Ahmet Tirgil Bir+ projesiyle amatör müzisyenlere can veriyor

Anadolu Quartet kuruculuğu ve Metin Kemal Kahraman’a kemanıyla eşlik etmesiyle tanıdığımız müzisyen Ahmet Tirgil, amatör müzisyenlere kulak vererek dinleyiciyle buluşturmak için Bir+ projesini başlattı. Tirgil'in aradığı iki önemli kriter var. Birincisi şarkı söyleyecek kişinin müzikle profesyonel olarak uğraşmaması, ikincisi ise amatör de olsa teknik olarak başarılı bir şekilde söylemesi...

Çınar Yurtsever, Diyarbakır
Google Haberlere Abone ol

Bircan Değirmenci

DUVAR- Anadolu Quartet kuruculuğu ve Metin Kemal Kahraman’a kemanıyla eşlik etmesiyle tanıdığımız müzisyen Ahmet Tirgil, amatör müzisyenlere kulak vererek dinleyiciyle buluşturmayı hedefleyen bir projeyle karşımızda. Berlin’de yaşayan Tirgil, Nisan ayında Bir+ projesine can vermiş. Bir: sabit kişi yani Ahmet Tirgil. + ise bilinmeyen ama artı olacak yeni kişi.

Ali Ender Cemgil, Londra

Öncelikle çevresinde tanıdığı ilk yedi kişiyle iletişim kurup telif sıkıntısı yaşamamak için anonim olan bir parçayı kayıt cihazına seslendirip kendisine yollamasını istemiş Tirgil. Aradıkları iki önemli kriter var: Birincisi şarkı söyleyecek kişinin müzikle profesyonel olarak uğraşmaması, ikincisi ise amatör de olsa teknik olarak başarılı bir şekilde söylemesi.

Gelen kayıtla birlikte söylemesi gereken ton bulunuyor. Tirgil, gelen kayıt için önce giriş ve ara bestelerini yaparak aranjesini yapıyor. Daha sonra mümkünse bir stüdyoya girerek yeniden söylenmesini istediği parçayı Dersim’de tonmaisterlik yapan Erhan Ekici’ye gönderiyor. Ekici, kendi stüdyosunda parçanın mix masteringini yapıyor. Şarkı tamamlandıktan sonra sıra klip çekimine geliyor.

Duygu Özçelik, Diyarbakır

“Biz de bu alanda uzman değiliz ama bu deneyimle yeni şeyler öğrendik. Seslendirecek kişiye hangi mekanda, nasıl durması gerektiği konusunda fikir veriyoruz. Daha sonra gelen videoya göre benzer mekanda klip çekip bu iki klibi birleştirerek kurgu yapıyorum. Kurguyu da çeşitli kanallardan izleyerek sonradan öğrendim. Kurgu bittikten sonra da yayınlanacağı için düet yaptığım kişiden muvafakatname (yazılı izin belgesi) istiyorum.”

Çalışma bir hafta içinde tamamlanıyor. 7 klip tamamlandıktan sonra albüm şeklinde Spotify-Apple Müzik-Youtube Müzik gibi dijital ortamda yayınlanıyor. Türkiye dışında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden, İngiltere, Danimarka ve Irak’tan mail ve mesajlar gelmeye başlıyor.

Kendilerine ulaşan doktor, mühendis, öğretmen, serbest çalışan gibi çeşitli meslek gruplarından insanlar şarkı söylemeyi talep ediyor. İlgiyle birlikte artan proje için 24 klip çekilmiş durumda. 

Mesut Hoş, Stuttgart

“Aslında pandemi sürecinde boş durmamak, sosyal medyayı aktif kullanmak için yola çıkmıştım ama gelen talepler üzerine devam ettirdim. Profesyonel müzikle uğraşan ve albümleri olan sanatçılar da istiyor ama prensip olarak amatörlerle yola çıktığımız için kabul etmiyoruz. İnsanların çoğu müzikle yeniden barıştığını ve özgüvenlerinin arttığını söylüyor. Bu da mutluluk verici elbette.”

'BAŞVURULARDAN ÜCRET TALEBİM OLUYOR'

Kayıtlardaki keman, düdük, gitar, piyano, kontrbas, İstanbul kemençesi, Anadolu kemençesi, bağlama gibi birçok enstrümanı çalan Tirgil’e en büyük desteği piyanist Utku Yurttaş veriyor:

“Aranjeleri ben yaptığım için daha çok kendi kotaracağım şekilde formüle ediyorum ama kimi şarkılarda zaman zaman benim çalamayacağım bir enstrümana ihtiyaç oluyor. Mesela kaval ihtiyacı olduğunda kaval çalan bir müzisyene ulaşıyorum. Bu nedenle tonmaistere ve ekstra müzisyene ücret ödemem gerektiğinden cüzi de olsa başvuruculardan bir ücret talebim oluyor. Bu talep bazen kişinin gelir durumuna göre değişebiliyor.”

Taylan Mercan, İstanbul

Klipler çoğunlukla cep telefonuyla çekildiği için tripod kullanımının önemine değiniyor Tirgil. Çünkü birçok kez uyarmasına rağmen gelen bazı klipler kamera sabit durmadığından sallanan görüntülerden oluşuyor. Klip çekiminde Malatya’da müzik öğretmenliği yapan, aynı zamanda profesyonel fotoğrafçı olan Gülnihal Hoş’un çekimlerde desteğini aldığını söyleyerek özel teşekkürlerini iletiyor.

“Gülnihal üç klip çekti. Üçü de harika oldu. Malatya’dan birçok kişi yazıp katılmak istediğini ve klibi de Gülnihal'in çekmesini istediklerini söylediler. Çok yardımı dokundu. Dersim’de bir arkadaşım, sanki yıllardır uğraşıyormuş gibi çok güzel görüntüler gönderdi.”

Şara Dila, Malatya

ÇOK DİLLİ PROJE

Genellikle anonim şarkılar olması gerektiğinden, tarz olarak Türkçe halk müziği ağırlıkta olsa da Kurmanci, Sorani, Zazaki ve Ermenice dillerinde söylenen şarkılar da yer alıyor projede.

“Dil sınırlaması yok. Hatta ne kadar çok dil olsa o kadar iyi olur. Bir arkadaşımız 'Dere Geliyor Dere' türküsünün ikinci kıtasını Fransızca söylemek istedi. O şekilde yayınladık. Çok da güzel oldu.”

KADIN HAKLARINA İLİŞKİN ŞARKI

Bir+ projesi kendi içerisinde başka bir projeyi de yaratmış. Türkiye’de yaşanan kadın cinayetleri ve hak ihlallerine dikkat çekmek için kadın katılımcılara kadınlarla ilgili sözü müziği kendilerine ait bir şarkı çalışıp çalışamayacaklarını sormuş Tirgil.

Burcu Tirgil, Berlin

“Önce eşimle konuştum. Onun da fikrini aldıktan sonra projede şarkı söyleyen yedi kadına ulaştım. Aralarında kendi bestelerini yapan, söz yazan başarılı kadınlar var. Türkçe, Zazaki ve Kurmanci olacak olan şarkının sözleri tamamlandı. Türkçe söz yazdılar, eşim Zazaki, Dersim’den bir arkadaş da Kurmanci yazdı. Türkçe bestesine katkıda bulunarak aranjesini ben yaptım, diğer dillerdeki beste çalışmaları devam ediyor. Bittikten sonra her bir kadın şarkıyı farklı dillerde seslendirip, klibini çekecek ve kurgusunu yaparak yayınlayacağız.”

Zuhal Karatağ Arpa, Dersim

Sırada anlaşmaya varılmış 16 kişi var. Biten çalışmalar iki haftada bir yayınlanacak. 

Projeye katılım için bir sınırlama yok isteyen herkes aşağıdaki mail adres ve sosyal medya hesaplarından proje ile ilgili Ahmet Tirgil’e ulaşabilir. ([email protected])

 

AHMET TİRGİL KİMDİR?

1982 Erzurum doğumlu, baba tarafından Trabzonlu olan Ahmet Tirgil’in çocukluğu Karadeniz’de geçer. Profesyonel müzik hayatına 2000 yılında kazandığı üniversitede başlar. Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünde okurken aynı sınıfta Metin Kemal Kahraman kardeşlerin yeğeni Umut Kahraman’la tanışır. Kemancı arayan Kahraman kardeşlerle yola çıkar. Ardından Mehmet Atlı, Hivron gibi sanatçılarla birlikte çalışır. Çeşitli konser ve festival organizasyonlarında yer alır. 2008’de üniversiteden arkadaşlarıyla klasik müzik repertuarını araştırmak ve kendi enstrümanını tanımak için Erkin Quartet isimli grupta yer alır. Daha sonra Anadolu ve Mezopotamya’daki halkların klamlarını seslendirmek için Anadolu Quartet olarak yola devam eder.

2010 yılında yerleştiği Dersim’de 6 yıl müzik öğretmenliği yapan Ahmet Tirgil son 4 yıldır yaşamını Berlin’de sürdürüyor.