Ağrı’da yarış AK Parti ile DEM Parti arasında

Ağrı'da yaklaşan seçimlerde DEM Parti ve AK Parti arasında bir rekabet var. Her iki parti temsilcisi de kendi partilerinin kazanmaya yakın olduğu iddiasında.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

AĞRI - 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için geri sayım devam ediyor. Belediye başkan adaylarını belirleyen siyasi partiler, saha çalışmasına başladı. Rekabetin yoğun yaşanacağı yerlerden biri de Ağrı.

Ağrı'da 2004, 2009 ve 2019 yıllarında AK Parti; 2014'te Barış ve Demokrasi Partisi belediye başkanlığını kazandı. Başkan seçilen Sırrı Sakık, 2017 yılında görevden alındı ve yerine kayyım atandı.

2019’da Ağrı Belediye Başkanlığı'na seçilen Savcı Sayan ise 2023 yılında milletvekili adaylığı nedeniyle görevinden istifa etti. Metin Karadoğan, 24 Mart 2023 tarihinde belediye meclis üyeleri tarafından Ağrı Belediye Başkanı seçildi.

AK Parti ve DEM Parti temsilcileri, adaylar konusunda iddialı. Her iki temsilci de güçlü oldukları bölgeleri sayarak seçimi önde bitireceklerini ifade etti. 

'TESPİT ETTİĞİMİZ 6500 TAŞIMA OY VAR'

AK Parti Ağrı'da belediye başkan adayı olarak Mehmet Salih Aydın'ı; DEM Parti ise eşbaşkan adayları olarak Hazal Aras ve Mehmet Akkuş'u gösterdi. CHP Ağrı Belediye Başkan Adayı ise Erkan Bulut oldu.

DEM Parti Ağrı İl Başkanı Umut Doğruer, bu defa durumlarının geçen seferkinden çok daha iyi bir noktada olduğunu söyledi. Adaylarına yoğun ilgi olduğunu söyleyen Doğruer, şöyle devam etti: “Adaylarımız ön seçim yöntemiyle belirlendi. Halk kendi seçtiği adayı da sahipleniyor. Ağrı'da bizim tespit ettiğimiz 6 bin 500 adet taşıma oy var. Bunlar dışarıdan getirilen oylar. Adres adres tespit ettik. Bir binada bin 900 insan görünüyor. Bu fiziken zaten mümkün değil. Taşıma oylarla durumu kurtarmaya çalışıyorlar ama bu öyle yapılabilecek bir durum değil.

Ağrı merkez bizim yarıştığımız ama şu an daha güçlü olduğumuz bir yer. İlçelerde Diyadin, Doğu Beyazıt ve Taşlıçay da çok güçlü olduğumuz yerler. Bu nedenle ben bir yarışın olacağını düşünmüyorum. Potnos'u geçen dönem almıştık, burada yine çok güçlüyüz.”

‘HALKIN SEÇTİĞİ ADAYLARA BU SEFER HUKUKSUZ BİR YAKLAŞIM SERGİLEMEYECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Yerel seçimler sonrası belediye başkanlıklarına kayyım atanacağına ilişkin bir endişe taşıyıp taşımadığına ilişkin soruya ise Doğruer, şöyle yanıt verdi: “Bizim amacımız şu an kazanmak. Sonraki süreçle ilgili Türkiye'nin kendi hukuki problemlerinden kaynaklı herkesin endişesi var. Bizim de endişelerimiz var ama halkın seçtiği adaylara bu sefer hukuksuz bir tarzda yaklaşım sergilemeyeceklerini düşünüyoruz. Buna inanıyoruz. Demokrasinin karşılık bulacağına, insanların iradelerine saygı duyulacağına inanıyoruz. Ama karşımızda bir anlayış var. Ordan da bir yönelim olursa ben bunun halkın vicdanında kabul görmediğini, reddedildiğini; AKP'nin de artık bunu gördüğünü, buna rağmen bunu denemeyeceğini düşünüyorum.” 

‘YASAL YOLLARA BAŞVURSUNLAR’

AK Parti Ağrı İl Başkanı Orhan Güngör de 2019 yılında olduğu gibi bu seçimi de kendi adaylarının kazanacağını söyledi. Saha çalışmalarına başladıklarını anlatan Güngör, şunları ifade etti: "Çalışmalarımız çok iyi gidiyor. Hızlı bir tempoda seçim çalışmalarını yürütüyoruz. Halkımızın adayımıza olan ilgisi büyük. 2019 yılında yüzde 55,57 oyla belediye başkanlığını kazanmıştık. Bu seçimde bu oranın da üstüne çıkacağımıza inanıyorum. Bunu saha çalışmalarımızda da görüyoruz."

Ağrı'daki 'sahte seçmen' iddiaları hakkında ise Güngör, "'Taşıma oy' iddiası kesinlikle doğru değil. Bu iddiayı ortaya atanlar yasal yollara başvurabilirler. Yasalar herkese açık" dedi. Güngör, yakında Ağrı'nın ilçelerinde de belediye başkan adaylarını açıklayacaklarını ifade etti.

2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Ağrı'da oyların yüzde 55,57'sini alan AK Parti'nin adayı Savcı Sayan belediye başkanı seçildi. HDP ise oyların yüzde 37,13'ünü aldı. Diğer partiler yüzde 2 civarında oy aldılar.

 

 

(HABER MERKEZİ)

Etiketler ağrı seçim