Ahmet Taşgetiren: 'Cumhurbaşkanını 'Özgür Efendi' konusunda uyaran yok mu'

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel için "Özgür efendi" ifadesini kullanmasının sokak ağzı olduğunu belirtti, yakıştıramadığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, Erdoğan'ın daha önce de Kemal Kılıçdaroğlu'na "Bay Kemal" diye hitap ettiğini hatırlattı, Özgür Özel'e "Özgür efendi" diye hitap etmesinin de genel başkanları seçmen gözünde küçültmeyi amaçladığını belirtti. Bu hitabı bir cumhurbaşkanına yakıştıramadığını ifade eden Taşgetiren "Bilmiyorum sayın Cumhurbaşkanı’nın çevresinde, 'Özgür Efendi' ifadesinin söyleyeni küçülttüğü noktasında bir uyaran olmuş mudur?" diye yazdı.

Ahmet Taşgetiren'in “Özgür efendi” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Şimdi şu ’Özgür Efendi’ olayını sadece bir siyasetçi olsa dahi Tayyip Bey’e yakıştırmam. Tayyip Bey’le bir düşünce akrabalığımız bulunduğu bilindiği için, onunla düşünce akrabalığı sebebiyle onun tavırlarının hesabının bana da sorulabileceği kanaatiyle bu ifadenin kullanılmasını şık, nezaketli, zarif bulmuyorum.

Meselenin bir de ’Cumhurbaşkanı’ hüviyeti boyutu var. Tamam Tayyip bey, ’Partili Cumhurbaşkanı’ sıfatını - statüsünü çok çok içselleştirdi. Ama yeri gelince 'Cumhurbaşkanı'  sıfatına – statüsüne saygı istemediğini de düşünemiyoruz. Yani sonuçta insanların ondan, Ak Partili olsunlar – olmasınlar ’Cumhurbaşkanımız’ diye bahsedilmesi, sahiplenilmesi beklenir, değil mi?

Kaldı ki, bir ülkenin Cumhurbaşkanı, her vatandaşının onurunu korumakla yükümlüdür. Özgür Özel de buna dahildir, Kemal Kılıçdaroğlu da… Cumhurbaşkanlığı seviyesinde, hadi Ana Muhalefet Partisi lideri olmasını bir kenara bırakalım, bu ülkenin bir vatandaşı, isminin peşine ’Efendi’ ifadesi eklenerek aşağılanabilir mi?

Sayın Cumhurbaşkanı, Özgür Özel ile yüz yüze gelse yine de ona ’Özgür Efendi’ diye hitap eder miydi?

Benim yazı hayatımdaki ilkem şu olmuştur: Bir insanın yüzüne karşı söylemeyi uygun bulmadığım bir şeyi gıyabında da yazmamak…

Şimdi kalkıp birileri ’Efendi’ kelimesinin Anadolu’da takdir ifadesi olduğunu söylerse mesele daha da çirkinleşir. Bu sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün ’Bay Kemal’i ’Bay bay Kemal’i kullandığı gibi, kitleler gözünde küçültmek için kullanıyor.

Bilmiyorum sayın Cumhurbaşkanı’nın çevresinde, ’Özgür Efendi’ ifadesinin söyleyeni küçülttüğü noktasında bir uyaran olmuş mudur?

Anlıyorum, kimi insanlarımız bu tarz küçültmelere iştirak ederler. Bunu kendi muhitlerinde çoğaltanlar da bulunur.

Ama basbayağı sokak ağzıdır bu. Evet, ben yakıştıramıyorum Cumhurbaşkanlığı iklimine bunu.

Dinlerken de içimde bir şeyler kopuyor. ’Yanlış bu, diyorum, yakışmıyor, diyorum, birisi niye uyarmaz, diyorum, siyaset daha seviyeli gitmeli, diyorum.’" (HABER MERKEZİ)