Ahmet Kaya gece vakti yakaladı: Trabzon'da atık suları denize dökülüyor

CHP Ortahisar Belediye Başkan Adayı Ahmet Kaya, Araklı Katı Atık Bertaraf Tesisi’nden taşınan atık suların şehir merkezinde denize akan kanalizasyona döküldüğüne tanıklık etti.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon ve Rize'nin atıklarının toplandığı Araklı Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin atık sularının kaçak şekilde Karadeniz'e deşarj edildiği ortaya çıktı. CHP Ortahisar Belediye Başkan Adayı Ahmet Kaya'nın gece saatlerinde atık suyu taşıyan kamyonu takip etmesiyle ortaya çıkan olayda zehirli suların Değirmendere'nin Karadeniz'e döküldüğü alandaki kanalizasyon rögarına boşaltıldığı görüldü.

Trabzon ve Rize Katı Atık Tesisleri Birliği (TRABRİKAB) 2007 yılında faaliyete geçen Trabzon'un Sürmene ilçesindeki Kutlular Atık Depolama Tesisi'nde kapasitenin aşılmasıyla, 2020 yılında Araklı ilçesinde yapılan ve Evra Enerji Sanayi Ticaret şirketinin işlettiği Araklı Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'ne depolama yapmaya başlamıştı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nun "Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi riyasetinde 'Sıfır Atık' mottosu ile yola çıkıldı" sözleriyle tanıttığı ve hizmete açılmadan önce koku olmayacağı ve çevreye zarar vermeyeceği vaat edilen tesis, Araklı halkını kötü koku ve çevre kirliliğine maruz bırakmış ve çok defa tesise karşı eylem yapılmıştı.

KAYA: BU İNSANLIK SUÇUDUR

Seçim çalışmaları kapsamında Ortahisar ilçesini gezen CHP adayı Ahmet Kaya, gece geç saatlerde üzerinde ‘Katı Atık Belediyeler Birliği’ yazan tankeri takip etti ve Değirmendere'nin Karadeniz'e döküldüğü ormanlık alana girdiğini fark etti. Tankeri izleyen Kaya, atık suların derin deşarj sistemi ile denize giden kanalizasyona rögarına boşaltıldığına tanık oldu.

Olay yerinde açıklama yapan Kaya, saatin 01.36 olduğunu belirterek gece vakti suç işlendiğini söyledi.

Pis koku üzerine tankeri takip ettiğini aktaran Kaya, "Arkası tanker şeklindeki tırın Araklı Katı Atık Tesisi’nden geldiğini öğrendik. İçinde ne var diye sorduk, ‘Araklı katı atık tesisinden akan sular var’ dediler. O sularla dolu tanker hortumlarını getiriyor, kanalizasyon rögarından Değirmendere’ye oradan da denize deşarj ediyor. Hiçbir arıtmaya tabi tutmadan, zehirli sular maalesef deremize akıtılıyor. Deredeki, denizdeki canlı yaşamı hiçe sayılıyor. Yetkilileri göreve çağırıyorum. Gecenin karanlığından faydalanıp bu suçu işleyen firmayla ilgili gerekeni yapın. Trabzon sahipsiz değil. O denizde yaşayan canlılar sahipsiz değil" dedi.

Araklı’daki çöp tesisinin bulunduğu alanda insanların nefes alamaz duruma geldiğine dikkat çeken Kaya, ilçede halkının kötü kokuya tepkisinin başka bir suç işleyerek giderilmeye çalışıldığını söyledi.

"Böyle vicdansızlık olamaz, bu bir insanlık suçudur" diyen Kaya, "Orada çöpler vahşi biçimde depolanıyor. O çöplerden sızan sular oradaki dereye akıyordu. Güya bir çözüm ürettiler, çöplerden sızan suları bir havuzda topluyorlar. Şimdi bu vidanjör şeklindeki araçlarla kirli suları toplayıp akıllarınca getirip burada Trabzon’un göbeğinde Değirmendere’ye akıtıyorlar. Oradaki kokuyu güya bu şekilde gidermeye çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

CHP'li Kaya olay yerinde çektiği videoda yaşananları kokudan dolayı burnunu kapatarak anlattı.

DOÇ. DR. ERÜZ: BİYOLOJİK ARITMA OLMADAN DENİZE ATIK SU DÖKÜLMEMELİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz de atık suların derin deşarja dökülmesinin ekosistem için zararlı olduğunu söyledi.

Atık suların arıtılmadan denize kesinlikle dökülmemesi gerektiğini kaydeden Erüz, Araklı'daki tesisin kuruluş amacını gerçekleştiremediğini ve atıkları bertaraf edemediğini dile getirdi.

Araklı Katı Atık Tesisi'nin sürdürülebilir bir durumda olmadığını belirten Erüz, "Araklı'daki bertaraf tesisi katı atıkların yüzde 100'e yakınını yok etmek, organik olanları ise ayrıştırmak amacıyla kurulmuştu. Fakat bunun için kapasitenin yeterli olmadığını gördük. Yakında Çamburnu Kutlular Atık Tesisi'nde yaşanan sorunları burada da göreceğiz" diye konuştu.

Daha önce tesisteki suların direkt olarak derelere aktığını anlatan Erüz, "Bu durumu önlemek için derin deşarja boşaltmayı seçmiş olabilirler. Fakat bunun olmaması gerekir. Derin deşarjda da atık sular biyolojik arıtma yapılmadan sadece fiziksel kaba malzemeyi tutarak suya vermek anlamına geliyor. Burada atık sular seyreltilebilir ama kimyasal kökenli kirleticilerin varlığı durumunda bir anlam ifade etmiyor. Bir an önce Trabzon'da arıtma sistemi kurularak atık suların arıtılması gerekiyor. Araklı'daki tesisin de vasfını yerine getirecek şekilde tedbir alması gerekiyor. Araklı ve Arsin orada yaşanan yoğun kokudan çok etkileniyor" ifadelerini kullandı.

KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz