu bilginin paylaşıldığı yanıtta İzmir’in atık su tesisleri konusunda lider şehir konumuna eriştiği ifade edildi, "İZSU Genel Müdürlüğü'nün yıllardır yürüttüğü yatırımlar sayesinde TÜİK verilerine göre atık sularının yüzde 98'ini AB standartlarında arıtarak İzmir'i bu alanda Türkiye'nin lider şehri konumuna eriştirdiği, yine 25 yıl önce yüzde 64 olan su kayıp-kaçak oranının yapılan yatırımlar sayesinde yüzde 26'nın altına indirildiği, büyükşehir belediyelerinin kayıp-kaçak oranı ortalamasının yüzde 38 olduğu düşünüldüğünde yapılan yatırımların ne ölçüde fayda sağladığının da ortaya çıkacağı belirtilmiştir" denildi.

‘EN PAHALI SUYUN İZMİR’DE OLDUĞU DOĞRU DEĞİL’

Önergedeki 'İzmir'in Büyükşehir Belediyesi statüsünde olan şehirler içinde en pahalı suyun satıldığı şehir' olduğu iddiasının doğru olmadığı da belirtilen yanıtta, faturalarda yer alan ve doğrudan ilçe belediyelerine aktarılan ‘katı atık bertaraf bedeli’nin bu yanılgıya neden olduğu vurgulandı.