Ahmet Taşgetiren: 'İktidarın emekliye bakışı sorunlu'

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, iktidarın emekli maaşlarına yapılacak zammı bir sosyal yardım gibi değerlendirmesini eleştirdi. 1 lira zam yapılsa 16 milyon eder hesabının yanlış olduğunu belirtti.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, Erdoğan'ın emekli maaşlarına zam yapılmasının ekonomiye ağır yük getireceğine dair açıklamasının sorunlu olduğunu belirtti. Emeklilerin zamanında prim ödeyerek, yaşlılıklarında huzurlu ve sağlıklı yaşamayı hak ettiklerini belirten Taşgetiren, "Emekli aylığının ’sosyal yardım’ kapsamında görüldüğü bir ekonomi zaten sakat bir ekonomidir" diye yazdı.

Taşgetiren'in "Erdoğan’ın hesabına göre emeklilerin işi zor" başlıklı yazısının bir bölümü şöyle: 

"Mevcut iktidarın bir ’sosyal yardım’ paketi bulunduğu biliniyor. 3.5 – 4 milyona yakın aileye her ay, yaşlılık, yoksulluk vs kaleminde cüz’i yardımlar yapılıyor. Aile Destek Programı, Engelli aylığı, 65 Yaş aylığı, Yetim Aylığı, Muhtaçlık aylığı gibi… 480 liradan 3 bin 800 liraya kadar yardımlar yapılıyor.

Bunların, mevcut iktidarın sosyal taban oluşturmasında önemli etkisi bulunduğu biliniyor. Çünkü her ne kadar ’Sosyal devlet’ tanımı, hiç kimsenin aç - açıkta kalmaması gibi bir sorumluluğu devlete görev olarak yüklüyor olsa da, bu yardımların yapıldığı insanların bunu bir tür ’minnet duygusu’yla karşılaması tabii.

Ancak emeklilerin statüsü bu değil. Bunu emekliler ne kadar içselleştiriyor bilinmez ama, iktidarda da bazen emekli maaşı ile sosyal yardımların birbirine karıştırıldığı gibi bir tavır gözleniyor. Kütahya meydanına yansıyan hesapta örtülü biçimde bu izler sezinleniyor.

Son zamanlarda emekliler söz konusu olduğunda kullanılan çok kötü bir tanımlama var: ’Sosyal atık’ tanımlaması… Bir tür yük. Bagaj. ’Nereden birikti bu kadar emekli?’ diye içinde tepki barındıran bir psikoloji…

Oysa emekli vatandaş, dün çalışan ve ücretinden emeklilik zamanı için sigorta primi kesilen insan demek… Yani yarını hazırlanan insan. Çalışamaz hale geldiğinde huzur içinde yaşaması planlanan insan…

Bizde bu planlama yapılmamış. Kesilen sigorta primlerinin nereye gittiği meçhul. Gelecek hazırlanmamış.

Avrupa’da ekonomik aklı düzgün işleyen herhangi bir ülkede, emekli huzur içinde bir ikinci bahar yaşıyor.

Gelip bizim ülkemizde tatil yapacak bir ekonomik ferahlık içinde. Ve bunu bizim emeklimiz de içi yanarak izliyor. Neden orada öyle de bizde böyle?

‘Efendim emeklilere 1 lira fazla verirsek bu 16 milyon ediyor.’ 1 Liranın bile 16 milyonla çarpıldığı bir ülkede emeklinin yüzünü güldürecek adım atılmaz…

Emekli aylığının ’sosyal yardım’ kapsamında görüldüğü bir ekonomi zaten sakat bir ekonomidir. Onun üzerine kurulacak bütün hesaplar da sakattır. Önümüzdeki kaç yıl daha emeklinin sefalet ücreti alacağını Mehmet Şimşek açıklayabilir mi? Ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan? Gele gele dibe vurmuşlar ülkesine geldik, oysa dünyanın en büyük on ekonomisi olacaktık bir zamanlar…"

(HABER MERKEZİ)