Ahmet Şık: Ekmeleddin vakası gibi olmazsa ortak adaya oy vereceğiz

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Bursa’da katıldığı söyleşide "Ekmeleddin vakası gibi olmazsa ortak adaya oy vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Ahmet Şık, 24 Nisan Pazar günü Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi'nin Bursa Barosu ile ortaklaşa düzenlediği etkinliğin konuğu oldu.
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi ve Bursa Barosu’nun ortak düzenlediği söyleşiye katıldı.

Muhalefetin çıkaracağı cumhurbaşkanı adayını asgari ilkelerde anlaşıldığı takdirde kendilerinin de destekleyeceğini söyleyen Şık, “Bir Ekmeleddin vakasına tanık olmazsak asgari müştereklerde buluşan bir sistemin adayı olarak karşımıza çıkan kişiye oy vereceğiz” dedi.

‘SUÇA BULAŞMIŞ HER YAPI TOPLUMUN HAFIZASIZLIĞINDAN GÜÇ ALIYOR’

Ahmet Şık, 24 Nisan Pazar günü Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi'nin Bursa Barosu ile ortak düzenlediği etkinliğin konuğu oldu. ÇGD Bursa Şubesi Lokali’nde düzenlenen etkinlikte Şık, gazeteciler Timur Soykan, Hakkı Özdal, Bahadır Özgür ve Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte kaleme aldıkları Sedat Peker’in ifşalarına dönük Türkiye İşçi Partisi Araştırma Raporu’nun yer aldığı “Duvar” kitabını anlattı ve soruları yanıtladı. “Bu ülkede suça bulaşmış her yapı, siyasi iktidarla bağı olsun olmasın, toplumun hafızasızlığından güç alıyor” diyen Şık, kitabı toplumun hafızasına uyarıda bulunmak amacıyla ortaya koyduklarını dile getirdi.

‘HESAPLAŞMAYI YAPABİLSEYDİK BU KARANLIĞI YAŞAMIYOR OLURDUK’

1996 yılında "siyaset-mafya-derin devlet" ilişkilerini ortaya çıkaran Susurluk'taki kazayı hatırlatan Şık, “Türkiye’deki bütün sorunların ana kaynağı olarak gördüğümüz kontrgerilla teşkilatı bütün pislikleriyle asfalta saçıldı. Hesaplaşma zincirinin başlaması için kıymetli bir fırsattı. O hesaplaşmayı yapabilseydik şu an bu karanlığı yaşamıyor olurduk. Siyasal İslam denilen bu terörizmi yaşamıyor olurduk. Susurluk döneminin yargısına bile muhtaç hale geldiğimizi kanıtlayan bir dönemin içerisindeyiz” diye konuştu.

‘PEKER’İN KONUŞACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Sedat Peker’in itiraflarının AK Parti’nin belli bir dönemini kapsadığını ifade eden Şık, kitapta 360 ayrı suçtan bahsedilmesine rağmen sadece Kutlu Adalı cinayetine ilişkin soruşturma açıldığını, onun da AK Parti döneminde işlenmiş bir suç olmadığını söyledi. Kitabın arkasında bulunan haritaya ilişkin, “O haritanın adı ‘AKP Suç Haritası’. O harita bize, adı hiç geçmeden çeteyi yönetenin kim olduğunu söylüyor” ifadelerini kullanan Şık, Sedat Peker’in ilerleyen günlerde konuşacağını ve anlaştığı yönünde çıkan iddiaların doğru olmadığını düşündüğünü belirtti.

‘GELECEK OLASI İKTİDARA CV’SİNİ BIRAKIYOR’

Peker’in konuşmaya başladığı ilk günden beri yalnız olduğunu söylemesiyle ilgili Şık, “Peker yalnız değil. Eğer yalnız olsaydı öldürülmüş olurdu. Peker, devlet içerisindeki çatışmanın bir göstergesiyle konuşuyor. Devlet içinde sırtını yasladığı bir yapı var, o yapı konuşmasını istediği zaman konuşuyor. Peker, ‘iktidarı değiştirmek istiyorum’ demiyor ama oraya oynadığını görüyoruz. Peker videolarında gelecek olası iktidara CV’sini bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı adayı tartışmalarıyla da ilgili Şık, aday isminin değil, aday olacak kişinin nasıl bir ilke ve temsiliyet üzerine oturduğunun önemli olacağını söyledi: “Bir Ekmeleddin vakasına tanık olmazsak asgari müştereklerde buluşan bir sistemin adayı olarak karşımıza çıkan kişiye oy vereceğiz. Devlet menfaatine aykırı herhangi bir pozisyonda bulunmayacağız. Eğer kazık yemezsek, ortak adaya oy vereceğiz. Burada ortağız ama parlamento dağılımda ayrımımız var.”

‘SANDIKLARI VE SEÇMENİ SEÇENEKSİZ BIRAKMAYACAĞIZ’

“Neden Sedat Peker olası en güçlü iktidar adayı olan yapının içerisindeki gruplardan birine ya da birilerine CV bırakma ihtiyacı hissediyor?” sorusunu yönelten Şık, parlamentoda gücün tek elde toplanmaması gerektiğini, gücün dağılımı açısından kendisine solcu, demokrat diyenlerin TİP’in de içinde bulunacağı Üçüncü İttifak'a oy vermeleri çağrısında bulundu. Sol ittifakın, mecliste etkin olmasının sağlanması gerektiğini kaydeden Şık, güç dağılımı olmadığı takdirde değişiminin ülkede bir dönüşüm yaratmayacağını söyledi. "Sandıkları ve seçmeni seçeneksiz bırakmayacağız" diyen Şık, Kürt siyasi hareketi yok sayılarak, görmezden gelinerek demokrasi mücadelesi verilemeyeceğini ifade etti.