AİHM'nin 'gaz fişeği' kararına uyulmadı, AYM ihlal kararı verdi

Anayasa Mahkemesi, 2006'da Diyarbakır'da polisin gaz fişeği ile yaralanan ve o dönem 13 yaşında olan Abdullah Yaşa’nın hak ihlaline uğradığına hükmetti. Yüksek Mahkeme, AİHM'deki davasını da kazanan Yaşa'nın etkili başvuru hakkının ihlal edildiğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Anayasa Mahkemesi, 28 Mart 2006'da Diyarbakır’da 14 PKK’linin cenaze törenlerine yönelik polis müdahalesiyle başlayıp, 6’sı çocuk 14 kişinin yaşamını yitirdiği olaylar sırasında gaz fişeği ile yaralanan Abdullah Yaşa davasını karara bağladı.
O dönem 13 yaşında olan Yaşa’nın avukatı aracılığıyla, yaralanmasına neden olan güvenlik güçleri hakkında yaptığı suç duyurusuna “olaylarda yer aldığı” iddia edilerek takipsizlik kararı verilmişti. Abdullah Yaşa, “örgüt propagandası yapmak” ve “polise mukavemet” iddiasıyla hakkında açılan davada beraat etti.

AİHM'DE 'İHLAL' KARARI

Ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi “işkence ve kötü muamele”den tazminata mahkum ederek, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmasını istedi.

İÇİŞLERİ TAZMİNATI REDDETTİ

Yaşa, AİHM’in kararının ardından İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Ancak 'uğradığı zararların tazmini' talebi reddedilince İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme “başvurucunun kişisel kusuru ile yasa dışı olaylara katılarak yaralandığı böylece zarar ile idarenin eylemi arasındaki illiyet bağının kesildiği” gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Danıştay da yerel mahkeme kararını onadı.

KARAR AYM'DEN DÖNDÜ

Abdullah Yaşa, bunun üzerine 2015 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Dosyayı inceleyen Yüksek Mahkeme, AİHM'in kararına atıfta bulunarak oluşan zararların tazmini talebinin reddedilmesi nedeniyle Yaşa’nın 'etkili başvuru hakkı'nın ihlal edildiğine karar verdi. (MA)