Ahmet Zeki Üçok: Emniyet'e 'bitirin' talimatı verildi, FETÖ soruşturmaları sona erdi

Ahmet Zeki Üçok, emniyet müfettişlerine "Elinizdeki FETÖ dosyalarını 30 Haziran'a kadar bitirip bakanlığa gönderin" talimatının verildiğini söyledi ve, " FETÖ soruşturmaları sona erdi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski askeri hakim Ahmet Zeki Üçok 15 Temmuz darbe girişiminin ardından darbeyi düzenleyenlere yönelik soruşturmaların etkin şekilde yürütülmediği tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Emniyet müfettişlerine "Elinizdeki FETÖ dosyalarını 30 Haziran'a kadar bitirip bakanlığa gönderin" talimatının verildiğini söyleyen Üçok, bu talimatın "Biz FETÖ'yle mücadeleyi resmi olarak bıraktık" anlamı taşıdığını belirtti.

Geçen günlerde İYİ Parti’ye katılan Üçok, FETÖ ile mücadelenin resmi olarak 30 Haziran’da bittiğini ifade etti. Cumhuriyet'ten Barış Terkoğlu'na konuşan Üçok'un röportajından bir bölüm şöyle:

"15 Temmuz’un üzerinden altı yıl geçti. FETÖ ile mücadeleyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi, seçilmiş AK Parti hükümetine karşı yapılmış ve Türk halkının hiçbir siyasi ayrım gözetmeksizin hep birlikte karşı koyduğu ve darbecilere engel olduğu kanlı bir darbe girişimidir.

Peki sonra ne oldu?

İlk günlerde bir şey olmadı. Herkes canhıraş bir şekilde mücadele etti. Ancak bir süre sonra FETÖ ile mücadelede farklılıklar oluşmaya başladı.

Ne gibi farklılıklar?

Son on yıl içerisinde, AK Parti iktidarı ile (o zamanki adıyla) Gülen cemaatinin iç içe ilişkilerinin FETÖ ile mücadelenin önüne geçmeye başladığını gördük. Neredeyse tüm akraba-i taallukatın bu ilişkiler yumağında yer alması, tüm parti mensuplarının savunma mekanizmaları geliştirmelerine, soruşturma ve kovuşturmalara müdahalelere varan boyutlara ulaşmasına neden oldu.

Siyasiler açısından da bazı ilişkiler ortaya çıktı.

Haklısınız, neredeyse her gün bir AK Partilinin başta terörist başı Gülen ile ilişkilerinin ortalığa dökülmesi ve bu ilişkilerine karşın önemli görevlere getirilmeleri çok sarsıcı oldu. Siyasi ayak tartışmalarının halen gündemdeki yerini koruması da bu yüzdendir.

FETÖ ile mücadele bitti mi?

Size daha geçtiğimiz birkaç gün önce meydana gelen bir olayı anlatayım. FETÖ ile mücadele devam ediyor mu siz karar verin. Polisimizin içerisindeki Fetö’cüleri tespit etmek görevi Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Daire Başkanlığının görevidir. Teftiş Daire, emrindeki birinci sınıf emniyet müdürlerinden oluşan müfettişleri vasıtası ile kendilerine resmi kurumlardan gelen ihbar, şikayet, belgeleri soruşturur ve tespitlerde bulunur. Daha sonra da Tevzi Raporu hazırlayarak adli soruşturma yapılması için savcılıklara gönderirler. Yirmi gün kadar önce bütün müfettişlere ‘’Elinizdeki FETÖ dosyalarını 30 Hazirana kadar bitirip bakanlığa gönderin’’ diye talimat verildi. 

Tam da Ankara kulislerinde FETÖ’nün üst düzey yöneticilerinden birinin örgütün parasıyla Türkiye’ye gelmeye hazırım dediği konuşulurken...

Bu, artık EGM içerisindeki FETÖ üyelerini tespit etme işlemlerine İçişleri Bakanlığı olarak son veriyoruz demektir. Biz FETÖ ile mücadeleyi resmi olarak bıraktık ya da bıraktırıldık demektir. Diğer yandan Şerif Ali Tekalan’ın “25 milyar dolarla Türkiye’ye gelmeye hazırım” dediği haberlerini ben de duydum. Ama haberi kesin olarak doğrulamadan yorum yapmayı uygun bulmuyorum." 

RÖPORTAJIN TAMAMI