AİHM Ahmet Altan ve Murat Aksoy için hak ihlali kararı verdi

Tutuklu gazeteciler Ahmet Altan ve Murat Aksoy'un AİHM'ye yaptığı başvurular karara bağlandı. Mahkeme, iki başvuruda da hak ihlali olduğuna hükmetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), tutuklu gazeteciler Ahmet Altan ve Murat Aksoy'un başvurularıyla ilgili kararını açıkladı.

Mahkeme, Altan'ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5'inci ve 10'uncu maddeleri ile güvence altına alınmış özgürlük ve güvenlik hakkının ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Ahmet Altan'a 16 bin euro manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

Murat Aksoy için verilen kararda AİHS'nin özgürlük ve güvenlik hakkını düzenleyen 5'inci maddesinin ve ifade özgürlüğü hakkını düzenleyen 10'uncu maddesinin altıya karşı bir oyla ihlal edildiğine karar verildi. Aksoy'a da 11 bin 500 euro manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. Adil tazmin talebi ise reddedildi.

Altıya karşı bir oyla verilen ihlal kararlarına Yargıç Saadet Yüksel şerh koydu. AİHM ayrıca iki başvuruda da AİHS'nin "Haklara getirilecek kısıtlanmaların sınırlanması" başlıklı 18'inci maddesi ile ilgili yapılan şikayetleri reddetti.

NE OLMUŞTU?

Ahmet Altan 23 Eylül 2016'da ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçlarından tutuklanmış, hakkında verilen müebbet hapis cezasının bozulmasının ardından 4 Kasım 2019’da tahliye edilmiş, ancak başsavcılığın itirazı üzerine 13 Kasım 2019'da tekrar tutuklanmıştı. Murat Aksoy da ilk olarak 2016 yılında tutuklanmış, 24 Ekim 2017'de tahliye edildikten 1 ay sonra tekrar tutuklanmıştı. (HABER MERKEZİ)