Ahmet Taşgetiren Şeyh Said tartışmasını yazdı

Ahmet Taşgetiren, AK Parti'ye oy verenlerin bir kısmının Şeyh Said ismini yadırgamamasının mümkün olduğunu belirtti, "Ama Bahçeli konuştuğunda iktidarın kimyasını etkiler."diye yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, Diyarbakır'da yeni açılan bir yola Şeyh Said Bulvarı isminin verilmesi üzerine başlayan tartışmayı değerlendirdi, Salim Ensarioğlu'nun "Barış hafızası oluşturmak" konusundaki niyetini ve Özgür Özel'in "acılara saygı duymak gerek" sözlerini hatırlattı. Taşgetiren, "Bahçeli’nin çıkışı, resmi söylemi getirip Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ortasına koymuş bulunuyor." diye yazdı.

Taşgetiren'in "Şeyh Said kavgası etrafında..." başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Mahalli seçim öncesine gelen ’Şeyh Said ‘ kavgası…

Sizce, Diyarbakır’daki Kayyım yönetimi, Ankara’nın, İçişleri Bakanlığının, belki Beştepe’nin haberi olmadan, bir caddeye ’Şeyh Said Bulvarı’ ismini verir mi, verebilir mi?

Tamam, muhafazakâr bir iktidar var Ankara’da, bu iktidarın Hüdapar diye, böyle bir karardan büyük memnuniyet duyacak ve ’İslamcı Kürt’ diye tanımlanabilecek bir paydaşı da var, ayrıca Ak Parti’ye oy veren kitlelerin önemli bir kısmının da Şeyh Said’in isminin bir caddeye verilmesini yadırgamaması mümkün….. ama Cumhur İttifakı’nın Hüdapar’dan çok daha etkili bir ortağı daha var ki….

İşte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kalktı ve bağırdı:

‘Tarih ve milletin huzurunda söylüyorum; Hınıslı Said bir vatan hainidir, yaşadığı dönemin terörist başıdır, katildir, canidir, emperyalizmin uşağıdır. Piran’da askerlerimize saldıran, halkı isyana teşvik eden, Genç, Palu, Elazığ, Silvan, Lice, Varto işgaline kalkışıp Diyarbakır’ı ele geçirmek için saldırı düzenleyen, eğer bu işgal başarılı olsaydı İngiltere’den sözde Kürdistan için destek isteyeceğini itiraf eden bir soysuza kim övgü yağdırıyorsa onunla aynı çukurdadır.’ Başka gelişmeler de var. MHP kaynaklı yapılardan İyi Parti karıştı, İYİP’in Diyarbakır teşkilatı çöktü, Ümit Özdağ ses yükseltti, medyadan vaveylalar koptu vs…

Henüz iktidarın Ak Parti cenahından ses yok. İçişleri Bakanlığı da sessiz, Külliye de sessiz. Bahçeli’nin bu tondaki gürlemesinden sonra buralardan nasıl bir ses çıkar, bilinmez.

Daha önce ’Barış hafızası’ başlıklı bir yazı yazmıştım. Şeyh Said’e sahip çıktığı için İYİP’ten ayrılmak zorunda kalan Salim Ensarioğlu’nun ifadesi idi ’Barış hafızası oluşturmak.’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de ’Acılara saygı duymak’ gibi bir ’Açılım’a cesaret etmişti.

Ama Bahçeli’nin çıkışı, resmi söylemi getirip Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ortasına koymuş bulunuyor.

Tabii Bahçeli bunları Diyarbakır’da söylemiyor. Bizde siyaset Diyarbakır’da ayrı, Ankara’da ayrı yapılır.

Ama Bahçeli konuştuğunda iktidarın kimyasını etkiler." (HABER MERKEZİ)