AİHM'den Demirtaş kararı: Derhal serbest bırakılmalı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Selahattin Demirtaş kararını açıkladı. Büyük Daire, mahkemenin 2018'deki kararını onayarak, Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmetti. Kararda, Demirtaş'ın tutukluluğunun 'siyasi olduğu' ve tahliye edilmediği sürece haklarının 'sürekli ihlal edilmiş sayılacağının' altı çizildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna ilişkin kararını açıkladı.

Büyük Daire'nin kararında, AİHM'in 20 Kasım 2018 tarihli kararı sertleştirilerek, Demirtaş'ın tutukluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin beş maddesini ihlal ettiğine ve derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmedildi. Kararda, Demirtaş'ın tutukluluğunun 'siyasi bir amaca hizmet ettiği' ve bu tutukluluk üzerinden Türkiye halkına 'yanlış bir mesaj verildiği' ifadeleri yer aldı. 

AİHM, Demirtaş'ın siyasi gerekçelerle tutuklu bulunduğu sonucuna vardı; seçme ve seçilme hakkının yanı sıra bir milletvekili olarak ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Ankara'nın AİHM kararlarını yerine getirme yükümlülüğünü hatırlatan Büyük Daire, tutukluluğu devam ettiği sürece Demirtaş'ın haklarının 'sürekli ihlal edilmiş sayılacağının' da altını çizdi. Ankara, karar uyarınca Demirtaş'a 3 bin 500 euro maddi ve 25 bin euro da manevi tazminat, 31 bin 900 euro da mahkeme masrafı ödeyecek.  

BENAN MOLU: 4 YILDIR SİYASİ SEBEPLERE BAĞLI REHİN TUTULDUĞU TESCİL EDİLDİ’

AİHM Büyük Daire’nin kararının ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Demirtaş’ın avukatlarından Benan Molu, kararın kesin ve bağlayıcı olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“İHAM Büyük Dairesi, Selahattin Demirtaş ile ilgili tarihi bir kararla Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasına vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu tescil edilmiştir. İHAM'ın 2018 tarihli ilk kararından sonra ileri sürülen ‘karar kesin değil’ bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar, kesin ve bağlayıcıdır. Türkiye yargısının, ‘karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz’ anlayışına kapılmadan Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.”

MAHSUNİ KAHRAMAN: BU KARAR KESİN VE EMREDİCİDİR

Demirtaş'ın avukatlarından Mahsunu Kahraman şu mesajı paylaştı:

- AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi, Sn Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar ile derhal tahliye kararı vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki tüm suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu gerçeği tescil edilmiştir.

- AİHM Daire kararından sonra 'karar kesin değil' bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve emredicidir. Türkiye yargısının, 'karşı hamle yapar işi bitiririz' anlayışına prim vermeden Sn. Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir."

RAMAZAN DEMİR: TARİHİ BİR KARAR

Selahattin Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir de kararı şöyle değerlendirdi: 

- AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi Selahattin Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar vermiştir. Bu kararla Demirtaş hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, Demirtaş’ın 4 yıldır siyasi sebeplerle rehin tutulduğu tescil edilmiştir. AİHM derhal tahliye kararı da verdi.

 - AİHM’in 2018 tarihli ilk kararından sonra ileri sürülen “karar kesin değil” bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve bağlayıcıdır. Türkiye yargısının, “karşı hamle yapar işi bitiririz” anlayışına kapılmadan Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.

- AİHM Selahattin Demirtaş kararının 278. paragrafında DTK’nın yasal bir örgütlenme olduğu ifade edilmiş ve DTK faaliyetlerinin örgüt üyeliğine delil olamayacağını değerlendirmiş. Buna göre Leyla Güven ve DTK faaliyetlerinden yargılanan herkes derhal tahliye ve beraat etmelidir.


Ramazan Demir sosyal medya hesabından, AİHM kararının detaylarını aktarmak üzere cezaevine Selahattin Demirtaş ile görüşmeye gittiklerini de duyurdu. 

ORTAK AÇIKLAMA: DERHAL SERBEST BIRAKILMASI GEREKMEKTEDİR

Sosyal medya hesaplarından kararı ayrı ayrı değerlendiren Demirtaş'ın avukatarı daha sonra ortak bir açıklama yaptı. AİHM kararı doğrultusunda Demirtaş’ın beraat etmesi ve serbest bırakılması gerektiğini belirten avukatların açıklaması şöyle:

SERBEST SEÇİM HAKKININ İHLAL EDİLDİĞİNİ TESPİT ETTİ: AİHM Büyük Dairesi, 22 Aralık 2020 tarihli kararıyla 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanan müvekkilimiz Sn. Selahattin Demirtaş'ın muhalif bir siyasetçi olarak siyasi amaçlarla ve hukuka aykırı bir şekilde tutuklandığına karar vermiş ve Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını talep etmiştir. Büyük Daire, dokunulmazlıkları kaldıran Anayasa değişikliğinin öngörülebilir olmadığını, Meclis kararı olmadan bir milletvekilinin tutuklanamayacağına dair hükmün bu davada uygulanmadığını, meclis içerisinde ve dışarısında yaptığı konuşmalar nedeniyle ifade özgürlüğünün ve milletvekili olarak faaliyet yürütememesi nedeniyle serbest seçim hakkının ihlal edildiğini tespit etmiştir.

MÜKEVVİLİMİZİN DERHAL SERBEST BIRAKILMASI GEREKMEKTEDİR: Bilindiği üzere, AİHM, 20 Kasım 2018 tarihli ilk kararında Sn. Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar vermiş ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz" açıklamasının ardından bu karar uygulanmamıştır. Büyük Daire, 20 Eylül 2019 tarihli ikinci tutuklamanın, Demirtaş'ın 4 Kasım 2016 tarihli ilk tutukluluğunun devamı niteliğinde olduğunu vurgulayarak hala bu nedenle tutuklu olan (ikinci tutukluluk) Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmetmiştir. Sadece Türkiye için değil Avrupa Konseyi üyesi tüm devletler açısından pek çok ilki barındıran ve AİHM tarihinin en ağır ihlal kararlarından biri olan bu karar doğrultusunda müvekkilimizin derhal serbest bırakılması ve beraat etmesi gerekmektedir. Hükümeti, AİHS'nin 46. maddesi uyarınca kesin ve bağlayıcı olan bu kararın gereklerini ivedilikle yerine getirmeye çağırıyoruz.

HDP: REHİN TUTMA SUÇU

HDP'den yapılan ilk açıklamada da şöyle denildi:

- AİHM Büyük Daire, Demirtaş’la ilgili geçen yıl yaptığı duruşmaya yönelik verdiği kararı açıkladı. Bu kararın gereği olarak Demirtaş ve tüm seçilmiş siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır. Seçilmişleri rehin tutma suçu daha fazla sürdürülemez.

- AİHM kararını uygulamamak, evrensel hukuka ve insan haklarına meydan okumak anlamına gelir. AKP-MHP iktidarı, kendi çöküşünü hazırlarken ülkeyi de uçuruma sürüklemekten vazgeçmelidir. Demirtaş ve tüm seçilmiş siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır.

KÜRKÇÜ: DEMİRTAŞ'I SALIVERMEYENELR HAPSE HAZIR OLMALI

Twitter hesabından açıklama yapan HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Anayasa'ya göre uluslararası anlaşmaların iç hukukta da geçerli olduğunu hatırlattı ve şunları söyledi: 

"AİHM’in Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması kararı karşısında hükümetin Anayasa'nın 90. Maddesi dışında hiçbir “yaklaşım”da bulunmaya hakkı ve yetkisi yoktur. AİHM kararı hükümeti bağlar. Demirtaş’ı salıvermeyen her yetkili kendisi hapse girmeye hazır olmalıdır. Anayasa 90. Madde: 'Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.'" (HABER MERKEZİ)