AIDS aşısının insan üzerindeki denemelerine başlandı

AIDS hastalığına karşı mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşının insan üzerindeki faz 1 denemelerine Moderna tarafından Amerika'da başlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna ile Uluslararası AIDS Aşısı Girişimi, yaptıkları duyuruda, AIDS'e karşı mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşının insan üzerindeki denemelerine başladıklarını açıkladı. Faz 1 çalışmasının, Amerika Birleşik Devletleri'nde HIV-negatif olan 56 sağlıklı yetişkin üzerinde gerçekleşeceği belirtildi.

Euronews'in haberine göre Moderna şirketinin test ettiği aşının amacı, AIDS hastalığına neden HIV virüsü varyantlarına karşı belirli bir antikor türünün (bnAb) üretimini sağlamak. Aşı, bağışıklık sistemimizin bir parçası olan B hücrelerini bu antikorları üretmeleri için eğitmeyi amaçlıyor. Klinik deneyler, bağışıklık tepkisini tetikleyebilen iki ayrı immünojen enjeksiyonunu test edecek.

Klinik çalışmalara öncülük eden David Diemert, bu yolda bağışıklık sistemine 'yardımcı olmak' için başka immünojenlere de ihtiyaç duyulacağını belirterek, bu 'güçlendirme kombinasyonu'nun HIV aşısı rejimi için kilit unsur olabileceği görüşünde.

Testlerde kullanılan immünojenler, Bill & Melinda Gates Vakfı ile ABD Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAD) desteğiyle, Moderna ve Scripps Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildi.

BioNTech'in kurucularından Uğur Şahin ile Özlem Türeci de geçtiğimiz aylarda AIDS aşısı üzerinde çalıştıklarını belirtmişti. (HABER MERKEZİ)