Ahmet Şık: Sessizlik sarmalı hepimizi boğacak

Van'da köylülerin işkence gördüğü iddialarını araştıran ve rapor hazırlayan Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, “Sessizlik sarmalı hepimizi boğacak. Herkes kendine sorsun: Bu insanlar benim komşum olsaydı ne yapardım?” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Van’da Osman Şiban ve Servet Turgut'un işkence gördüğü, askerler tarafından helikopterden atıldığı iddialarını araştırdı. Turgut'un ölümü ve Şiban'ın yoğun bakımda tedavi görmesiyle sonuçlanan olayla ilgili rapor hazırlayan Şık, raporu 2 Kasım'da TBMM'de düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Kısa Dalga Podcast'te Mehveş Evin'in sorularını yanıtlayan Ahmet Şık, “İlk iddia, helikopterden atılma olarak yansıdı. Beni öfkelendiren şey, buna dair sessizlik haliydi” diyerek olayı araştırma nedenini anlattı.

Şık, başta evinde tedavisine devam eden Osman Şiban olmak üzere, avukat ve görgü tanıklarıyla görüştü. Ancak Şık'ın Van Valisi, savcı ve başsavcı ve komutanla görüşme talebi reddedildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun “Siz bilmezsiniz helikopter uçarken kapısı açılmaz” sözlerine yanıt veren Şık, aksinin mümkün olduğunu belirtti.

Şık, “Arkadaşlarımızı şehit edenler bunların evine girip çıkıyordu diyor Soylu. İHA görüntüleri, heron görüntüleri var diyor, ama nerede? Gerçekten bu insanlar yardım ve yataklık suçu işlemiş olsalar dahi senin görevin, onu sağlıklı biçimde gözaltına almak ve mahkemeye çıkarmak. Öldürmek değil” diye konuştu.

Hazırladığı raporu Meclis’te olan, olmayan tüm siyasetçilere gönderdiğini, grup toplantılarında kimsenin bir şey söylemediğini dile getiren Şık, “Oysa helikopterden atmakla, linç ederek veya kurşunlayarak katletmek arasında bence zerre fark yok” ifadelerini kullandı.

“150 asker, iki kişiyi linç edebiliyorsa herhangi bir yaptırım olmayacağını biliyorlar” diyen Şık’a göre alaydaki herkes, Vali, İçişleri Bakanı, bu işkenceden sorumlu ama iddialara karşı sessizliği de dikkat çekti:

“Sessizlik sarmalı hepimizi boğacak. Herkes kendine sorsun: Bu insanlar benim komşum olsaydı ne yapardım?”